AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
Kimyasal Bağlar ve Tanecikler Arası Kuvvetler:
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
1. İ ki ya da daha fazla atom arasında elektron alış verişi veya elektronların ortak kullanılmasıyla oluşan ba ğ lar kimyasal ba ğ lardır. Bir kimyasal.
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
KİMYASAL DENGE A +B C+D şeklinde verilen bir reaksiyonda başlangıçta A ve B maddelerinin konsantrasyonlar yüksektir . Yani başlanıçta reaksiyon.
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
Elektriksel potansiyel
Moleküller Arası Kuvvetler
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
KİMYASAL BAĞLAR.
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
Cam Membran İyon Seçici Elektrotlar
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
DİFÜZYON KATSAYILARI Gazlar için Difüzyon katsayıları
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
Kimyasal Kinetik uygulamalar II
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Aktiflik ve iyon şiddeti
ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATOMUN YAPISI.
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
FOTOSENTEZ.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Peptid Bağının Özellikleri:
D(s): Kapalı sistemin paydası H(s)  N(s)
Prof. Dr. Halil İbrahim Karakaş
Sunum transkripti:

AKTİFLİK İyonik çözeltilerde katyonlar negatif, anyonlar ise pozitif iyonlar tarafından çevrelenirler. İyonların etrafında zıt yüklü iyonlar tarafından oluşturulan iyon bulutları bulunur. Deneysel sonuçlarda gözlenen konsantrasyona ETKİN KONSANTRASYON veya AKTİFLİK denir. Etkin konsantrasyonu belirtmek için de iyon konsantrasyonu bir düzeltme faktörü ile çarpılır. Tanecikler arasında hiçbir kuvvetin bulunmadığı durum ideal durum olarak adlandırılır ve böyle çözeltilere ideal çözeltiler denir.

Tanecikler arasında kuvvetlerin ihmal edilebilecek derecede küçük olduğu çözeltiler ideal çözelti gibi davranırlar. Böyle çözeltilere İdeal Seyreltik Çözeltiler, ideal olmayan çözeltilere ise Gerçek Çözeltiler denir. Konsantrasyon artışı ile birlikte ideal durumdan sapmalar olur. İdeal durumdan sapma nedenleri: 1- İyonlar arasındaki zayıf elektrostatik kuvvetler 2- İyon asosiasyonu 3- İyonların çözünmesi nedeni ile serbest çözücü moleküllerinin azalması. 4- Çözücü molekülleri arasındaki ilişkinin bozulması 5- Çözücünün

5- Çözücünün dielektrik sabitinin çözünen tarafından değiştirilmesi 6- Kompleks veya disosiye olmamış bileşiklerin oluşumudur. Gerçek çözeltiler için ideal durumdan sapmadan kaynaklanan etkenlerin ortadan kaldırılması amacıyla maddenin içinde bulunduğu durumu tanımlamak için konsantrasyon yerine etkin konsantrasyon anlamına gelen AKTİFLİK terimi kullanılır. Aktiflik a = f x C olarak gösterilir. f = aktiflik katsayısı ; C= iyonun konsantrasyonu

I =  Ci Zi2 Ci = iyonun konsantrasyonu Zi = İyonun yükü I = (CaZa2 + .........CnZn2) Aktiflik katsayısı iyonların birbirlerinden yeterince uzak oldukları seyreltik çözeltilerde 1’e yaklaşır. Aktiflik katsayısının limit değerine yani 1’e yaklaştığı çözeltilere SONSUZ SEYRELTİKLİKTEKİ ÇÖZELTİLER denir.

1-1 elektrolitlerinde iyon şiddeti konsantrasyona eşittir. 2-2 elektrolitlerinde iyon şiddeti konsantrasyonun 4 katıdır. 1923 yılında Debye-Huckel çok seyreltik çözeltilerdeki iyonlar için aktiflik katsayısını hesaplamaya yarayan ampirik bir formül geliştirdiler. Bu formül: log fz = -A.Z2 I dir. I: iyonun şiddeti; z: iyonun yükü

A= D: Dielektrik sabiti. Su için 25 oC de 78.54 tür. T: oK cinsinden mutlak sıcaklık. Bu değerler yerine konulunca A= 0.512  0.5 bulunur. I < 0.001 olduğu zaman log fz = -A.Z2 I eşitliği kullanılır. I daha büyük olunca log fz = -A.Z2 I 1+ aB I A: Hidratize iyonun büyüklüğüne karşılık gelen Å düzeyinde ifade edilen bir sayıdır ve 3 Å olarak alınır. B: Dielektrik sabiti ve sıcaklığın bir fonksiyonudur.

B= 25 oC de B = 0.328 dir. a x B = 3 x 0.328  1 olur ve formül: log fz = -A.Z2 I 1+ I olur. Guntelberg tarafından düzenlenmiştir. Bu formül I = 0.001- 1 aralığında kullanılır.

Gugenheim ise a= 3 Å alıp denkleme doğrusal bir terim eklemiştir Gugenheim ise a= 3 Å alıp denkleme doğrusal bir terim eklemiştir. Denklem: log fz = - şeklini almıştır. Davis ise 1.1 ve 1.2 elektrolitleri için b= 0.15 değerini önererek formülü log fz = - şekline getirmiştir. Bu formül I > 1 olan çözeltilerde kullanılmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan formül de budur.