OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Seramik Dental İmplantlar
Advertisements

BİYOGAZ HAZIRLAYANLAR : HAKAN DEMİRTAŞ
BÖLÜM 5 . KÜTLE BERNOULLI ENERJI DENKLEMİ
HAZIRLAYANLAR AYHAN ÇINLAR YUNUS BAYIR
Yeniliği Benimseyen Kategorilerinin Bütüncül ve Analitik Düşünme Açısından Farklılıkları: Akıllı Telefonlar için Bir İnceleme Prof. Dr. Bahtışen KAVAK,
Doç. Dr. Hatice Bakkaloğlu Ankara Üniversitesi
Newton’un Hareket Yasaları
19. VE 20. YÜZYILDA BİLİM.
Enerji Kaynakları-Bölüm 7
AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BÖLÜM 8 . BORULARDA AKIŞ.
İŞGÜCÜ PİYASASININ ANALİZİ
BRÜLÖR GAZ KONTROL HATTI (GAS TRAİN)
SES DONANIMLARI Ayşegül UFUK Saide TOSYALI
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Hayvansal Üretimde Kullanımı
MUHASEBE YÖNETMELİĞİ KONFERANSI
Bu sitenin konusu kıyamete kadar hiç bitmeyecek
DUYUŞ VE DUYUŞSAL EĞİTİMİN TANIMI
ÇOCUKLARDA BRONŞİOLİT VE PNÖMONİ
Alien hand syndrome following corpus callosum infarction: A case report and review of the literature Department of Neurology and Radiology, Yantai Yuhuangding.
Parallel Dağılmış İşlemci (Parallel Distributed Processing)
TANJANT Q_MATRİS Aleyna ŞEN M. Hamza OYNAK DANIŞMAN : Gökhan KUZUOĞLU.
ADRESLEME YÖNTEMLERİ.
Diksiyon Ödevi Konu:Doğru ve etkili konuşmada
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM (EÇÖE)
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KARATAŞ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK
EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER
BAĞIMLILIK SÜRECİ Prof Dr Süheyla Ünal.
FACEBOOK KULLANIM DÜZEYİNİN TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU, DEPRESYON VE SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER İLE İLİŞKİSİ  Psk. Asra Babayiğit.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NEDİR?
PSİKO-SEKSÜEL (RUHSAL) PSİKO-SOSYAL
Sinir Dokusu Biyokimyası
Can, H. (1997). Organizasyon ve Yönetim.
Bölüm 9 OPERASYONEL MÜKEMMELİYETİ VE MÜŞTERİ YAKINLAŞMASINI BAŞARMA: KURUMSAL UYGULAMALAR VIDEO ÖRNEK OLAYLARI Örnek Olay 1: Sinosteel ERP Uygulamalarıyla.
ERGENLİKTE MADDE KULLANIMI
Şeyda GÜL, Fatih YAZICI, Mustafa SÖZBİLİR
MOL HESAPLARINDA KULLANILACAK BAZI KAVRAMLAR:
AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 3. BASINÇ VE AKIŞKAN STATİĞİ
GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK. GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Engellerin farkında mıyız?
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU
DİSİPLİN HUKUKU.
İZMİR.
ACİL YARDIM ve AFET YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN KARAR VERME DÜZEYLERİ
Yazar:ZEYNEP CEREN YEŞİLYURT Danışman: YRD. DOÇ. DR
TEMEL MAKROEKONOMİ SORUNLARI VE POLİTİKA ARAÇLARI
IMPLEMENTATION OF SOME STOCK CONTROL METHODS USED IN BUSINESS LOGISTICS ON DISASTER LOGISTICS: T.R. THE PRIME MINISTRY DISASTER AND EMERGENCY MANAGEMENT.
Mikrodalga Sistemleri EEM 448
Örnekler Programlama Dillerine Giriş
Modülasyon Neden Gereklidir?
A416 Astronomide Sayısal Çözümleme - II
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
4.BÖLÜM ÇAĞDAŞ BÜYÜME MODELLERİ
Ayçiçeği Neden Stratejik Ürün Olmalı?
Aydınlanma Işığın doğası ile ilgili bilgilerin tarihsel süreç içindeki değişimini farkeder. a. Dalga ve tanecik teorisinden bahsedilir,
Final Öncesi.
Sayısal Haberleşme.
ULUSLARARASI FİNANS.
Elektrik Enerjisi Üretimi, Dağılımı ve Depolanması
İÇ ORGANLARIN YAPISI VE İŞLEYİŞİ
DENK KUVVET SİSTEMLERİ
Dil Materyalleri ve Çalışmaları Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anlamsal Web, Anlamsal Web Dilleri ve Araçları
Hazırlayan; Görkem Baygın Yabancı Dil / M Şubesi 21 Maddede İngiliz Dili Edebiyatı Okumak Ne Demektir?
FURKAN EĞİTİM VAKFI TEFSİR USULÜNE GİRİŞ
BİN AYDAN DAHA HAYIRLI GECE KADİR GECESİ
Tarımsal nüfus ve tarımda istihdam
AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 3. BASINÇ VE AKIŞKAN STATİĞİ
Emir ÖZTÜRK T.Ü. F.B.E. Bilg. Müh. A.B.D. Y.L. Semineri
Sunum transkripti:

OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ

Okul öncesi eğitimin önemi nedir? . Gelişim ve öğrenme sürecinin en hızlı olduğu 0-72 ay döneminde çocuğun zihinsel,bedensel ve dil gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı tüm beceriler okul öncesi dönemde kazandırılır. Bu eğitim sayesinde;

Düzenli Yaşama Alışır; .Ev içerisinde düzenli bir yaşamı olmayan çocuklar, okul öncesi eğitimle düzenli bir yaşama alışır. Okula gidiş ve dönüş zamanı belli olan çocuklar, bu zamanlamaya göre belirli saatlerde kalkar ve belirli saatlerde yatar.

   SOSYAL İNSAN OLUR: Eğitim hayatına başlayacak çocuklar için ilk basamak okul öncesi eğitimdir. Asosyal, yaşıtlarından kopuk, izole bir yaşam yerine bu süreçte çocuk; kendi yaşıtı olan arkadaşları ile etkileşim halinde olur. Yetişkin hayatındaki dış dünyayla kolay ve sağlıklı iletişim kurabilmeyi ve sosyal insan olmayı öğrenir.

ÖZBAKIM BECERİLERİ KAZANIR Ebeveynler genellikle çocuklarını büyütürken, çocuğun öz bakım becerilerinin kazandırılması aşamasında zorlanır. Okul öncesi eğitim alan çocuklar ise vücudu temiz tutma, diş sağlığı, kendi yemeğini yemesi ve diğer tüm öz bakım becerilerini ve sağlıklı beslenme bilincini okul öncesi eğitimle daha kolay kazanır.

      SPOR ALIŞKANLIĞI KAZANIR: Günümüzde, dışarıda yeterince fiziksel aktivite yapamayan çocuklar sedanter bir yaşam tarzıyla büyümek zorunda kalıyor. Ancak okul öncesi eğitim sayesinde okullardaki fiziksel aktivitelerle spor alışkanlığı kazanır ve sağlıklı bireyler olarak yetişir.

İlköğretime hazır olmanın şartlarından biri çocuğun kendi yaşına uygun gelişim düzeyine erişmesidir.Buna paralel olarak ilkokula başlayacak her çocuğun bazı temel alışkanlıkları kazanmış olması şarttır. Okul Öncesi Eğitim bu becerilerin kazanılmasında önemli bir rol oynar.

Eğitim sayesinde çocuklar, sorumluluk almayı, kurallara uymayı, sabretmeyi, özgüven geliştirmeyi, yaratıcı olmayı, akıl yürütmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı, anne ve baba dışında önemli başka insanların da olabileceğini, karşılaştığı problemleri etkin şekilde nasıl çözeceğini öğrenir.. grup olarak hareket etmeyi ve kendini ifade edebilmeyi öğrenir.

Aynı zamanda grup olarak hareket etmeyi ve kendini ifade edebilmeyi ,anne ve baba dışında önemli başka insanların da olabileceğini, karşılaştığı problemleri etkin şekilde nasıl çözeceğini, grup olarak hareket etmeyi ve kendini ifade edebilmeyi öğrenir.

