Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Küresel Isınma İklimler Değişiyor

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Küresel Isınma İklimler Değişiyor"— Sunum transkripti:

1 Küresel Isınma İklimler Değişiyor
Sadece oku ve anla; hiçbir önlem için katkıda bulunamıyorsan ; ki bu son derece sorumsuzca bir davranış olur ; en azından 10 yaşın altında yaşayan 1 milyarın üzerindeki çocuğun yarınlarını kurtarabilmek için tehlikenin boyutunu başkalarının da anlamasını sağla…..

2

3

4

5

6 Küresel Isınma Süreci başladı ve bunu geri çevirmek oldukça güç. Ama en azından daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz.

7 "Başımızı derde sokan kötü gelişmelerin özünde bilmediğimiz şeyler değil, başımıza asla gelmeyeceğinden emin olduklarımız vardır." Mark Twain

8 İnsanlık, adına Dünya denen bir zaman ayarlı bombanın üzerinde oturuyor, bombanın saati de 10 yıla kurulu. Bilim adamlarının büyük çoğunluğunun belirttiği gibi, dünyamızın iklim sistemini zincirleme şekilde etkileyecek büyük felaket için önümüzde sadece 10 yıl var. Üstelik bu bombanın dinamitini de fitilini de kendi ellerimizle yerleştirdik; aşırılık gösteren hava koşulları, seller, kuraklıklar, salgın hastalıklar ve öldürücü hava dalgaları kurduğumuz medeniyetlerin bir yan etkisi. *10 yıl elbette teorik bir süreç ancak artan ivmeyi aşağıya döndürmek için gerçekten de 10 yıl içinde radikal değişiklikler yapılması ve yaşam tarzlarının değişmesi gerekiyor.

9 Şimdilik senaryo ama… Atmosfere salınan gazların oluşturduğu yoğun tabaka ısıyı hapsettiği için Grönland eriyor, Antarktika’daki devasa buz kütlesi kırılıyor, tabaka inceliyor. Kutup ayıları kilometrelerce yüzdükleri halde tutunacak tek bir buzul parçası bulamadıkları için can veriyorlar. İklimler öyle bir şaşıyor ki, kuşların yumurtadan çıkış dönemleriyle tırtılların kozadan çıkış vakti kesişmediği için kuşlar açlıktan ölüyor. İtalya Alpleri, İsviçre Alpleri, Himalayalar hepsi eriyor. Sel ve kuraklık başa baş gidiyor. Simülasyonlarda San Francisco’yu, Şanghay’ı, Hindistan ve Bangladeş’i sular basıyor. 100 milyonu aşkın insan yaşıyor buralarda. Peki yüz binlerce mülteci ile nasıl başa çıkılacak. Bir zamanlar dünyanın en büyük göllerinden olan Çad Gölü kuruyor. Yakında böyle bir göl kalmayacak .

10 Peki nedir bu küresel ısınma….
Çok basit tanımıyla atmosfere giren güneş ışınlarının belli bir bölümünün Dünya’dan yansıyarak atmosfer dışına çıkması gerekirken , sera gazlarının etkisiyle (greenhouse effect) atmosfere geri dönmesi nedeniyle yerkürenin olması gerekenden daha fazla ısınmasıdır.

11 Dünya'daki sera etkisine neden olan gazlar
Sera Gazları nelerdir ?? Dünya'daki sera etkisine neden olan gazlar %36-70 su buharı, %9-26 karbon dioksit, %4-9 metan ve %3-7 ile ozon dur. CO2 KARBONDİOKSİD, havada en çok ısı tutma özelliği olan gazdır

