İlk olarak geçen hafta farklı a değerleri için incelediğiniz lineer sisteme bakalım: MATLAB ile elde ettiğiniz sonuçları analitik ifade ile elde edilen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Advertisements

Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Sinir Hücresi Nasıl Fark Edilmiş? eCell.jpg/512px-PurkinjeCell.jpg Ramon y Cajal ( )
Çıkış katmanındaki j. nöron ile gizli katmandaki i. nörona ilişkin ağırlığın güncellenmesi Ağırlığın güncellenmesi Hangi yöntem? “en dik iniş “ (steepest.
Özdeğerler ve özvektörler
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Elektronik ve Haberleşme Bölümü, oda no:1107 tel no:
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE İLERİ KONULAR Neslihan Serap Şengör Oda no: 1107 Tel:
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Elektronik ve Haberleşme Bölümü, oda no:1107 tel no:
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Elektronik ve Haberleşme Bölümü, oda no:1107 tel no:
Eleman Tanım Bağıntıları Direnç Elemanı: v ve i arasında cebrik bağıntı ile temsil edilen eleman v i q Ø direnç endüktans Kapasite memristor Endüktans.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
A1 sistemi A2 sistemi Hangisi daha hızlı sıfıra yaklaşıyor ? Hatırlatma.
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 16 Nisan 2013 % 22 3 Kısa sınav 12 Mart 9 Nisan 14 Mayıs % 21 1 Ödev % 7 Yarıyıl Sonu Sınavı % 50.
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
Bu durumda lineer sistemin çözümleri neler olabilir? Tüm bu durum portrelerinde ortak bir şey var, ne? S. Haykin, “Neural Networks- A Comprehensive Foundation”2.
Momentum Terimi Momentum terimi Bu ifade neyi anımsatıyor? Lineer zamanla değişmeyen ayrık zaman sistemi HATIRLATMA.
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
Kaos’a varmanın yolları DüzenKaos Nasıl? Umulmadık yapısal değişiklikler ile Bu nasıl oluşabilir? Ardışıl bir dizi dallanma ile, peryod katlanmasına yol.
Bazı kelimeler Pivot: that upon or around which something turns or depends; the central, cardinal or crucial factor, member, part, etc. Orthogonal: right-angled,
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Özkan Karabacak oda no:2307 tel.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Müştak Erhan Yalçın oda no:2304.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
2-Uçlu Direnç Elemanları
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Devre ve Sistem Analizi
Ders notlarına nasıl ulaşabilirim
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
Dinamik Sistem Dinamik sistem: (T, X, φt ) φt : X X a1) φ0=I
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri
npn Bipolar Tranzistör Alçak Frekanslardaki Eşdeğeri
Hatırlatma: Durum Denklemleri
NELER ÖĞRENECEĞİZ 1-Doğru ile nokta arasındaki ilişkiyi açıklamayı
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
Elektrik Mühendisliğinde Matematiksel Yöntemler
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
Geçen hafta ne yapmıştık
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
Ders Hakkında 1 Yarıyıl içi sınavı 14 Nisan 2014 % 30
aynı cisim üzerinde tanımlanmış bir vektör uzayıdır.
Spektral Teori ters dönüşümler bunların genel özellikleri ve asıl
Lineer olmayan dinamik bir sistemin davranışını
X=(X,d) metrik uzayında bazı özel alt kümeler
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme
Diferansiyel denklem takımı
Düğüm-Eyer Dallanması
Bazı Doğrusal Olmayan Sistemler
Yine en basit durumdan başlayarak inceleyelim:
KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Değerler ve Değişkenler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
Sunum transkripti:

