II.ÖYKÜ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ EDEBİYAT ÇIKMIŞ SORULAR.
Advertisements

HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu
HİKAYE.
Prof. Mehmet Zaman Saçlıoğlu
Yaratıcı Yazarlık Hafta III
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
ANI Öykü Özfırat 11D.
Öykü ( Hikaye ).
FEM DERSANESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLER
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
Hazırlayan: Ali Akpınar
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
Hazırlayan: Ali Akpınar
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
5N 1K Değerlendirme Aracı
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
YAZARLARIMIZ VE ESERLERİ
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
EDEBİYATIMIZDA İLKLER
Haldun Taner’İn hayatI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Tanzimat dönemi öğretici metinler
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
OLAY ÇEVRESİNDE GELİŞEN EDEBİ METİNLER
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
ROMAN.
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
ANLATIM BİÇİMLERİ.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
HİKAYE Hikayenin Tanımı
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
REFİK HALİT KARAY ( ).
AD:Melisa Yelda SOYAD:Mutluer NO:27 KONU:Natüralizm ve Realizm.
AD:Melisa Yelda SOYAD:Mutluer NO:27 KONU:Natüralizm ve Realizm.
Hikaye.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
1. Bir kimsenin ölümü üzerine duyulan üzüntü ve acıyı anlatmak, onun erdemlerini, iyi yönlerini dile getirmek amacıyla yazılan şiirlere verilen addır.
CUMHURİYET DÖNEMİ ROMAN VE HİKAYE İLE İLGİLİ 100 SORULUK SLAYT HAZIRLAYAN: AHMET ALİ ÖZBAY SINIF:9/B NO: 567.
EDEBİYATTA TÜRLER EDEBİ(YAZINSAL) TÜRLER BİLGİ AKTARIMINA YÖNELİK TÜRLER GERÇEK YAŞAMDAN SÖZ EDEN TÜRLER
III . ROMAN.
İBRAHİM ŞİNASİ.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
1. 2 Öykü ( Hikaye ) Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
HAZIRLAYANLAR ŞEVVAL POLAT PERİHAN TUNÇ NURKAN YANIK.
FABL NEDİR ?. FABL NEDİR  Bir tür küçük öyküdür.  Olaya dayalı bir anlatımı vardır.  Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
EDEBİYATTA TÜRLER EDEBİ(YAZINSAL) TÜRLER BİLGİ AKTARIMINA YÖNELİK TÜRLER GERÇEK YAŞAMDAN SÖZ EDEN TÜRLER
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
ROMAN ROMAN HAKKıNDA GENEL BILGILER Roman, insan ve insanın hayatla mücadelesi üzerine kaleme alınmış kurguya dayalı metinleri ifade eden edebî bir türdür.
EDEBİYAT Sunusu 9/K 200 Selin Tosun. Edebiyat Nedir? Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde,
 Ali'nin bir hafta önce işe başlaması, işine gitmesi için annesi tarafından uyandırılması.  Ali'nin annesi ile birlikte öz değerleri yaşaması.  Fabrika.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

II.ÖYKÜ

ÖYKÜ Olmuş ya da olması mümkün olayları anlatan kısa yazı Öyküde ele alınan kişiler çoğu zaman yaşamlarının belli ve kısa bir anı içinde izlenir. Karakterlerin yalnız bir yüzü içinde durulur;ayrıntılara girilmez. Öykü türünün kurucusu İtalyan sanatçı Boccacio’dur. Fransız Edebiyatında- Mauppasant Rus Edebiyatında- Çehov Amerikan Edebiyatında- O’Henry ÖYKÜNÜN ÖGELERİ: A) ANLATICI B) OLAY ve DURUM C) KİŞİ ve KARAKTER D) YER ve ZAMAN

ÖYKÜ TÜRLERİ www.edebiyatogretmeni.net 1)OLAY ÖYKÜSÜ (MAUPASSANT TARZI HİKAYE) Öykücü giriş ,gelişme ve sonuç bölümleri içinde olayı aktarır.Önce gerilimi arttırır ,sonra gerilimi düşürür. Dünya edebiyatındaki öncüsü Fransız sanatçı-MAUPPASANT Türk Edebiyatında – ÖMER SEYFETTİN , REFİK HALİT KARAY REŞAT NURİ GÜNTEKİN , Y.KADRİ KARAOSMANOĞLU,SABAHATTİN ALİ www.edebiyatogretmeni.net

ÖYKÜ TÜRLERİ 2)DURUM/KESİT ÖYKÜSÜ: (ÇEHOV TARZI HİKAYE) Bu tür öyküde yazar, ya yaşamdan okuyucuya bir kesit sunar ya da bir insanlık durumunu belli bir ortam içinde aktarır. Kesit öyküsünde “olay”ın ve “gerilim”in yerini belli bir ortamdan kaynaklanan izlenimler ,çağrışımlar almıştır. Konular günlük yaşamın içinden gelişigüzel çıkarılır. Bu tür öykülerde serim,düğüm,çözüm gibi bölümlere rastlanmaz. Dünya Edebiyatındaki öncüsü Rus sanatçısı A.ÇEHOV Türk Edebiyatında SAİT FAİK ABASIYANIK,MEMDUH ŞEVKET ESENDAL

TÜRK EDEBİYATINDA ÖYKÜ Öykü türü edebiyatımıza Tanzimatla birlikte girdi İlk öykü-” Letaif-i Rivayat” (Söylenen Güzel Hikayeler)-AHMET MİTHAT “Kıssadan Hisse” – AHMET MİTHAT Batılı anlamda ilk öykü örnekleri-”Küçük Şeyler”-SAMİPAŞAZADE SEZAİ. Türk öyküsü Milli edebiyat döneminde ÖMER SEYFETTİN’le çıkış yapmıştır. MEMDUH ŞEVKET ESENDAL, SAİT FAİK ABASIYANIK, TARIK BUĞRA SABAHATTİN ALİ , HALDUN TANER’ le gelişmiştir.