BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
EDATLAR.
EDAT(İLGEÇ),BAĞLAÇ,ÜNLEM
BAĞLAÇLAR.
BAĞLAÇLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
BAĞLAÇLAR
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
Türk Dili I Bölüm - 14.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
CÜMLE TÜRLERİ.
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
ÜNLEMLER.
SORULAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZAMİR (ADIL).
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
ZAMİR (ADIL).
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
Masa, masalar, Sakarya, Konya
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
EDAT, BAĞLAÇ, ÜNLEM. İLGEÇ (EDAT) İLGEÇ (EDAT) Tek başlarına anlamı olmayan; ancak sözcükler arasında değişik anlam ilgileri kuran ve sadece bu göreviyle.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE  BAĞLAÇLARI Aynı görevdeki sözcükleri birbirine bağlar. Küçük odanın ve mutfağın penceresi açık kaldı. Bu yıl tatile Antalya ve Mersin’e gideceğiz. Onun yanına gideceğim ve her şeyi anlatacağım. Evle okul arası çok uzak. Annesiyle babası yarın bize gelecek. **Biri bağlaç diğeri edat olan iki çeşit “ile” vardır. Bir cümlede “ile”nin  yerine “ve”yi getirebiliyorsak bağlaç, getiremiyorsak edattır. İzmir’e uçakla gideceğiz. Kardeşimle ben size geliyoruz. Onunla pek anlaşamıyoruz.

AMA , FAKAT BAĞLAÇLARI *Karşıt anlamlı iki cümleyi birbirine bağlar. Sınava iyi hazırlandı ama üniversiteyi kazanamadı. Onu aradık ama bulamadık. Söz verdin fakat sözünü tutmadın. *Koşul anlamı katar. Sinemaya gidebilirsin ama eve erken döneceksin. Sana bisiklet alacağım ama dikkatli süreceksin. *Pekiştirme anlamı katar. Soğuk ama çok soğuk bir yerdi.

ANCAK ,YALNIZ  BAĞLAÇLARI Yalnız sözcüğü; *Ama, fakat  anlamında kullanılıyorsa bağlaçtır. * Bir tek, sadece anlamında kullanılıyorsa edattır.   Geziye yalnız bizim sınıf katıldı. Onunla konuşurum yalnız sen de benimle geleceksin. Bu işi ancak sen başarırsın. Az yiyor ancak kilo veremiyor.

HEM…HEM   BAĞLACI     Karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını vermektedir. Hem ucuz hem kaliteli bir kazak aldım. Hem çalışıyor hem okuyor. NE…NE BAĞLACI  Cümleyi anlamca olumsuz yapar. Karşılaştırılan iki unsurun hiçbiri  anlamını verir. Sallanmaz o kalkışta ne bir mendil ne bir kol. Beni ne arıyor ne soruyor. *İki karşıt sıfatı birbirine bağlarsa “ikisinin arası, ortası”  anlamı verir. ·          Ne güzel ne çirkin bir kızdı. Ne tatlı ne ekşi. YA… YA  BAĞLACI Karşılaştırılan unsurlardan birini ifade etmek için kullanılır. Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. Bu işe ya kardeşim ya Ali girecek.

Oysa, Oysaki, Halbuki Oysa ben geleceğini düşündüm. Oysaki bu işe girmeyi çok istemiştim. Halbuki o çok iyi biridir. Öyleyse, Çünkü, Hatta Olanları duymamış mı, öyleyse ben ona anlatayım. Okula gelemeyeceğim; çünkü hastayım. Dün bize gelmiş, hatta birkaç saat bizi beklemiş.

“DE” Bağlacı Bağlaç olan de sözcükleri, cümleleri birbirine bağlayan bir sözcüktür. Kendinden önce gelen sözcükten ayrı yazılır. Bu akşam ikisi de ders çalışacak. Sen de mi geliyorsun? Ne iyi ettin de geldin. Olanları bana da anlattılar.

“Kİ” Bağlacı Bağlaç olan "ki" kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayrı yazılır. Ben ki yedi iklimin padişahıyım. Onu tanımıyorum ki. Öyle sanıyorum ki artık gelmeyecek. Öğretmen edatları anlatacak mı ki?

ÜNLEMLER Ünlemler, herhangi bir durum ya da olay karşısında oluşan coşkun duyguları daha etkili anlatmaya yarayan sözcüklerdir.  Ooooo! Vah vah! Ooof of! Hey! * Anlamsız sözcüklerdir; ancak kullanıldıkları yere ve duruma göre anlam kazanır. Ah ah! Nerde o günler!   Vay be!   *Ünlemler, adlar gibi ad durum ekleriyle çekimlenebilir. Bu durumda ünlem değil ad olurlar. ÖRNEK: Ahı gitmiş vahı kalmış. Ahlarla vahlarla geçip gitti ömrümüz. *Ünlemler addan eylem yapım eki alarak eylem olabilir. Sus artık, oflayıp poflama. * Ünleme anlam kazandıran söyleyiş biçimidir.Söyleyişe göre, bir cümle ünlem değeri kazanabilir. Bırak Allah'ını seversen! Benimle böyle konuşma! Hemen git buradan! Bıktım senden!