Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOGAZ HAZIRLAYANLAR : HAKAN DEMİRTAŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOGAZ HAZIRLAYANLAR : HAKAN DEMİRTAŞ"— Sunum transkripti:

1 BİYOGAZ HAZIRLAYANLAR : HAKAN DEMİRTAŞ 132106201004
BATUR SOYKAN

2 İÇERİK 1.Biyogaz nedir? 2.Biyogazın tarihçesi 3.Biyogazın özellikleri 4.Biyogazın oluşumu 5.Biyogaz oluşumunu etkileyen faktörler 6.Biyogaz üretim kaynakları 7.Biyogaz tesisleri 8.Biyogazın değerlendirilmesi 9.Dünyada biyogaz üretim potansiyeli 10.Türkiyede biyogaz üretim potansiyeli 11.Sonuç 12.Kaynakça

3 BİYOGAZ NEDİR? Biyogaz genellikle hayvansal, bitkisel, evsel ve endüstriyel atıkların havasız bir ortamda fermantasyonu sonucu elde edilen, yapısında büyük oranlarda metan ve karbondioksit gazı bulunan yanıcı bir gazdır. Fermantasyon,  organik maddelerin çeşitli bakteriler tarafından genelde ısı verilerek kimyasal olarak çürütülmesi olayıdır. 

4

5 BİYOGAZIN TARİHÇESİ Biyogaz ilk defa 18. Yüzyılın ortalarında Volga tarafından tanımlanmıştır ve günümüze kadar sürekli geliştirilmiştir. İlk oksijensiz (anaerobik) çürütme tesisi Hindistan’ın Bombay kentinde bir hastanede yılında yapılmıştır. II. Dünya savaşı ile birlikte günümüzde kojenerasyon olarak adlandırılan hem ısı hem de elektrik üretiminde biyogazın kullanıldığı proses uygulamaları başlatılmış ve oksijensiz ortamda çürütme prosesleri günümüze kadar sürekli olarak geliştirilmiştir.

6 BİYOGAZ ÖZELLİKLERİ Biyogaz; renksiz, kokusuz, havadan hafif, parlak mavi bir alevle yanan, oktan sayısı yaklaşık olarak 110, yoğunluğu 1,21 kg/ 𝑚 3 , yanma sıcaklığı 700°C, alev sıcaklığı ise 870°C olan bir gaz karışımıdır. Biyogazın yakıt değeri, karışımın en önemli bileşeni olan metan gazıyla doğrudan ilişkilidir. 1 𝑚 3 biyogazın sağladığı ısı miktarı kcal/ 𝑚 3 ’tür. Normal şartlar altında 1 𝑚 3 biyogazın etkin ısı değeri; 0,66 lt motorin 0,75 lt benzin 0,85 kg kömür 0,62 lt gazyağı 3,47 kg odun ile eşdeğerdir.

7 BİYOGAZIN OLUŞUMU Anaerobik fermantasyonun üç temel aşaması aşağıdaki gibi sıralanır. Hidroliz Asit oluşturma Metan oluşumu Birinci aşama atığın mikroorganizmaların salgıladıkları enzimler ile çözünür hale dönüştürülmesidir. Bu aşamada polisakkaritler monosakkaritlere, proteinler peptitlere ve aminoasitlere dönüşür. Bundan sonraki aşamada asit oluşturucu bakteriler devreye girerek bu maddeleri asetik asit gibi küçük yapılı maddelere dönüştürürler. Son aşamada ise bu maddeleri metan oluşturucu bakteriler biyogaza dönüştürürler.

8 - Biyogaz Üretim Süreci -

9 BİYOGAZ ÜRETİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Sıcaklığın biyogaz üretimine etkileri : Biyogaz üretiminin gerçekleşeceği reaktör sıcaklığı biyogazın üretimine veya hızına direkt olarak etki etmektedir. pH'ın biyogaz üretimine etkileri : Anaerobik şartlarda fermantasyon işlemi devam ederken pH arasında değişir. pH değerinin 6-7 aralığında olması bakteriler üzerinde toksik etki yapar. pH'ın kararlı bir hale gelebilmesi için kimyasallar da kullanılabilmektedir. Bu kimyasallardan bir tanesi sönmüş kireç olarak bilinen kalsiyum hidroksittir.