12 RAKAMLARLA KÜRESEL ISINMA
Dünya her yıl 12 milyar ton karbon üretiyor. Yüzde 82’si fosil yakıttan. Toplam karbon salınımının yüzde 85’i Türkiye’nin de dahil olduğu 25 ülkede. Dünyanın en sıcak 21 yılı, geçen 25 yılda yaşandı. 2005, sıcakta zirve yaptı. En büyük enerji tüketimi standby konumunda olan elektrik/elektronik cihazlarda. Atmosfere salınan endüstriyel gazların yüzde 80’i karbondioksit. Bunun yanı sıra evlerde aydınlanma ve ısınma için kullanılan fosil yakıtları da küresel ısınmayı tetikliyor. OECD tablosuna göre en yüksek enerji tüketimi, elektronik aletlerin standby özelliğinden kaynaklanıyor. Klima ve bulaşık makineleri en düşükleri. Evlerde karbondioksit tasarrufu için, standart akkor ampulü floresan ile değiştirmek, daha az sıcak su kullanmak, su ısıtıcıyı kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlamak, ambalajı fazla olan üründen kaçınmak, çöplerin geri dönüşümüne katkıda bulunmak gerekiyor.

13 RAKAMLARLA KÜRESEL ISINMA
2100’e kadar sıcaklık 1,8 ila 4 derece artacak Okyanuslar 59 cm kadar yükselecek 6 adet senaryo var , bunların en iyimseri B1 ancak en kabul göreni A1B, yani ısınma 4,4 derece bile olabilir. yılları arasında sanayileşmiş ülkelerin atmosfere yaydıkları zehirli gazların miktarı sadece % 3 azaldı. Oysa ihtiyaç % 60.

14 EVDEN KAYNAKLANAN ETKİNİZİ AZALTIN
Evlerden yayılan emisyonların çoğunun sebebi elektrik ve ısınma elde etmek için yakılan fosil yakıtlarıdır. Enerjiyi daha verimli kullanarak evden yayılan emisyonları azaltabilir ve faturalarınızı %30’dan fazla azaltabilirsiniz. Ayrıca tarım, dünyadaki sera gazlarının beşte birinden sorumlu olduğu için, emisyonlarınızı ne yediğinize dikkat ederek de azaltabilirsiniz. Nasıl yapacaksınız?:

15 EVDEN KAYNAKLANAN ETKİNİZİ AZALTIN
Standart akkor lambanızı floresan (CFL) bir lamba ile değiştirin. CFL normal bir lambanın kullandığı enerjinin %60’ından daha azını kullanır. Bu basit değişiklik yılda 150 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır. Örneğin Amerika'daki her aile bu değişikliği gerçekleştirirse, karbondioksit yayılımı yılda 90 milyar pound azaltılabilir. Energy Federation. Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın Evimizde kullandığımız enerjinin neredeyse yarısı ısınmaya ve soğutmaya gitmektedir. Bu basit ayarlama ile yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. sitesinde ısınma ve soğutmada daha çok enerji tasarrufu yapabilmek için ipuçları bulabilirsiniz. Kalorifer kazanı ve klimalarınızdaki filtreleri temizleyin ya da yenileyin Kirli bir filtreyi temizlemek yılda 175 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır

16 EVDEN KAYNAKLANAN ETKİNİZİ AZALTIN
Programlanabilir bir ısıtıcı kullanın Programlanabilir ısıtıcılar otomatik olarak gece ısıyı düşürür ve gündüz artırır. Böyle bir sistem kullanarak yılda 100 dolara yakın tasarruf edebilirsiniz. Enerjiyi verimli kullanan ürünler alın Yeni aldığınız ürünlerin üzerindeki enerji verimi ile ilgili bilgilere dikkat edin. Örneğin A.B.D.'de yaşayan herkes ürünlerini yeni verimli ürünle ile değiştirirse; karbondioksit emisyonu yılda 170 milyon ton azalır. Su ısıtıcınızı yalıtım örtüsüyle kaplayın Sadece bu basit hareketle yılda 500 kg karbondioksit tasarrufu yapmış olursunuz. Eğer ısıtıcınızı 50 C°’nin üzerine ayarlamazsanız 250 kg karbondioksit daha tasarruf edersiniz. Sıcak su kullanımınızı azaltın Suyu ısıtmak için çok enerji harcamak gerekiyor. Daha verimli çalışan ve az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi kapatın Televizyonunuzu, müzik setinizi, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapatmak yılda tonlarca karbondioksit tasarrufu sağlar. Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi fişten çıkartın Saç kurutma aletleri, cep telefonu şarjları ve televizyonlar kapalı olsalar bile enerji harcamaya devam ederler. Elektronik aletlerdeki saatleri çalıştırmak ve hafıza çiplerini hazır tutmak için harcanan enerji, evde harcanan toplam enerjinin %5'ini oluşturuyor ve atmosfere yılda 18 milyon ton karbon bırakıyor.

17 EVDEN KAYNAKLANAN ETKİNİZİ AZALTIN
Bulaşık makinenizi sadece tamamen dolu olduğu zamanlarda çalıştırın ve enerji tasarrufu ayarında kullanın Bu şekilde yılda 50 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Evinizin yalıtımını düzeltin Duvarları ve tavanları iyi bir şekilde yalıtmak ısınma masraflarınızı %25 azaltabilir ve yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlar. Geri dönüşümü evde başlatın Evde oluşan çöpün yarısının geri dönüşümünü sağlamanız, yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlar. Geri dönüştürülmüş kağıt ürünleri kullanın Geri dönüştürülmüş kağıt üretimi %70-90 arası enerji tasarrufu sağlıyor ve dünyadaki ormanların azalmasını önlüyor. Ağaç dikin Sadece bir ağaç, yaşamı boyunca bir ton karbondioksit emilimi gerçekleştirir. Ağaçların oluşturacağı gölge, havalandırma masrafınızı %15'e kadar azaltabilir.

18 EVDEN KAYNAKLANAN ETKİNİZİ AZALTIN
Yerel üretilmiş yiyecekler kullanın Yerel ürünler kullanmak yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Dondurulmuş gıdalar yerine taze gıdalar alın Dondurulmuş gıdaların üretiminde 10 kat daha fazla enerji kullanılmaktadır. Yerel çiftçi pazarlarını araştırın ve destekleyin Size gelecek ürünün yetiştirilmesi ve taşınmasındaki enerjiyi beşte bir oranında azaltırlar. Alabildiğiniz kadar organik gıda alın Organik gübreler geleneksel gübrelere göre karbondioksiti daha yüksek seviyede yakar ve depolar. Eğer bütün soya fasulyelerini ve mısırları organik olarak üretseydik atmosferden 290 milyar kg karbondioksiti uzaklaştırmış olurduk. Fazla paketlenmiş ürünlerden kaçının Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Daha az et yiyin Metan en önemli ikinci sera gazıdır ve sığırlar en çok metan yayıcılardandır. Otla beslenmeleri ve çift mideli olmaları metan üretmelerine sebep olur ve bu gazı her nefes verişlerinde atmosfere salarlar.

19 HAREKET HALİNDEYKEN YARATTIĞINIZ ETKİYİ AZALTIN
Araba kullanarak kat ettiğiniz kilometreyi yürüyerek, bisiklete binerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak azaltın Arabayla yapılacak 15 kilometrelik bir yoldan kaçınmak yılda 250 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır! Arabanızı iş arkadaşlarınız ve sınıf arkadaşlarınız ile ortak kullanın Arabanızı haftada sadece 2 kere biriyle paylaşmak yıllık karbondioksit emisyonunuzu 800 kg azaltacaktır. Arabanızın motor ayarlarına dikkat edin Düzenli bakım, yakıt verimliliğini ve gaz emisyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Araba sahiplerinin sadece %1’i arabalarını düzenli olarak kontrol ettirse, 500 milyon kg karbondioksit atmosferimizden uzak durur. Arabanızın lastiklerini haftalık olarak kontrol edin ve düzgün şişirilmiş olduğundan emin olun Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu %3 oranında artıracaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tuttuğu için yakıt verimliliğindeki her artış bir önem arz etmektedir.

