Ziyafet ve İkram Dersi Soruları 1. ve 2. Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

Mastarlar.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Hat Dengeleme.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
KİŞİSEL HİJYEN.
Açlığını Gider Detaylı Kullanım Kılavuzu
MENÜ TANIMI İnsanların okuyarak kendilerine uygun yemeği kağıt üzerinde seçmelerine vasıta olan, önceden hazırlanmış yemek listesidir.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
TBS’De görev tanımları
PİŞİRME BÖLÜMÜNDE BULUNAN EKİPMANLAR
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
ÖĞRENCİ YEMEK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Menü Planlama. Menü Planlama Menüyü tanımlayınız, önemi ve işlevlerini açıklayınız Menü, en basit tanımı ile bir yiyecek-içecek işletmesinin sunmuş.
Geleneksel Servis Türleri
Alakart kuverde bulunması gereken servis takımları nelerdir?
KUVER AÇMA Diğer takımlar kuver tabağının çevresinde yer alır. Bazı restoranlarda kuver tabağı kullanılmayabilir. Bu durumda peçete kuver tabağından.
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Menü Planlama.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Geleneksel Servis Türleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Maddeler doğada karışık halde bulunur
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

Ziyafet ve İkram Dersi Soruları 1. ve 2. Hafta Emir Hilmi Üner

“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız. Servis için yapılması gereken tüm ön hazırlıkları ifade eder. Kısaca servis yapılacak mekanın ve masaların servise hazır hale getirilmesidir.

Yiyecek içecek işletmelerinde Mizan Plas çalışmaları nelerdir? 1. MASALARIN HAZIRLIĞI 2. SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI 3. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI 4. KUVER AÇMA

Restoranda/Salonda masalar yerleştirilirken dikkat edilmesi kurallar nelerdir? Grup rezervasyonları göz önüne alınarak konuk sayısı ve yemeğin amacına göre masa düzenlemesi yapılmalıdır. Misafirlerin rahatsız olmamaları için servis akışı göz önünde bulundurularak giriş, tuvalet, mutfak, bar, restoran bağlantılı kapı ve pencerelere yakın olmamalıdır. Aralarında uygun boşluklar bırakılarak salona kullanım kolaylığı sağlanmalı, düzenli ve güzel bir görünüm kazandırılmalıdır. Küçük gruplar için yeterli sayıda masa konmalı, salon kapasitesi aşılmamalıdır. Banketlerde servis akışı ve yapılacak faaliyet göz önüne alınarak salon düzenlemesi yapılmalıdır.

Restoranlarda kullanılan servis arabaları hangileridir? 1. Salata Arabası 2. Servis Arabası 3.Ordövr Arabası 4. Flambe Arabası: 5. Tatlı Arabası 6. İçecek Arabası 7. Çorba Servis Arabası 8. Peynir Arabası 9. Tranche Arabası

Servis sırasında personelin servis takımı ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılan ara depoya ne ad verilir? Servant

Kaç çeşit servant vardır ve kullanım amaçları nelerdir? 1. Ana servant: Servis sırasında personelin masa örtüleri, peçeteler ve çeşitli servis takımları ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılan ara depodur. 2. Posta servantı: Büyük restoranlarda servis esnasında karışıklığa meydan vermeden zamanın iyi kullanılmasını ve ana servantın yetmediği durumlarda destek sağlamak amacı ile kullanılan servant çeşididir. Ana servanta göre daha küçüktür 3. Masa servantı: Servis sırasında misafir masasında gerekli fakat masada fazla yer kaplaması istenmeyen malzemelerin konulması, servis edilecek olanların ise zamanı gelene kadar bekletilmesi için kullanılan küçük masa veya arabadır.

Serviste kullanılan araçların servanta yerleştirilmesinde her işletmede uygulanması gereken standart şekil nedir? Kısaca açıklayınız. Serviste kullanılan araçların servanta yerleştirilmesinde her işletmede uygulanması gereken standart bir şekil yoktur. Tüm işletmeler servantlarını kendi servis şekillerine ve menülerindeki yemeklerin ve içeceklerin cinslerine göre farklı şekillerde hazırlar.

Servant düzenlemede uyulması gereken kurallar nelerdir Servant düzenlemede uyulması gereken kurallar nelerdir? Kısaca açıklayınız Servant düzenlemede ana kural, çok kullanılan malzemelerin kolayca alınabilecek yere konulması ve malzemelerin rastgele değil de bir düzen içinde servanta yerleştirilmesidir. Bu düzen, yer değiştiren çalışanların yabancılık çekmemesi için sürekli aynı kalmalıdır. Servantların üstleri, servis esnasında en çok kullanılan malzemelerden oluşturulmalıdır. Birlikte kullanılma ihtimali yüksek olan çatal bıçak takımları birbirlerine yakın yerlere ve büyükten küçüğe doğru dizilmelidir.

