4. Soğutma Sistemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MOTOR DERSİNE HEPİNİZ HOŞ GELDİNİZ!!! 
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
THIS IS NURCAN AKALTUN’S WORK BU BİR NURCAN AKALTUN ÇALIŞMASIDIR.
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
ISI YALITIMI.
ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANMA
SU HALDEN HALE GİRER.
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
İlk hareket ve kontrol sistemleri
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MOTOR DERS NOTLARI.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
Soğutma Kuleleri.
FİZİKTE GÜNCEL KONULAR
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Tolga HAYIT
Yoğuşturucular Kaynaklar
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Motorların Ariza Nedenleri ve Giderilmesi
SOĞUTMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ
Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Elektrik Enerjisi Üretimi
DİZEL MOTORLARINA GİRİŞ MOTORLARIN TANIMI VE TARİHÇESİ
ME 199 ENGINE COURSE Asist. Prof. Dr. Fuat YILMAZ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
A K M Y İ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Zaman ,ortam, hız, ısı geçişi
BÜZÜLME GENLEŞME.
MOTORLARIN SOĞUTULMASI Ve YAĞLANMASI
Isı maddeleri etkiler.
HOVERCRAFT Sınır Tanımayan Araç Çağrı BARUT. Kontrol Merkezi Alt Güverte Girişi Ayarlanabilir Etek Yolcu Girişi Etek Kanalları Ana Hava Üretici Pervane.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Uçak Piston Motorları.
Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
Isının Yalıtımı.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ACS R7-R8 KASA SÜRÜCÜ PANOSU ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM-8 HİDRONİK VE HAVA TAŞIMA SİSTEMLERİNDE ARIZA BULMA.
BÖLÜM-9 MERKEZİ İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNDE ARIZA BULMA
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
Motor İhtiyacımızı Nasıl Belirlemeliyiz? Motor ihtiyaçlarımızı uygun belirlersek, hem enerji tasarrufu sağlar hem de arıza riskini azaltırız. Motor ihtiyacının.
GÜVENLİ AMBULANS SÜRÜŞLERİ AMBULANSIN TEKNİK EKİPMANLARINI,FONKSİYONU,ARIZASINDA OLACAKLAR,BUNLARIN KONTROLÜ VE BAKIMI.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI
MOTOR BİLGİSİ Kemal Nurkan NUR
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Motorlarda Termodinamik Çevrimler
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
5) Emme ve Eksoz Sistemleri
3- Yağlama Sistemi.
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
DİFERANSİYEL.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

4. Soğutma Sistemi

Soğutma Sistemi Yanma sonucu oluşan aşırı ısı enerjisini motordan uzaklaştırarak soğuma sağlar. Otto ve Dizel motorlar arasında fark yok İki farklı soğutma yöntemi vardır Hava ile soğutma Su ile soğutma

a) Hava ile soğutma Silindirin dış çevresi açık ve hava ile temasta Dış çevre kanatlı yapıda (büyük yüzey alanı) Sürekli hava hareketi ile soğuma Hava hareketi vantilatörle sağlanır Küçük motorlarda (motosiklet) ve pervaneli uçak motorlarında vantilatör kullanılmaz

b) Su ile soğutma Silindir etrafında bulunan su depocuklarında (su ceketi) soğutma suyu dolaşır Isınan su radyatöre gider ve soğutulur Su sıcaklığı daima sabit tutulur (kaynama sıcaklığının altında- 80-90°C)

Su ile soğutma sisteminin parçaları Su ceketleri, devirdaim pompası, termostat, radyatör, fan (vantilatör) Vantilatör (fan) müşürü Devirdaim pompası ve vantilatör hareketini kayış ile krank milinden alır, Devirdaim pompası suyun hareketini sağlar Termostat sıcaklık etkisiyle genleşerek su akışını açma/kapama görevi görür Radyatör ısınan suyu soğutma görevi görür. Soğuk havalarda donmayı önlemek için soğutma suyuna antifiriz eklenir Fan müşürü radyatör su çıkış hattında bulunur. Radyatör fanının devreye sokulması için bilgi verir.

Termostatın Çalışması Motor çalıştığı sürece motor suyu devirdaim pompası vasıtasıyla sürekli motor içinde ve soğutma sisteminde dönerek hararet önlenir. Aracı ilk çalıştırdığınızda su soğuk olmasına rağmen de bu işlem devam eder. Motorun sağlıklı çalışma sıcaklığına ulaşabilmesi için bu sistemin geçici bir süre kapatılması gerekir. Bu işlemi termostat yapar. Termostat motor ile radyatör arasında bulunur. Su sıcaklığı düşükken su akışını kapatarak devirdaim etmesini önler. Böylece aracı sabah ilk çalıştırdığınızda motor çalışma sıcaklığına çabucak ulaşır. Motorun sıcaklığı istenilen dereceye geldiğinde daha fazla ısınıp hararet yapmaması için termostat açılır ve su soğutma sisteminde dolaşmaya başlar Termostatı açık ve su devirdaim etmesine rağmen hararet yine de yükseldiği zaman da hararet müşürü durumu algılar ve fanı çalıştırır.

Su ile Soğutma Sistemi

Su ile Soğutma Sistemi