20 HAREKET HALİNDEYKEN YARATTIĞINIZ ETKİYİ AZALTIN
Eğer yeni bir araba almanızın zamanıysa yakıtı daha verimli kullanan bir araç seçin Yeni aracınız eski aracınıza göre 4 litre benzin ile sadece 5 km daha fazla yol giderse, yılda 1500 kg karbondioksit tasarrufu yapmış olursunuz. Daha az uçun Hava ulaşımı ciddi biçimde gaz emisyonuna sebep olduğu için, hava yollarını kullanma sayınızı bir ya da iki azaltmanız çok ciddi değişiklikler meydana getirebilir. Yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaparak havayolu kullanımınızı dengeleyebilirsiniz.

21 YEREL, ULUSAL VE ULUSLARARASI DEĞİŞİM İÇİN YARDIM EDİN
Küresel ısınmayı azaltmak için yaptığınız hareketler kendi emisyonlarınızı azaltma çabanızdan daha ileri gidebilir. Neler aldığımız, nasıl yatırım yaptığımız, nasıl hareket ettiğimiz ve nasıl oy verdiğimizin okullarımız, çalışma alanlarımız, işlerimiz ve toplum üzerinde etkileri var. İşte, küresel ısınma üzerinde yapabileceğiniz olumlu etkilerden bazıları: Okulunuzu ve işyerinizi emisyonları azaltma yönünde cesaretlendirin! Küresel ısınma üzerindeki olumlu etkinizi, başkalarını önlem almaya teşvik ederek evinizin dışına taşıyabilirsiniz. Evinizin dışında da harekete geçmek için okullar ve işyerleri için sunduğumuz araçları bilgisayarınıza indirin. Sanal yürüyüşe katılın! "The Stop Global Warming Virtual March" küresel ısınmadan endişe eden bütün insanları bir yerde toplamak için başlatılan, politik olmayan bir çabadır. Sesinizi, bu konuda hareket edilmesinde ısrar eden yüz binlerce destekçinin sesine ekleyin. Yenilenebilir enerjiye dönüşümü teşvik edin! Küresel ısınma ile başarıyla savaşabilmek için güneş, rüzgar ve biokütle gibi yenilenebilir enerjilere ülkesel olarak geçilmesi gereklidir. Bu teknolojiler daha geniş çevreler tarafından kullanılmaya hazır olmasına rağmen, kullanılmalarını engelleyen kurallardan kaynaklanan engeller vardır. Bu engelleri yıkmak için harekete geçin! Vote Solar. Dünyamızdaki ormanları koruyun ve kollayın! Ormanlar karbon depolayarak küresel ısınmada çok kritik bir rol oynamaktadırlar. Ormanlar yandığı veya kesildiği zaman, depoladıkları karbonlar atmosfere salınmaktadır- ormansızlaşmadan kaynaklanan karbondioksit yayılmaları her yıl havaya karışan karbondioksitlerin %20’sini oluşturmaktadır. Conservation International'da ormanlar ve küresel ısınma hakkında daha çok bilgi bulabilirsiniz (

22 YEREL, ULUSAL VE ULUSLARARASI DEĞİŞİM İÇİN YARDIM EDİN
Dünyamızdaki ormanları koruyun ve kollayın! Ormanlar karbon depolayarak küresel ısınmada çok kritik bir rol oynamaktadırlar. Ormanlar yandığı veya kesildiği zaman, depoladıkları karbonlar atmosfere salınmaktadır- ormansızlaşmadan kaynaklanan karbondioksit yayılmaları her yıl havaya karışan karbondioksitlerin %20’sini oluşturmaktadır. Conservation International'da ormanlar ve küresel ısınma hakkında daha çok bilgi bulabilirsiniz ( Yapacağınız yatırımların etkilerini düşünün! Eğer yatırım yapacaksanız, yatırımlarınızın ve birikimlerinizin küresel ısınma üzerindeki etkilerini de düşünmelisiniz. ve sitelerine girerek paranızın iklim değişiklerine dikkat eden firmalar, ürünler ve projelere yatırılmasını sağlamak için daha çok bilgi edinebilirsiniz.

