Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Besin nedir?.
Advertisements

ANTİMALARYAL İLAÇLAR DÖNEM III 2. DERS KURULU YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÜN
MAYOZ BÖLÜNME
Theileriidae Theileria cinsi Theileriosis hastalığı Kan protozoonu
Coccidiosis-Genel Coccidiosis (koksidiyozis):
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Dolaşım Sistemi
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
Hücre bölünmesi.
Klossiellidae Ailesi Klossiella Cinsi
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
HÜCRE.
SİNDİRİM SİSTEMİMİZ.
CANLILARDA ÜREME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
Apicomplexa.
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
TRYPANOSOMALAR VE OLUŞTURDUKLARI HASTALIKLAR
Protista sınıflandırma
Mayoz bölünme.
CANLILARDA ÜREME.
Naegleria Fowleri Aslı Başak.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
Dipylidium caninum Köpek tenyası
Taenia Türleri ve Taeniosis
Çakırhöyük ilköğretim okulu
OMURGALI HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ
KEMOTERAPÖTİKLER.
ECHİNOCOCCOSİS KİST HİDATİK
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas
Sindirim Sistemi Kimya.
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
SITMA ( Malaria ) Doç. Dr. Salih KUK.
Toxoplasma gondii Prof. Dr. İzzet ŞAHİN.
Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma
Cryptosporidium Cyclospora Isospora
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
TRYPANOSOMA CRUZİ VE Amerika Tripanozomyazı
Strongyloides stercoralis
SITMA.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRE.
Çocuklarda İnvajinasyon
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
Plathelminthes Trematoda  
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
GİARDİASİS Etiyoloji:
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
Zika Virüs Enfeksiyonu
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
Parazitolojiye giriş ve sınıflama Dr. Erdal Polat.
Sunum transkripti:

Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODİUM Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar. FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODİUM - Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar.

TIBBI ÖNEMİ OLAN TÜRLER:   Plasmodium malariae, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum ve Plasmodium ovale P. ovale dışındakiler yurdunuzda görülür. Dünyadaki sıtmanın %95’ini Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum yapar  MORFOLOJİ VE GELİŞİMİ: - İki evrim dönemi vardır. a) Endojen Faz (Aseksüel faz, İnsan fazı) b) Eksojen faz (Seksüel faz, Anopheles fazı) - İnsanı Anopheles sokmasıyla infektiyöz sporozoitler bir saatte karaciğer parankima hücrelerine girer. - Periferik kanda trofozoitlere dönüşürler.

Preeritrositer şizogoni veya ekso-eritrositer şizogoni başlar. -Trofozoitin nukleusu binlerce kromatin taneciğine bölünür. Genç şizont denir. Sitoplazmanın da bu oranda bölünmesiyle olgun şizont oluşur. Sitoplazmanın kromatin taneciğini sarmasıyla merozoitler oluşur. - Hücre parçalanır. -

- Serbest kalan merozoitler ya yeni karaciğer parankima hücrelerini infekte ederek tekrar ekso-eritrositer şizogoni ya da ikincil şizogoniyi başlatırlar. Ya da kana geçerek eritrositer şizogoniyi başlatırlar. merozoit eritrosite girer. Kromatin tanesi veya taneciklerini içeren halka şeklinde sitoplazma genç trofozoitleri oluştururlar. - Sitoplazma ve kromatin tek parça haline gelir.

Anopheles sp. Anopheles sp.

- Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir. - Bunun kromatinini bölünür (Genç Şizont). - Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir. - Sitoplazma kromatin parçacıklarının etrafını sarar (Merozoit). - Eritrosit parçalanır. - Yeni eritrositlere girerek eritrositer şizogoniyi sürdürür. - Bazı şizontlar gametositogenesis geçirerek gametositleri oluştururlar. - Sivrisinek insandan kan emer. - Merozoitler ve gametositler sivrisinek midesine geçer. - Gametogenesis sonucunda makrogamet ve mikrogamet oluşur. - Zigot ve ookinet oluşur. - Ookinet mide duvarında epitel ya da kas duvarı arasında ookist haline geçer. - Ookistte kofullar oluşur. - Kromatin birçok parçaya bölünür. - Sitoplazma kofullara doğru uzantılar çıkarır.

- Her bir uzantı kromatin taneciği alarak sporozoit denilen infektiyöz şekli oluşturur. - Ookiistlerin parçalanmasıyla sporozoitler Anopheles’ in vücut boşluğuna dağılır. - Bir kısmı tükrük bezlerine gider.   DİRENÇ: - Plasmodiumlar konakları dışında dayanıksızdırlar. - Buzdolabında saklanan kanda 13-21 gün yaşayabilirler. - - 75 C’ de Plasmodium vivax bir ay kadar canlı kalır. - Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlara dirençli suşlar. - Sivrisinekteki sporozoitlerin infektiyozitesi gittikçe azalarak üç ay kadar sürer.

PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale) PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale)

- 36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağışıklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir. -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağırsaklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir.

- Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi İYİLETİM  - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri İYİLETİM   - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri

d) Çinkona alkoloitleri (Kinin). EPİDOMİYOLOJİSİ: c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin).   EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür. c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin).   EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür.