EDATLAR Hikmet SIRMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
BAĞLAÇLAR.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR
VURGU CÜMLEDE VURGU.
‘’De’’nin Yazımı.
Türk Dili I Bölüm - 14.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
ZAMİRLER.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Çalışma Kitabı Sayfa 34'ü açalım.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
BAĞLAÇ.
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
Hikmet Sırma.
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
Cümle Bilgisi.
CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
Ek Olan de’nin Yazılışı Bağlaç Olan de’nin Yazılışı
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
BAĞLAÇ İSİM:MİRAÇ MİRZA SOYİSİM:KOCAMAN SINIF:10-M NO:1339.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Beyza KARTALCI tarfından hzaırlanmıştır.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
HAZIRLAYAN:EMİNE DİNÇEL DERS:BİLGİSAYAR NO:233 SINIF:9/A
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
LOGO
1 FİİLLER (EYLEMLER) TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması.
Hikmet Sırma.
Sunum transkripti:

EDATLAR Hikmet SIRMA

Kendi başına anlamı olmayan ama cümledeki eş görevli kelimeleri veya anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan kelimelere bağlaç denir. İle, ve, de, ki, ama, fakat, lâkin, madem, keşke, yine, çünkü, ancak, hâlbuki, yani, eğer, belki, hatta, neyse, bile, zira, üstelik... gibi kelimeler en çok kullanılan bağlaçlardır.

‘’İLE’’ EDATIYLA ‘’İLE’’ BAĞLACINI AYIRT ETME

Bir cümlede "ile" yerine "ve" yazıldığında cümlenin anlamı bozulmuyorsa "ile" bağlaç olarak kullanılmıştır. Eğer cümlenin anlamı bozuluyorsa "ile" o cümlede edat olarak kullanılmıştır.

‘’İle" kelimesi, bir cümlede edat olarak veya bağlaç olarak kullanılabilir. Bir cümlede "ile" yerine "ve" yazıldığında cümlenin anlamı bozulmuyorsa "ile" bağlaç olarak kullanılmıştır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozulmadı: "ile" BAĞLAÇ olarak kullanılmıştır. Cem ile Pelin kütüphaneye gittiler. Cem ve Pelin kütüphaneye gittiler.

Bir cümlede "ile" yerine "ve" yazıldığında eğer cümlenin anlamı bozuluyorsa "ile" o cümlede EDAT olarak kullanılmıştır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu: "ile" EDAT olarak kullanılmıştır. Atatürk, Samsun'a vapur ile gitmiş. Atatürk, Samsun'a vapur ve gitmiş.

Cümlenin anlamı bozulmadı: "ile" BAĞLAÇ olarak kullanılmıştır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozulmadı: "ile" BAĞLAÇ olarak kullanılmıştır. Babama ayakkabıyla kemer aldık. Babama ayakkabı ve kemer aldık. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu: "ile" EDAT olarak kullanılmıştır. Annemle bayram için hazırlık yaptık. Annem ve bayram için hazırlık yaptık.

NOT:Bağlaçlar cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamı bozulmaz. Edatlar (ilgeçler) cümleden çıkarılırsa cümlenin anlamı bozulur.

‘’Kİ’’ EKİYLE ‘’Kİ’’ BAĞLACINI AYIRT ETME

Bağlaç olan "ki" kendinden önceki kelimeden ayrı yazılır. Ek olan "-ki" ise kendinden önceki kelimeye bitişik yazılır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozulmadı “ki" BAĞLAÇtır. Acele et ki otobüse yetişelim. Acele et, otobüse yetişelim.

Bahçedeki ağacı dedem dikmiş. Bahçede ağacı dedem dikmiş. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu “ki" EK’tir Bahçedeki ağacı dedem dikmiş. Bahçede ağacı dedem dikmiş. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozulmadı “ki" BAĞLAÇtır. Aldığım eteği beğendi ki hemen giydi. Aldığım eteği beğendi, hemen giydi.

Bir cümleden "ki" çıkarıldığında cümlenin anlamı bozulmuyorsa, "ki" BAĞLAÇtır. Eğer "-ki" çıkarıldığında cümlenin anlamı bozuluyorsa o cümlede "-ki" EK olarak kullanılmıştır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu “ki" EKtir. Benim kitabım burada, seninki nerede? Benim kitabım burada, senin nerede?

Türkçede 3 çeşit -ki vardır: 1-Bağlaç olan -ki, 2-İlgi adılı olan -ki 3-Ön ad türeten -ki. Bağlaç olan -ki ayrı yazılır. Diğer -ki'ler ise bitişik yazılır.

-DE’’ DURUM EKİNİ AYIRT ETME ‘’DE’’ BAĞLACIYLA ‘’ -DE’’ DURUM EKİNİ AYIRT ETME

Bağlaç olan "de (da)" kendinden önceki kelimeden ayrı yazılır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozulmadı “de" BAĞLAÇtır. Ben de bu şiiri çok seviyorum. Ben bu şiiri çok seviyorum. Adın durum eki olan "-de (-da)" ise kendinden önceki kelimeye bitişik yazılır. ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu “-de" EKtir. Babam bahçede çiçek dikiyor. Babam bahçe çiçek dikiyor.

Yarın fuara da gideceğiz. Yarın fuara gideceğiz ÖRNEK Cümlenin anlamı bozuldu “-de" EKtir. Yarın gece Sinanlarda kalacağım. Yarın gece Sinanlar kalacağım. ÖRNEK Yarın fuara da gideceğiz. Yarın fuara gideceğiz Cümlenin anlamı bozulmadı “-de" BAĞLAÇtır.

BAĞLAÇ DURUM EKİ

Bağlaç olan "de", kendinden önceki kelimeye göre "da" biçimine dönüşebilir, ancak "te veya ta" biçimine dönüşmez. Ek olan "-de" ise kendinden önceki kelimeye göre "-da, -te. -ta" biçimine dönüşebilir.

Aşağıdaki edatları birer cümlede kullanalım.

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun edatlarla tamamlayalım.

Aşağıdaki cümlelerde bulunan edatları (ilgeçleri) karşılarına yazalım.

Aşağıdaki cümlelerde geçen "ile" kelimesinin çeşidini örnekteki gibi kutulara yazalım.