10 Toksisite'nin biyogaz üretimine etkileri: Mineral iyonları, ağır metaller ile deterjan gibi maddeler bakterilerin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluştururlar. Bu maddelerin biyoreaktörlere sızması ile üretimin yavaşlaması veya durması söz konusu olabilmektedir.

11 C/N oranı'nın biyogaz üretimine etkileri: Anaerobik bakteriler karbonu enerji elde edebilmek için kullanmaktadırlar. Azot ise bakterilerin büyümesi ve çoğalması için gerekli olan diğer maddedir. C/N oranı biyogaz elde edilecek olan atık için uygun değerlerde olmalıdır. Oran 23/1 düzeyinden fazla ve 10/1 oranından az olmamalıdır. Azot oranının fazla olması amonyak oluşumu sebebiyle biyogaz üretimini olumsuz etkilemektedir. Organik yükleme hızı'nın biyogaz üretimine etkileri: Organik yükleme hızı, birim hacim(m³) biyoreaktörlere günlük olarak beslenen organik madde miktarıdır. Organik yükleme hızının mümkün oldukça optimumda tutulması gereklidir. Aksi halde pH seviyesi düşerek gaz oluşumu tamamen durabilmektedir.

12 BİYOGAZ ÜRETİM KAYNAKLARI
Biyogaz üretimi için çürüyebilen organik hammaddeler kullanılır ve bunlar tarımsal faaliyetlerden, evsel atıklardan ve endüstri kaynaklı atıklardan gelen organik atıklar olarak üç kategoride sınıflandırılabilir. Tarımsal faaliyetler sonucu bitkisel ve hayvansal atıklar açığa çıkmaktadır. Tarımsal atıklar : Buğday, arpa, çavdar, yulafın sap ve samanı, mısır silajı, şeker pancarı atıkları, küspe atıkları, çimen vb. Hayvansal atıklar : Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı vb. Evsel organik atıklar : Yemek atıkları, meyve ve sebze atıkları ve diğer yeşil atıklar vb. Endüstri atıkları : Yulaf posası, peynir altı suyu, meyve ve sebze artıkları, mutfak atıkları, arıtma çamurları, hayvansal yan ürünler vb.

13 Biyogaz üretim kaynakları

14 BİYOGAZ TESİSLERİNİN TASARIMI VE TASARIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PARAMETRELER
Biyogaz tesisleri planlanan amaca göre farklı teknolojiler kullanılarak inşa edilmektedirler. Biyogaz tesislerinin kapasite olarak sınıflandırılması aşağıdaki gibidir: Aile tipi : 𝑚 3 kapasiteli. Çiftlik tipi : 𝑚 3 kapasiteli. Köy tipi : 𝑚 3 kapasiteli. Sanayi ölçekli tesisler : 1000 – 𝑚 3 kapasiteli.

15 BİYOGAZ TESİSİ TASARIMINDA DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR
Uygun hammadde miktarı Hammaddenin cinsi ve özellikleri Isıtma ihtiyaçları Karıştırma ihtiyaçları Kullanılacak malzeme ve ekipmanların cinsi Tesisin kurulacağı yerin seçimi Biyogazın depolanması ve dağıtımı Biyogazın taşınması, tesisten çıkan biyogübrenin depolanması, tarlaya taşınması ve dağıtımı

16 BİYOGAZ TESİSLERİ Biyogaz tesisleri anaerobik koşullar da biyokütle kontrollü fermantasyonu ile biyogaz üretmektedir.  Biyogaz tesislerinin üretim kapasiteleri farklı olabilir. Şirketlerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak küçük ve orta ölçekli tesislerden elektrik ve doğal gaz şebekelerine elektrik ve doğal gaz aktaran büyük kapasiteli enerji santralleri kurmak mümkündür.  Biyogaz üretimi için gıda sanayisi ve tarım atıklarının yanı sıra, özel olarak yetiştirilen enerji bitkileri uygundur. Biyogaz tesisleri: sızdırmaz fermantasyon üniteleri, hammadde iletici, ısıtıcı, karıştırıcı, reaktör, atık depolama ünitesi ile donatılmıştır.