23 Peki Türkiye’de durum ne?
Akdeniz hızla kuruyor. Küresel ısınma Akdeniz’de ve Türkiye’de sınırlı su kaynaklarını vuracak. Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin m3’ten m3’e düştü. Önümüzdeki 10 yıl içinde nüfus artışıyla birlikte 1000 m3’e düşecek. Son 40 yılda Türkiye’nin sulak alanlarının yüzde 50’si ekolojik ve ekonomik önemini kaybetti. Türkiye suyu yanlış kullanarak ve küresel ısınmanın etkisiyle su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor

24 Peki Türkiye’de durum ne?
Genel kanı ılıman ve yağışlı bölgelerin daha fazla yağış alacağı ve ısı yükselmesinin tarım ürünlerinde rekolte artışı gibi yararlarının olabileceği yönündeyken, ülkemizin yer aldığı Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde aksine bir gelişim, yani kuraklık artışı ve tarımsal verimde düşüş öngörülmektedir. Diğer bir tahmin ise taşkınlar ve fırtınalar gibi doğal afetlerdeki artışların meydana geleceğidir. Bunun ne kadar isabetli bir tahmin olduğu ne yazık ki son zamanların hem en kurak mevsimini hem de en sert kışlarından birini geçiren ülkemizde meydana gelen ve tarım alanlarını, seraları, yerleşim alanlarını tahrip eden, can alan sel gibi doğal olmayan felaketler ile kanıtlanmaktadır. Etkiler yöreden yöreye, hatta bitkiden bitkiye değişiklik gösterecek olsa da, ülkemizin başı zaten su kıtlığı, kuraklık ve toprak erozyonu gibi ciddi sorunlarla derttedir. En büyük şansımız ise Türkiye'nin birçok bitki ve meyvenin yabani atalarının anavatanı olmasıdır. Bu genler korunarak iklim değişikliğine uygun olanların geliştirilmesi, ülkemizin küresel ısınmanın beraberinde getirdiği sorunlarla başetmesini kolaylaştıracaktır. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre kuraklık koşullarına uyum sağlamakta çok becerikli olarak nitelenen bu türlerden biri de Meşe'dir. Küresel Isınma Süreci başladı ve bunu geri çevirmek oldukça güç. Ama en azından daha fazla ilerlemesini engelleyebiliriz.

25 Peki Türkiye’de durum ne?
Türkiye karbondioksit gazı salınımında 1990 – 2004 yılları arasında % 72,6 artış kaydetti. Artiş hızına bakıldığında Türkiye 1(bir) numara !!!!!!! Türkiye’nin sadece 2004 yılında atmosfere bıraktığı karbondioksit 294 milyon ton !!!!!!

26 Tehlike kapımızda Londra Üniversitesinin meteorolojik tahminler üzerine uzmanlaşmış bir çalışma grubu, dünyanın hemen her bölgesindeki hava ve yağış durumları gibi meteorolojik bilgilere ilişkin tahminler yapıyor. Uydudan izleme teknolojileri de dahil son teknoloji ve tahmin yöntemlerini kullanarak çalışma yapan Londra Üniversitesi, bulduğu sonuçları, 1, 3, 6 aylık ya da 1 yıllık ve üzeri tahminler şeklinde, 'Dünya Kuraklık Monitörü' başlığı altında internet sitesinde yayınlıyor. Londra Üniversitesinin akademik çalışmalarına güvenen pek çok kişi ve kuruluş, küresel ısınmanın gündemde olduğu son dönemde, üniversitenin, hava tahminlerini yayınladığı internet sitesine büyük ilgi gösteriyor. Bu sitede yer alan geleceğe ilişkin yağış oranlarıyla ilgili tahminler, harita şeklinde sunuluyor. Haritada koyu kahverengi ile gösterilen alanlar, mevsim normallerine göre o yerin aşırı kurak olacağı, beyaza en yakın ton ise o bölgenin yağış konusunda sorun yaşamayacağı tahminini ortaya koyuyor. Haritalarda koyu renk 'tehlike', açık renk ise yağış konusunda 'sorun yok' mesajını veriyor. İsteyen, internet adresinden bu siteye girip, kuraklıkta son durum tahminleri günlük öğrenebiliyor.