•   KİŞİLİĞİ ŞEKİLLENİR: Okul öncesi dönemdeki çocuklar, tıpkı bir hamur gibidir. Yetişkin dönemindeki kişilikleri bu dönemde şekillenir. Eğitim sayesinde çocuklar, sorumluluk almayı, kurallara uymayı, sabretmeyi, özgüven geliştirmeyi, yaratıcı olmayı, akıl yürütmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı, anne ve baba dışında önemli başka insanların da olabileceğini, karşılaştığı problemleri etkin şekilde nasıl çözeceğini, grup olarak hareket etmeyi ve kendini ifade edebilmeyi öğrenir.

 GELİŞİM SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİLİR: Okul öncesi eğitimde çocuklar, yapılan testlerle yakından takip edilir, gelişim süreçleri düzenli olarak izlenir. Ayrıca okul içi etkinliklere katılım, sanat etkinliklerindeki gelişim süreçleri de göz önüne alınarak, çocuğun ilgi alanları ve yetenekleri ortaya çıkartılır. Bu sayede çocuğa ait olumlu ve geliştirilmesi gereken özellikleri daha çabuk fark edilir..

Okul öncesi eğitimin gelişim sürecine etkisi nedir Okul öncesi eğitimin gelişim sürecine etkisi nedir? •    Okul öncesi eğitimde OYUN, eğitimin ana parçalarındandır. Oyun sayesinde çocuğun ilgisi ve merak duygusu artırılır. Doğal öğrenme yoluyla çocuğun bilişsel, motor, dil ve psiko-sosyal gelişim süreci desteklenir. Bu faaliyetleri şöyle sıralayabiliriz:

Motor Gelişimi Destekleyen Faaliyetler: •    Resim yapma, boyama çalışmaları •    Makas kullanarak kağıt kesme çalışmaları  •    Fiziksel spor faaliyetleri •    Oyuncaklarla oyunlar

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Faaliyetler: •    Sayı sayma çalışmaları •    Renkleri ayırt etme oyunları •    Benzerlik ve farklılık oyunları •    Yiyecek, giyecek, hayvan gibi temel sınıflandırma faaliyetleri •    Neden sonuç ilişkisine dayanan oyunlar 

Psilososyal Gelişimi Destekleyen Faaliyetler; •    Arkadaş ilişkilerine dayanan oyunlar •    İkili, üçlü oyun gruplarıyla paylaşımı sağlayan oyunlar •    İşbirliğine yönelik faaliyetler

Dil Gelişimini Destekleyen Faaliyetler:     -Kendini ifade edebilecek oyunlar - Şiir, öykü okuma – anlatma etkinlikleri -Taklit oyunları

Oyuna ve çalışmaya ayrı zaman ayırarak “ Programlı Yaşam”a çocuk özendirilmelidir. Çok çalışmak yerine verimli çalışmak ilkesi temel alınmalıdır. Anne, çalışma alışkanlığını kazanmakta olan çocukla aynı masayı paylaşmamalı, ihtiyacı olduğu konularda sorularını cevaplamakla yetinmelidir.

Okul öncesi eğitiminde kalite; ilk yıllarda verilen eğitimin çocuklarınçocukların gelişinde uzun vadeli etkileri olduğunu vurgulayan araştırmalar okul öncesi eğitimin ve kalitesinin öneminin üzerinde durulması gerektiğini gösteriyor

Bu kurumların verimli hizmet verebilmesi eğitimcilerin niteliği ile yakından ilgilidir.Okulların fiziki ortamı araç-gereç ve materyallerbakımından donanımlı oluşu ve uyarıcıların zenginliği de kaliteyi etkilemektedir. Kurumlarda uygulanan yönetim,okul-aile işbirliği,öğretmen-çocuk ilişkileri çağdaş eğitim anlayışı kapsamına girmektedir.Günlük proğram akışı içinde çocukların kişisel gereksinimlerine veya o gün ortaya çıkabilecek durumlara göre cevap verebilme esnekliği yine eğitimsel değerler arasında görülmektedir.

İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.. YELDEĞİRMENİ EĞİTİM KURUMLARI MUTLU ÇOCUK ÖĞRENİR 