İlk olarak geçen hafta farklı a değerleri için incelediğiniz lineer sisteme bakalım: MATLAB ile elde ettiğiniz sonuçları analitik ifade ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştıralım. a t x 3 1 4.5533 10 2.4935* 1012 100 4.5323*10129 -0.3 0.4197 1.2719 1.333 -3 0.1317 0.1333

a t x 1 0.5 10 4.1 100 20.1 Fark denkemi ile yazdığımız denklemler ile diferansiyel denklemler ile yazdığımız bu denklemleri karşılaştıralım Çözüm sıfıra yaklaşıyor Pozitif ise çözüm ilk değerde kalıyor, Negatif ise çözüm ilk değerin bir +işaretlisi bir - işaretlisi olarak salınıyor, mutlak değerce aynı değerde kalıyor Çözüm büyüyor, sonsuza gidiyor (*) sistemi için: (**) sistemi için: Çözüm sıfıra yaklaşıyor Çözüm sabit, denge noktası Çözüm büyüyor, sonsuza gidiyor

Fark denklemlerinde yaptığımız gibi büyük boyutlu sisteme bakalım Burada da çözümlerin zamanla değişimini fark denklemlerine benzer şekilde özdeğerler çözümlerin bulunduğu uzayıda özvektörler belirleyecek Özvektörler Özdeğerler Özvektörleri aynı özdeğerleri farklı iki sistem A1 sistemi A2 sistemi

Özdeğerleri aynı özvektörleri farklı iki sistem B1 sistemi B2 sistemi

Bu durumda lineer sistemin çözümleri neler olabilir? S. Haykin, “Neural Networks- A Comprehensive Foundation”2nd Edition, Prentice Hall, 1999, New Jersey. Tüm bu durum portrelerinde ortak bir şey var, ne?

Fark denklemleri için elde ettiğimiz sonuçlar ile karşılaştıralım (*) sistemi için: Çözüm sıfıra yaklaşıyor Çözüm büyüyor, sonsuza gidiyor Herhangi bir için σ jω özdeğerler birim dairenin içinde ve üstünde ise çözümler sıfıra yakınsar veya salınır. (**) sistemi için: Çözüm sıfıra yaklaşıyor veya salınıyor Çözüm büyüyor, sonsuza gidiyor Herhangi bir için σ jω özdeğerler sol yarı düzlemde ise çözümler sıfıra yakınsar, jw üzerinde ise salınır.

Biraz daha zorlaştıralım: Bu sefer yazabileceğimiz, genel bir analitik çözüm yok, ne yapmamızı önerirsiniz? Denge noktası civarında lineer eşdeğeri elde edilip, denge noktası civarındaki davranışı incelenecek: Sizce denge noktası bu sefer nasıl belirlenecek? Tanım: Sabit nokta (fixed point) Fark denkleminin zamanla değişmeyen çözümüne, fark denkleminin sabit noktası denir. Hatırlatma Denge noktası (equilibrium point) Diferansiyel denkleminin zamanla değişmeyen çözümüne, diferansiyel denkleminin sabit noktası denir. Hatırlatma

Hatırlatma Bir Örnek

Dinamik sistemin özel bir çözümü: Denge noktası Kaç tane denge noktası olabilir? Sistemin davranışını incelemenin bir yolu kararlılığını incelemektir. Tanım: Lyapunov anlamında kararlılık sistemine ilişkin bir denge noktası olsun. Verilen herhangi bir için Eşitsizliği eşitsizliğini gerektirecek şekilde bir bulunabiliyorsa denge noktası Lyapunov anlamında kararlıdır. Lineer sistemlerde denge noktasının Lyapunov anlamında kararlılığını incelemek için ne yapılıyor? Denge noktasının kararlılığı neye denk, neden?

Bir doğrusal olmayan sistemin durum portresine bakalım Bu üç denge noktasının civarında lineer eşdeğerin özdeğerlerine baksaydık nasıl özdeğerler görecektik?

Algoritma Kelimenin kökeni İranlı matematikçi, astronom Al-Khwarizmi’den gelmekte, bir problemin çözümü için atılacak adımlar dizisidir. http://www.slideshare.net/infobuzz/adaline-madaline http://slideplayer.com/slide/6319851/ http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/patient-case-management/pages/algorithm-management-suspected-cases.aspx