17 BİYOGAZ TESİSLERİ NEDEN ÖNEMLİDİR ?
Biyogaz tesisleri en aktif temizleme sistemidir. Tüm diğer sistemler enerji üretmez sadece kullanır. Biyogaz tesisleri atıklardan biyogaz ve organik gübre üretmektedir.  Biyogaz üretimi metanın atmosfere salınımını engeller. Bunun tutulması küresel ısınmayı engelleyici en önemli yöntemdir.  Biyogaz tesislerinin faydaları : enerji ve ısı üretimi, biyometan eldesi, atık işleme tesislerinin kurulmasıdır.

18 TESİS EKİPMANLARI Reaktör : Biyogazın üretimi için tasarlanmış yapıların genel ismidir. Küçük hacimli ve büyük hacimli olarak ikiye ayrılır. Biyoreaktörün tasarımında üretimin kesik kesik mi yoksa sürekli mi olacağı da belirleyici bir unsurdur. Dünyada biyoreaktörü ve biyogazı en çok kullanan ülke Çin’dir. Biyogaz üretiminde kullanılan en yaygın üç reaktör aşağıdaki gibidir; Sabit kubbeli (Çin tipi) reaktörler, Hareketli kubbeli (Hint tipi) reaktörler Torba tipi (Tayvan tipi) reaktörler

19 Karıştırıcı : Biyogaz tesislerinde, reaktörlere beslenen organik materyal, karıştırıcı vasıtasıyla homojen hale getirilir. Böylece çürütücü içinde yüzeyde katman oluşumu ve çökmeler engellenir. Biyokütlenin fermantasyonu hızlandırılmış olur. 

20 Isı üretimi : Biyogaz reaktörünün içinde +37 °C sıcaklıkta mikroorganizmaların gelişmesi için muntazam olarak tutulmaktadır. Reaktörün ısınması ayrıca ısı iletkenleri tarafından yapılmaktadır. Isı iletkenleri: kazanlar, pompalar, ısı tutuculardır. Isı iletkenleri reaktör duvarına yerleştirilmiştir.

21 Yükleme ünitesi : Mısır senajı veya diğer katı hammadde biyogaz reaktörünün içine helezon ile aktarılmaktadır.

22 Gaz toplama ünitesi : Gaz toplama ünitesi biyogaz ambarıdır
Gaz toplama ünitesi : Gaz toplama ünitesi biyogaz ambarıdır. Reaktör tepesindeki ünitede sızdırmaz bir şekilde monte edilir.  Gaz toplama ünitesi iki bölmeden oluşur. Dış bölme PVC materyalinden üretilmiş kaplama olup, yağış ve ultraviyole ışınlarına dayanıklıdır.

23 Atık depolama ünitesi : Hayvan gübresi veya sıvı gübre için paslanmaz çelikten ve enamel kaplı toplama üniteleri mevcuttur.   Bu kaplamalar diğer polietilen kaplamalara göre daha dayanıklıdır.  Hacmi 𝑚 3 kadardır.

24 BİYOGAZ TESİSLERİNDE ÜRETİM YÖNTEMLERİ

25 1-YAŞ YÖNTEM Bu yöntem nem oranı yüksek ürünler için idealdir. Bu yöntemde hammadde % 90 nem haline getirilerek pompalar ile reaktöre aktarılmaktadır. Kesintisiz çalışma şartlarında taze ürün porsiyonlar şeklinde toplama ünitesinden reaktörün alt tabakasına aktarılmaktadır. Aynı porsiyonlar şeklinde de fermente olmuş ürünler dışarıya çıkarılmaktadır.  Reaktörde mezofil bakteriler için önemli olan °C sıcaklık oluşturulmalıdır.

26 2-KURU YÖNTEM Yeni geliştirilen kuru yöntem biyogazı, katı kirli ve organik olmayan atıklardan da üretim imkânı vermektedir.  Bu yöntem için hammaddenin sulandırılması şart değildir.  Kuru yöntem ile % 50 nem oranına sahip atıkları fermente etmek mümkündür.  Atıklar reaktöre aktarılır ve oksijensiz ortamda fermente edilir.  Reaktördeki atıkların üstüne fermente edilmiş ürünlerin püskürtülmesi ile gerçekleştirilir.  Bu süreçte hammadde karıştırılmaz ve yeni ürün eklenmez.  Fermantasyon °C de gerçekleştirilir. Reaktörün tabanı ve duvarları ısıtılır.

27 BİYOGAZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

28 1- BİYOGAZIN ELEKTİRİK VE ISI ÜRETİMİNDE KULLANILMASI
Kojenerasyon Ünitesi : İçten yanmalı motor ile elektrik ve ısı enerjisi üretim ünitesi biyogaz sisteminin en faydalı birimidir.  Elektrik ve ısı enerjisi ile yıl boyu kendi ihtiyacınızın dışında elektrik şebekelerine de elektrik iletilerek kar sağlanabilir. 1 𝑚 3 biyogazdan 2,4 kW/saat elektrik ve 2,5 kW/saat ısı enerjisi elde edilebilir.  - yağ değişimi 2000 saat,  - yüksek verimde elektrik ve ısı üretilir, - yüksek güven , Elektrik üretim ünitesi biyogaz ünitesinin en detaylı birimidir.

29 2 - BİYOGAZIN SAFLAŞTIRILMASI VE MOTORLU TAŞIT YAKITI OLARAK KULLANIMI
Biyogaz, hem binek taşıtlarda hem de ağır vasıtalarda yakıt olarak kullanılabilmektedir. Biyogazın motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılabilmesi için, biyogaz içerisindeki metan oranının %96-97’ye kadar yükseltilmesi ve içeriğindeki 𝐻 2 S’nin 17 ppm’nin altına düşürülmesi gerekmektedir. İçeriğinde %97 metan bulunduran 1 𝑚 3 biyogaz, yaklaşık olarak 1 litre benzine eşdeğer enerjiye sahiptir.

30 Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi, içeriğindeki metan gazı saflaştırılarak da kullanılabilir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranda (%18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir.

31 Biyogazın Saflaştırılması
Biyogazın metan oranının artırılması, içerisindeki C 𝑂 2 'nin ayrıştırılmasıyla mümkün olmaktadır. Günümüzde biyogaz içerisindeki C 𝑂 2 ‘nin ayrıştırılması için birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan bazıları; Suda çözme, Polietilen glikol ve Membran ile ayrıştırmadır.

32 Biyogaz ayrıştırma yöntemleri maliyet bakımından karşılaştırıldığında, suda çözme ile ayrıştırma yöntemi, ilk kurulum maliyeti bakımından polietilen glikol ile ayrıştırma yöntemine göre daha yüksek, işletme maliyeti ise daha düşüktür. Tesisin 15 yıllık çalışma ömrü olduğu varsayılırsa, su ile çözme yönteminin toplam saflaştırma maliyeti polietilen ile saflaştırma yöntemine göre yaklaşık % daha fazladır.

33 BİYOGAZIN YAKIT OLARAK KULLANILMASININ AVANTAJLARI
Biyogazın nitrojen oksit emisyonunun çok düşük olması nedeniyle birçok ülkede, otobüslerde ve diğer taşıma araçlarında dizel motorlara alternatif enerji kaynağı ve çevre dostu olarak bilinir. Biyogaz kullanılan motorların gürültü seviyesinin, dizel kullanılan motorların gürültü seviyesinden çok daha düşük olması, biyogazın tercih edilmesindeki en önemli avantajlardan birisidir. Ayrıca, biyogaz egzoz gazının emisyonu, dizel motorların egzoz gazının emisyonundan daha düşüktür. Biyogaz ile çalışan otobüs / Bern, İsviçre

34 Biyogaz / CNG ve Benzinle Çalışan Çift Yakıtlı Binek Otomobil

35 BİYOGAZ TESİSLERİNİN AVANTAJLARI
Biyogaz üretimi ile doğal halde atmosfere kendiliğinden salınan ve sera gazı etkisine neden olan emisyonların azalması sağlanır. Biyogaz üretimi sonucu elde edilen ısı ve elektriğin kullanımı ile fosil kaynaklı enerji ihtiyacı azalır. Isı ve elektriğin satışı ise, ekonomiyi güçlendirir. Biyogaz üretimi sonucu oluşan fermente atıklardan katı olanlar, arazide gübre ve toprak şartlandırıcısı şeklinde, sıvı atıklar ise sulamada kullanılabilir. Böylece, gübre ve sulama için yapılan harcamalar azalır, mineral gübre kullanımına gerek kalmaz.

36 Geri dönüşüm sektöründe uzmanlık ve iş gücünün yaratılması sağlanır.
Atık bertarafında daha sağlıklı ve hijyenik şartlar sağlanır. Atıkların değerlendirilmesiyle, bölgenin/şehrin görüntüsü ve prestiji değişir.

37 BİYOGAZ TESİSLERİNİN DEZAVANTAJLARI
Tesis işletimi sırasında oluşan biyogaz, yanıcı ve patlayıcıdır. Sistem işletim şartlarının çok dikkatli seçilmesi ve kontrolünün düzenli yapılması gerekir. Atıklarda bulunması muhtemel, hastalık üreten (patojen) bakteriler nedeniyle, atıkların taşınma ve depolanma süresince hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Fermantasyon sonrası oluşan çürütülmüş atığın, gübre olarak kullanılması durumunda, su ve toprakta kirliliğe neden olmaması için, azot içeriğine dikkat edilmelidir.

38 DÜNYADA BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ
Hayvan gübresinden elde edilen biyogazın tesis oranları dikkate alınırsa dünyadaki tesislerin %80'i Çin'de %10'u Hindistan’da, Nepal ve Tayland ’ta bulunmaktadır. Tesis sayısına göre ise ülkelerin sıralaması yanda tabloda verilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan biyokütleden enerji üretimi Avrupa’da özellikle Almanya’da üretilen enerjinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Almanya’da yaklaşık olarak adet biyogaz tesisi mevcuttur ve ülke hızlı bir biçimde geleneksel elektrik enerjisi üretim sistemlerinden vazgeçip, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı tesislere yönelmiştir. Dünya Biyogaz Tesis Sayıları (Çevre ve Orman Bakanlığı ; Almanya Biyogaz Derneği )

39 Asya ülkelerinde biyogaz sistemleri genellikle, küçük ölçekli ve toprak altı sistemler olarak inşa edilmiştir. Toprak Altı Biyogaz Sisteminin Kesiti

40 Danimarka’da Büyük Hacimli
AB ülkelerinde, Çin ve Hindistan’ın aksine orta ve büyük ölçekli sistemler daha çok tercih edilmektedir. Özellikle Danimarka’da merkezi büyük ölçekli biyogaz tesisleri ön plandadır. 20 adet merkezi ve 35 adet orta ve büyük ölçekli çiftlik tipi sistemlerden elde edilen enerji yıllık 2,6 PJ’dur ve toplam hayvansal atıkların % 3’ü değerlendirilmektedir. Danimarka’da Büyük Hacimli Biyogaz Tesisi

41 Katı atık (çöp) depo sahaları
Endüstriyel ve evsel atık su/çamur arıtma tesisleri Çiftlik tipi veya merkezi biyogaz tesisleri

42 TÜRKİYE’DE BİYOGAZ ÜRETİM POTANSİYELİ
Türkiye, sadece hayvan atıkları ile çalışabilecek, adet biyogaz tesisi kapasitesine sahiptir. Fakat, şu anda ülkede 36’sı çalışmakta olan toplam 85 biyogaz tesisi bulunmaktadır. Çoğu biyogaz tesisi belediye veya sanayi bünyesi içerisinde (çöp gazı veya atık su arıtma tesisi) ve genellikle Türkiye’nin batısında konumlanmıştır. (Özellikle İstanbul, Kocaeli)

43 Türkiye´deki biyogaz tesislerinin dağılımı

44 TÜRKİYE’NİN BİYOKÜTLE POTANSİYELİ
Tarımsal artıkların biyogaz potansiyelleri yüksektir. Hayvancılık atıklarının batıdaki ve kuzey bölgelerdeki potansiyelleri yüksektir. Türkiye’nin kuzeyi özellikle Karadeniz Bölgesi yüksek meyve atığı potansiyeline sahiptir. Fındık artıklarının Karadeniz Bölgesinde oranı yüksektir. Marmara ve Ege bölgelerinin zeytin atığı potansiyeli yüksektir.

45 Türkiye’nin biyokütle potansiyeli

46 Türkiye’nin lisanslı ilk tehlikeli atık yakma ve değerlendirme tesisi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. Kocaeli - İzaydaş biyogaz üretim tesisinde fermantasyonun yapıldığı 2 adet 19,5 m çapında 8 m yüksekliğinde her biri 2400 𝑚 3 hacimli iki adet betonarme reaktör ve bir adet 1000 𝑚 3 ’lük gübre deposu bulunmaktadır.

47 Kocaeli İzaydaş Biyogaz Üretim Tesisi

48 Sebze-meyve hali atıkları, belediye ekiplerinin biçtiği çimler, mezbahalardaki işkembe içi atıklarla büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının dışkılarının bertaraf edilmesiyle bu tesiste günde 30 ton atığı imha ederek yılda 10 milyon kWh elektrik üretiliyor.

49 Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi
Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi ortalama kWh elektrik üretimi ile kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir.

50 Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi Yıllık Elektrik Üretimi Tablosu
Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi Yıllık Elektrik Üretimi Tablosu

51 Gaziantep’te 1995 yılında kurulan katı atık depolama alanında 10 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim gerçekleştiriliyor. Sahadan sızan ve ağır metal içeren sular da arıtılarak tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyor.

52 NİLÜFER BELEDİYESİ ORGANİK ATIKLARDAN BİYOGAZ ÜRETİM TESİSİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI
Nilüfer İlçesi'nde yapılan hesaplamalar sonucunda yaklaşık 1400 büyükbaş hayvan ve park-bahçe atıkları kullanarak planlanan bir biyogaz tesisi için amortisman süresi 5 yıl civarlarındadır. Kurulacak organik gübre üretim tesisi ile beraber amortisman süresi kısalabilecektir.

53 Biyogaz Üretim Tesisi Fizibilite Çalışmalarının Yapılması: Bu kapsamda Nilüfer İlçesi'nde toplam hayvansal, bitkisel ve organik içerikli atıkların miktarı ve türü belirlenmiştir. Projenin Büyüklüğü: Proje TL arazi bedeli, ,5 TL yatırım maliyeti ile toplam ,5 TL bütçeli bir projedir. Proje için 1 yıl inşaat süresi 10 yıl ise ekipman ömrü tahmin edilmektedir.

54 Uygulama Yeri veya Alanı: Büyükbaş hayvan sayılarının yoğun olduğu köylerdeki hayvan sayıları belirlenerek Biyogaz Üretim Tesisi için uygun veriler sağlanmıştır. Hedef Aldığı Kitle ve/veya Bölge: Nilüfer İlçesi'ndeki atıkların bertarafı sağlanarak hem çevreye olan olumsuz etkileri önlenecek hem de ekonomik olarak bir katkı sağlanmış olacaktır.

55 Proje Yeri/Uygulama Alanı : Biyogaz Tesisinin, hayvan gübresinin ağırlıklı olarak toplanacağı bölgenin yakınlarına yapılması nakliye ve toplama giderleri açısından tesise ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacaktır. Uygulama Süresi: Proje kapsamında 1 yıl inşaat süresi tahmin edilmektedir. Daha sonra tesis devreye alınabilecektir. Biyogaz Üretim Tesisi 10 yıl makine ömrünün yanı sıra, 25 yıl tesis işletme ömrü düşünülmüştür.

56 Yatırım Maliyetleri

57 İşletme Giderleri

58 Tesisin Sağladığı Gelirler
Nilüfer İlçesi'nde kurulacak olan tesisten oluşan enerji miktarı ile 267,33 kWh elektrik üretilecektir. 1kWh enerji 0,35 TL ye satılabilmektedir. Nilüfer İlçesi’nde kurulması planlanan Biyogaz Üretim Tesisi için ilk yatırım maliyeti ,5 TL’dir. Yıllık işletme giderleri ise, TL olarak belirlenmiştir. Biyogaz Üretim Tesisinde elektrik enerjisinden gelir elde edilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda elektrik enerjisinden yıllık TL gelir elde edilmesi planlanmaktadır.

59 SONUÇ Dünya nüfusunun hızla artması, tüketim maddelerinin çeşitliliği ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi ciddi bir atık sorunuyla karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır. Atık sorununun etkin bir şekilde çözülebilmesi için yeni teknolojilerin kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması gerekmektedir. Aynı zamanda önemli bir ekonomik değere sahip olan atıklardan bu yönde de yararlanılmalıdır. Biyogaz enerjisi oldukça avantajlı bir enerji türü olup, hemen hemen hiçbir dezavantajı yoktur. Çünkü biyogaz tesisi kurulduğunda çevreye ve insanlara neredeyse en ufak bir zarar ve rahatsızlık vermez.

60 KAYNAKÇA


"BİYOGAZ HAZIRLAYANLAR : HAKAN DEMİRTAŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları