KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
KÜRESEL ISINMA.
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
YENİLENEBİLİR ENERJİLER
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİMİZ NELER?
Küresel Isınma Etkileri….
KüReSeL IsInMa Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında kullanılan bir terimdir.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
YARINDAN SONRA.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Küresel Isınma İklimler Değişiyor
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Küresel Isınma Ve Nedenleri
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
SONUÇLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ
Küresel Isınma ve Türkiye. Türkiye’de beklenen yüzey sıcaklığı değişiklileri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
E-Posta Grubu Oluşturma
KÜRESEL ISINMA.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
Yaşadığımız çevre mi? Kirlettiğimiz toprak mı? Kirlettiğimiz toprak mı? Kullanılamaz sular mı? Kullanılamaz sular mı? Sürekli kirlenen hava mı? Sürekli.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
Karbon Ayak İzini Azaltmanın Yolları 1
Yaklaşan Tehlikeye Karşı " Biz Ne Yapabiliriz?".
KÜRESEL ISINMA NEDİR? Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
MADDE DÖNGÜLERİ.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
YENİLENEBİLİR ENERJİLER. HİÇ ELEKTRİKSİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! )

KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin tümü için kullanılan terimdir

KÜRESEL ISINMANIN SEBEPLERİ Küresel ısınmanın temel nedeni, özellikle sanayileşen ülkelerce yoğun olarak atmosfere salınan -karbondioksit (CO2) başta olmak üzere- sera gazlarıdır. Bu gazların yoğunluğunun artmasının sonucu olarak güneş ışınları atmosferde daha çok tutulur ve yeryüzü sıcaklığı artar

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI

1-Sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar, kuraklık ve bunların sebep olacağı hastalıklar yüzünden milyonlarca insan ölecek.

2-Dünyadaki pek çok canlı türü yok olacak.

3-Bitki örtüsü azalacak. Dünyanın büyük bölümü çöl olacak.

4-Küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklık özellikle yoksulları çaresiz bırakacak.

Deniz seviyesi yükselecek, birçok ülkenin deniz seviyesindeki bölümleri sular altında kalacak.

Fırtınalar, Pasifik bölgelerinde görülen doğa olayları, Muson yağmurları sayısı giderek artacak.

PEKİ NELER YAPILABİLİR?

1-Ülkeler bazında geniş önlemlerin alınması, en geniş kapsamlı önlem. 2-Doğru enerji kaynaklarının kullanılması, fosil yakıttan uzak durulması bu önlemlerden birkaçı… 3-Kyoto Anlaşması, bu yöndeki en ciddi girişimdir. Ülkelerin karbon salınımlarına kısıtlama getirmiştir. Anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında Amerika ve Türkiye de bulunmaktadır. 4-Bununla birlikte, dünya üzerinde üretilmiş enerjiyi kullanan herkes, basit bireysel önlemler alarak küresel ısınmaya kattığı yükü azaltabilir.

PEKİ TÜRKİYE’DE NELER DEĞİŞTİ?

ÖNCE SUSUZLUK BAŞLADI. TÜRKİYE’ DE PEK ÇOK İLE SU VERİLEMEDİ.

Küresel ısınma bir çok gölün yok olmasına sebep olurken, büyük göllerin de şeklini değiştiriyor. Çocukluğumuzdan beri Türkiye haritalarında gördüğümüz ve şeklini hafızalarımıza kazıdığımız Tuz Gölü, küresel ısınmaya yenik düştü. Türkiye'nin en büyük tuzlası olan göl özellikle güney doğusundan başlayarak kilometrelerce çekildi.

PEK ÇOK ÖLÜMCÜL HASTALIK MİKROBU TAŞIYAN CANLILARIN ÇOĞALMASINA NEDEN OLDU

TÜRKİYEYİ NELER BEKLİYOR? “Türkiye’yi hoş olmayan bir tablo bekliyor” Yaz aylarında Türkiye’nin batısında sıcaklıklar 5 ila 6 derece, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 3 ila 4 derece yükselecek. Kış aylarında da sıcaklıklar 2 ila 3 derece yükselecek. 2070 yılında Karadeniz Bölgesi’nde yağışlar yüzde 10 ila 20’lik artış gösterecek, güneyde ise yüzde 30’a kadar azalacak. “Kar yağdığı kışlar da olacak, daha az kar yağdığı kışlar da olacak. Türkiye’nin ekosistemlerinde ciddi sorunlar olacak ki bu ekosistemler de bir ülkeyi bir coğrafyayı ayakta tutan şeyler... Böceğiyle, merasıyla, kurduyla, hayvanıyla canlılar etkilenecek, bir sürü canlı yok olacak...”

YAPABİLECEĞİMİZ 10 BASİT KATKI Ampulünüzü değiştirin: Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayın. Daha az araba kullanın: Her zamankinden daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmaya özen gösterin. Araba kullanmadığınız her iki kilometre için 0.75 kg. karbondioksit tasarruf edeceksiniz. Geri dönüşüme katkıda bulunun: Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda bin 200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Lastiklerinizi kontrol edin: Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol yüzde 3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kilo karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar. Daha az sıcak su kullanın: Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg., giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının: Çöpünüzü yüzde 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

Su ısıtıcınızı ayarlayın: Isıtıcınızı kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda bin kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir ağaç dikin: Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emer. Çözümün parçası olun: Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için 'www.iklimkrizi.net'i ziyaret edin.

HERKESE ANLATIN Küresel ısınmayla ilgili bildiklerinizi çevrenize anlatın

KÜRESEL ISINMAYA DUR DEMEK BİZİM ELİMİZDE!