Kuver nedir? Yemekte kullanılacak tabak, çatal kaşık, bıçak, bardak, peçete, kül tablası, vazo, şamdan ve menaj gibi araçların, sunulacak yemeğin, servis tipinin, restoranın özelliklerine uygun olarak yemek masası üzerine yerleştirilmesine kuver (kuver açma) denir.

Alakart servis kuveri ve ziyafet kuveri alanının genişliği en az ne kadar olmalıdır? Bu alan alakart servis sunan işletmelerde 80 cm ve üzeridir. Ziyafetlerde her kuver için ayrılan alan 65 cm’e kadar inebilir.

Standart Kuver Malzemeleri Nelerdir? Molton Masa örtüsü Kapak örtü Kuver tabağı Peçete Metal servis takımları; çatal, kaşık ve bıçaklar Ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı Bardaklar Menaj

Hazırlanış amaçlarına göre kuver çeşitleri nelerdir? 1) Alakart (A’la Carte) kuver /Basit kuver 2) Tabldot (Table de hote ) kuver 3) Açık büfe kuveri

Alakart kuverde bulunması gereken servis takımları nelerdir? Molton ve masa örtüsü, Servis tabağı, peçete, Ana yemek çatal, kaşık ve bıçağı Su bardağı Menaj takımları

Alakart servis kuverinin en önemli özelliği nedir? Alakart serviste konuğun yiyecek ve içecek isteği, yemek sonuna kadar kademe kademe öğrenilir. Alakart servis kuveri, sadece ana yemek için gerekli olan servis hazırlığıdır. Siparişi alınan diğer yemeklerin servis takımları ilaveler yapılarak kuver tamamlanır, bu nedenle her kademede siparişe göre kuver hazırlamak gerekir.

Açık büfe kuverinin diğer kuverlerden en önemli farkı nedir? Açık büfe kuverde servis takımları diğer kuverlerde olduğu gibi konuk masasına değil büfeye topluca yerleştirilir.

Kuvere ilk olarak yerleştirilen ve diğer servis takımlarının da yerlerini belirleyen takım hangisidir? Kuver tabağı, tüm servis takımlarının ve kuver yerinin belirlenmesinde en önemli unsurdur. Diğer takımlar kuver tabağının yerine göre kuvere yerleştirilir.

Tabak servisi kuverinde kuver tabağının masadaki yeri nasıl belirlenir? Tabak servisi/Amerikan servis kuverinde kuver tabağı bulunmaz masada kuver tabağının bulunması gereken yere peçete yerleştirilir.

Alakart ve tabldot servis kuverlerinde kuver tabağının masadaki yeri nasıl belirlenir? Kuver tabağı sandalye arkalığının orta hizasına, konuğun tam önünde olacak şekilde konur. Kuver tabağı masaya konurken masa kenarından bir parmak (yaklaşık 2 cm) içeride olacak şekilde yerleştirilir.

Metal Servis Takımlarının Kuverde Yerlerine Yerleştirilmesinde temel prensip nedir? Metal Servis Takımlarının Kuverde Yerlerine Yerleştirilmesinde temel prensip kullanılacak takımların, yemeklerin servis sırasına göre, kuver tabağına doğru dıştan içe yerleştirilmesidir. Bu sıralama, servis edilecek ilk yemeğin takımının en dışa, en son yenecek yemeğin takımının servis tabağına en yakın yerleştirilmesidir.

Alakart servis kuverinde tatlı çatal ve bıçağı nasıl yerleştirilmelidir? Alakart servis kuverinde tatlı takımları ana yemek servisi tamamlandıktan sonra alınan sipariş doğrultusunda, diğer takımlarda olduğu gibi tatlı servisi yapılmadan önce kuver alanının sağına ve soluna (Bıçak sağ, çatal sol tarafa) masa kenarına dik olarak yerleştirilir.

Tabldot servis kuverinde çatal, kaşık ve bıçaklar kuver tabağının konumuna göre nasıl yerleştirilir?

Kuverde tek çatal kullanılacaksa kuver tabağına göre yerleşimi nasıl olmalıdır? Kuverde tek çatal olacaksa veya spagetti servisi yapılacaksa, çatal servis tabağının sağına yerleştirilir.

Tabldot servis kuverinde üç bardak bulunuyorsa kuvere nasıl yerleştirilir

Servis basamakları nelerdir? Konukların Karşılanması Konukların Yerlerine Oturtulması ve Menü Kartlarının Verilmesi Siparişlerin Alınması Siparişlerin Mutfağa İletilmesi Hazırlanan Siparişlerin Mutfaktan Alınması ve Konuklara Servisi Masa Kontrolü Masadaki Kirli Tabak ve Takımların Kaldırılması Hesabın Alınması

Konukların yerlerine oturtulması ve menü kartlarının verilmesi aşamasında yerine getirilmesi gereken işlemler nelerdir? Hangi tür yemek olursa olsun, konuklar masalara yerleştirildikten sonra su bardakları açılır. Konukların sağ tarafından sıra ile soğuk su servisi yapılır. Menü kartları konuklara takdim edilir ve aperitif alıp almayacakları sorulur. Konuklar menüyü incelerken aperitif, ekmek ve tereyağı servisi yapılır.

Siparişlerin Alınması aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Konuklar sipariş için hazır olduğunda siparişler alınır. Sipariş alma sırasında konukların talebi doğrultusunda yemekler hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılır. Önce çocuklar ve kadınlar olmak üzere siparişler alınır. Alınan siparişler sesli olarak tekrarlanarak onay alınır.

Alınan siparişler mutfağa hangi şekillerde iletilebilir? 1. Sözlü olarak 2. Yazılı olarak 3. Elektronik sistem aracılığıyla

Geleneksel servis türleri nelerdir Fransız Servisi İngiliz Servisi Rus Servisi Amerikan Servisi

Fransız Servisinin en önemli özellikleri nelerdir? Konuk servis tabağından yemeğini kendisi alır. Yemeğin porsiyonlaması, tranşlanması, alevlendirilmesi ve bazı yemeklerin pişirilmesi de gueridon üzerinde (flambe ve tranş arabaların) konuğun gözü önünde gerçekleştirilebilir.

İngiliz servisinin en önemli özelliği nedir? Yemeğin porsiyonlaması ev sahibi tarafından yapılır, geri kalan tüm servis işlemleri personel tarafından gerçekleştirilir.

Rus servisinin en önemli özellikleri nelerdir? Ordövr ve soğuk mezeler konuklar gelmeden önce masalara konur. Ana yemek porsiyonlanmış (yemeğin bütün halindeki görüntüsü korunarak), garnitürlenmiş ve soslanmış olarak tepsilerle salona getirilir.

Amerikan Servisinin en önemli özellikleri nelerdir? Tabak tamamen mutfakta hazırlanır, servis personeli sadece hazır tabağı masaya servis eder. Amerikan servis kuverinde tabak bulunmaz.

Amerikan servisinin uygulanma amacı nedir? Amerikan servisinde amaç mümkün olan en az sayıda personel ile hızlı, pratik ve ekonomik bir servis sunulmasıdır

Gueridon servis nedir? Gueridon servis kısaca; yemeğin konuğun önünde (gueridon üzerinde) hazırlanması, porsiyonlanması ve servis edilmesidir.

Gueridon üzerinde gerçekleştirilebilecek işlemler nelerdir? Yemeğin Pişirilmesi Flambe Tranş Yemeğin porsiyonlanması

Flambe ve tranş işlemlerini kısaca açıklayınız Alevlendirme (Flambe), çeşitli sebze ve meyveleri, deniz ürünlerini (karides, ıstakoz vs), et ve kümes hayvanları etlerini salonda misafir önünde, çeşitli alkollü içeceklerin ilavesi ile alevlendirilerek hazırlanmasıdır. Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve porsiyonlanması işlemidir.

Maşa servisi nedir? Maşa Servisi Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir.

Maşa tutuş şekilleri hangileridir ve hangi amaçlarla kullanılırlar? Düz Maşa Tutuşu: Kaşığın altta çatalın üstte olduğu her iki takımın da iç kısımlarının birbirine paralel olduğu tutuş biçimidir. Kolay alınabilen yemeklerin, garnitürlerin ve sosların servisinde kullanılabilir. Bitişik Maşa Tutuşu: Kaşığın solda çatalın sağda olduğu iç kısımlarının yukarı baktığı tutuş biçimidir. Pilav, küçük taneli veya küçük doğranmış sebzeler ve sote yemeklerin servisinde kullanılabilir. Ters Maşa Tutuşu: Kaşığın altta çatalın üstte olduğu; iç kısımlarının birbirine baktığı tutuş biçimidir. Servis tabağından alınması güç, tek ve büyük parçalı yemekler, dolmalar ve ekmek servisinde kullanılabilir.

Büfe servisi nedir? Konuklara sunulacak olan tüm yemeklerin (Çorbalar, ordövrler, salatalar, soğuk, sıcak yemek çeşitleri tatlı ve meyveler…) mutfakta hazırlanarak salonda, uzun masaların üzerine dizilerek, konukların istedikleri yiyecek ve içeceklerden istedikleri kadar almasına olanak sağlayan servis şeklidir.

Sunulan yiyeceklere göre büfe çeşitleri nelerdir 1. Soğuk Büfe 2. Sıcak Büfe 3. Tatlı ve Meyve Büfesi 4. İçki Büfesi

Fiyatlandırma şekillerine göre büfe çeşitleri nelerdir kısaca açıklayınız 1.Açık/Smörgasboard Büfe: Bu büfede konuklar ne yerlerse yesinler ya da hangi yiyecekten ne kadar alırlarsa alsınlar sabit bir ücret ödemektedirler. 2. Gala Büfe: Bu büfenin en önemli özelliği, büfe ücretini ev sahibi konumundaki kişi ya da şirketler ödemektedir. Konuklardan ücret alınmaz. 3. Konsomasyon Büfe: Her konuk dilediği yiyecekten dilediği kadar alır ve aldığı yiyeceğin fiyatını büfe sonunda bulunan kasadaki görevliye öder.