1914’te İstanbul’da doğmuş,burada başladığı ilk öğrenimini Ankara’da sürdürmüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

ANLATAMIYORUM Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda;
TÜRK ŞİİRİNDE GARİP HAREKETİ
O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler, arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer... Dayanılması o kadar da zor.
SÖZ SANATLARI.
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..
Orhan Veli Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü
Zaman Bırakır Seni Avuçlarıma Ben ne çabuk sen oldum, sarardı mevsimin tenindeki dokunuşu, Yağmurlarda üşüdüm, bekledim seni ey sevdiğim, Hasretine.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
TÜRKÇE / Şiir.
ÜRÜN DOSYASI GÖZDE GEDİK 9/A 727.
Ben bir Eylül sen bir Haziran
Ağlarsam sesimi duyar mısınız
ÖYLE BİRİNİ SEVİN Kİ.
KAFİYE VE REDİF ÖRNEKLERİ
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
Orhan Veli Fotoğraf ve metinler: Ö y k ü c ü Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü.
ORHAN VELİ KANIK
MASAL KAHRAMANLARI Oyhan Hasan BILDIRKİ SEVGİYE SUSAMAK.
SALAH BİRSEL
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
Zıt Anlamlı Kelimeler Kelime(Sözcük)
Designed By : CardinaLe
BOZKIRDA YAZ SAATLERİ Ceyhun Atıf Kansu
HüLYaMa Hülyaların hep gerçek olsun Üzüntüler senden çok  çok uzak dursun Lacivertler düşmesin yüreğine Yaşamın hep beyaz gül olsun Arkadaşım,canım dostum,bacım.
GARİP AKIMI (I. YENİ).
P a z a r S a b a h l a r ı.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
EDİP CANSEVER.
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
İSTANBUL’U DİNLİYORUM Orhan Veli
Boynumda tütün esen nefesin Boynumda tütün esen nefesin ürperiyor. Mevsimin sert soğuğunda Mevsimin sert soğuğunda karışıyor Saç tellerime sarılan sıcaklığı.

Biz Türküyüz, Türküyü söyleyende biz Türküler bizi,biz kendimizi anlatırız.Bizi tanımadan anlamaz Kimse söylediklerimizden, Hatta birde “ GÜZEL “ derler.
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
SESLİ SUNU.
1.Soru 1-Aşağıdaki cümlelerdeki sıfat tamlamalarını bulunuz. A) Filmdeki olaylar, Bulgaristan sınırında geçiyor. B) Sanatçı, ilk sergisini önümüzdeki.
O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler, arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer. Dayanılması o kadar da zor değildir,
GENEL KÜLTÜR YILINDA 117 ÜLKE ARASINDA PARA BİRİMİ DEĞERİ EN DÜŞÜK ÜLKE OLARAK GUINNES REKORLAR KİTABINA GİREN ÜLKE HANGİSİDİR?
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
ORHAN VELİ KANIK MEHMET ALİ SEL.
Garip Akımı Birinci Yeniciler
GARİPÇİLER.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Tel: İstanbul'u Dinliyorum İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar ağaçlarda;
GARİPÇİLER(GARİP AKIMI)
Ahmet Kutsi Tecer.
YOL HAVASI
Düşünceyi Geliştirme Yolları
O kadar da önemli değildir bırakıp gitmeler, arkalarında doldurulması mümkün olmayan boşluklar bırakılmasaydı eğer. Dayanılması o kadar da zor değildir,
CAHİT SITKI TARANCI. 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da Camiikebir mahallesinde doğdu, 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana (Avusturya)'da öldü. Asıl adı "Hüseyin.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
AD :BERNA SOYAD :DAL SıNıFı :9-A KONU :ORHAN VELI'NIN HAYATı.
HAB İ BE KAYNAK 12/A 52 TÜRK EDEB İ YATI SAL İ HA A Ş ILAK.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
ORHAN VELİ KANIK.
İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı
Sunum transkripti:

1914’te İstanbul’da doğmuş,burada başladığı ilk öğrenimini Ankara’da sürdürmüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne devam eden şair, yüksek öğrenimini yarıda bırakmıştır. Çeşitli görevlerde bulunan Orhan Veli 1950’de İstanbul’da ölmüştür. 1936’da Varlık dergisinde yayınladığı şiirleri ile tanınmış,”Garip Akımı”nın öncüsü olmuştur. Şiiri ;birtakım kalıp ve klişelerden, şairanelikten ve yıpranmış benzetmelerden kurtaran şair, serbest şiirin en güzel örneklerini vermiştir.

Garip (Oktay Rifat ve Melih Cevdet'le birlikte, 1941) Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945) Vazgeçemediğim (1945) Destan Gibi (1946) Yenisi (1947) Karşı (1949) Bütün Şiirleri (1951, 1975)

Açsam Rüzgara Anlatamıyorum Ayrılış Bayrak Bayram Bedava Beni Bu Havalar Mahvetti Dalgacı Mahmut Delikli Şiir Gelirli Şiir Gün Olur Güzel Havalar Harbe Giden Hürriyete Doğru İstanbul'u Dinliyorum Kitabe-i Sengi Mezar Macera

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar, ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda, Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı. İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Kuşlar geçiyor, derken; Ağlar çekiliyor dalyanlarda; Bir kadının suya değiyor ayakları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Serin serin Kapalıçarşı Cıvıl cıvıl Mahmutpaşa Güvercin dolu avlular Çekiç sesleri geliyor doklardan Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı. İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Başımda eski alemlerin sarhoşluğu Loş kayıkhaneleriyle bir yalı; Dinmiş lodosların uğultusu içinde İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir yosma geciyor kaldırımdan; Küfürler, şarkılar, türküler, laf atmalar. Birşey duşuyor elinden yere; Bir gül olmalı; İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı. İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Bir kuş çırpınıyor eteklerinde; Alnın sıcak mı, değil mi, biliyorum; Dudakların ıslak mı, değil mi, biliyorum; Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından Kalbinin vuruşundan anlıyorum; İstanbul'u dinliyorum

Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. Bir yer var, biliyorum; Her şeyi söylemek mümkün; Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; Anlatamıyorum.

Baka kalırım giden geminin ardından; Atamam kendimi denize, dünya güzel; Serde erkeklik var, Ağlayamam.