27 TÜRKİYE'NİN KURAKLIK HARİTASI
2007’nin bahar aylarında Türkiye'nin batı kesiminde 'az' düzeyde seyredecek olan kuraklık, İç Anadolu'da 'orta düzeyde' görülecek. 2007 yaz aylarında ise Türkiye'nin batı ve İstanbul'un da içinde bulunduğu, özellikle yurdun kuzey batı kesimlerinde kuraklık 'hat safhada' yaşanacak. Aynı dönemde İç Anadolu'da kuraklık 'az-orta' düzeyde yaşanırken, Doğu Anadolu ise 'orta-şiddetli' kuraklıkla karşı karşıya kalacak. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, haritadaki verilerin İç Anadolu'ya özgü çarpıcı tahminler içerdiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Nalbantçılar, şunları kaydetti: 'Veriler, dikkat çekici bir şekilde önümüzdeki 1 yıl içinde İç Anadolu Bölgesi'nin 'az-orta' derecede kuraklık yaşayacağını, 2 yıl sonra 'az' düzeyinden 'şiddetli' düzeyde bir kuraklığa ulaşacağını, 3 yıl sonra ise kuraklığın 'az'dan 'had safhada kuraklık' düzeyine çıkacağını gösteriyor. Bu da kuraklık konusunda bizi bekleyen tehlikeyi, bir an önce özellikle bölgede su tasarrufuyla ilgili atılması gereken adımların aciliyetini gösteriyor.'

28 KURAKLIK DERECELERİ Dikkat: Bu harita sadece önümüzdeki 9
aylık tahmindir. KURAKLIK DERECELERİ İnternet sitesinde renklerle de anlatılan kuraklık değerleri, şunları ifade ediyor: Az Kuraklık: Kuraklığa gidiş var. Bitkilerde kısa süreli kuruma ve büyüme yavaşlaması, çok yavaş su açığı verilmesi. Yeşillikler ve bitki tam gelişmez. Orta Derecede Kuraklık: Yeşillikler ve bitkilerde bazı hasar oluşması, yüksek yangın riski, nehirler, göller veya kuyularda düşük derecede bazı su eksikliklerinin gelişmesi veya yakında olacak olması, gönüllü olarak su kullanımında kısıtlama yapılması, talep edilmesi. Şiddetli Kuraklık: Yeşillikler ve bitkilerde kayıpların başlaması, çok yüksek yangın riski, su kıtlığının başlaması, su kısıtlamasının önerilmesi. Had Safhada Kuraklık: Büyük yeşillikler ve bitkilerde kayıpların olması, had safhada yangın riski. Yaygın su kıtlığı veya kısıtlaması. Olağanüstü Kuraklık: Olağanüstü veya geniş çaplı yeşillikler ve bitkilerde kayıplarının olması. Olağanüstü yangın riski, acil durum oluşturan göl, dere ve nehirlerdeki su kıtlığı.

29 YAPABİLECEĞİNİZ 10 BASİT ŞEY
Ampulünüzü değiştirin Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlayın. Daha az araba kullanın Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz. Geri dönüşüme katkıda bulunun Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Lastiklerinizi kontrol edin Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol %3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar. Daha az sıcak su kullanın Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Su ısıtıcınızı ayarlayın Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir ağaç dikin Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer. Çözümün parçası olun

30 "Yenilenebilir enerji kaynakları yaratmak için siyasi irade şarttır ve siyasi irade de yenilenebilir bir kaynaktır" Al Gore

31 Bu durumun sorumlusu olmadığınızı düşünebilirsiniz ama LÜTFEN çözümün bir parçası da siz olun………


"Küresel Isınma İklimler Değişiyor" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları