DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK.
Advertisements

DİFERANSİYEL AKIŞ ANALİZİ
Matlab ile sayısal integrasyon yöntemleri.
Türevin Geometrik Yorumu Kim korkar matematikten?
Bölüm2:Sayısal Hata Türleri
4.1. Grafik Yöntemleri 4.2. Kapalı Yöntemler 4.3. Açık Yöntemler
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
Bölüm 8: EĞRİ UYDURMA Fizikte laboratuarda yapılan deneysel ölçümlerin ne kadar hata payı içerdiğini, veya belli teorik modellere ne kadar uyduğunu bilmek.
1.BELİRSİZ İNTEGRAL 2.BELİRSİZ İNTEGRALİN ÖZELLİKLERİ 3.İNTEGRAL ALMA KURALLARI 4.İNTEGRAL ALMA METODLARI *Değişken Değiştirme (Yerine Koyma)Metodu.
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Bölüm 4: Sayısal İntegral
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
Bölüm 3: Sayısal Türev BirinciTürev: Bir f(x) fonksiyonunun [a,b] tanım aralığında bir x noktasındaki türevi, Limit ifadesiyle tanımlanır. Eğer f(x)’in.
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
T Ü R E V TÜREV ALMA KURALLARI.
Diferansiyel Denklemler
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
GEOMETRİK PROGRAMLAMA
Entegral almada yamuk metodu Şekilde gösterilen fonksiyonun x 0 ’dan x n ’e kadar entegralini almak istiyoruz. Bu, taralı alanın bulunması demektir. x0x0.
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 5)
Bölüm5 :Kök Bulma Sayısal bilgisayarlar çıkmadan önce, cebirsel denklemlerin köklerini çözmek için çeşitli yollar vardı. Bazı durumlarda, eşitliğinde olduğu.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü
BELİRLİ İNTEGRAL.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ORAN.
DOĞRUSAL DENKLEMLER Tuba TIRAŞOĞLU
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
CALCULUS Derivatives By James STEWART.
Diferansiyel Denklemler
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
BASİT CEBİRSEL İFADELER
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
DİERANSİYEL DENKLEMLER
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Diferansiyel Denklemler
MATEMATİK MÜFREDATI EKLENEN-ÇIKARTILAN KONULAR
Polinomlar Enterpolasyon Grafikler Uygulama Sayısal Analiz
SAYISAL ANALİZ Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER
Sayısal Analiz Sayısal Türev
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
Sayısal Analiz 7. Hafta SAÜ YYurtaY.
İNTEGRAL.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
Yeşilköy Anadolu Lisesi. TANıM (KONUYA GIRIŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden.
Tanım: tanımlı iki fonksiyon olsun.Eğer F(x) in türevi f(x)veya diferansiyeli f(x).dx olan F(x) fonksiyonunun belirsiz integrali denir ve biçiminde.
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR
5.Sınıf ALAN HESAPLAMALARI Düzenleyen : Ömer TÖK.
ALAN HESAPLAMALARI Doğru Parçası Milyonlarca Noktanın Birleşmesi ile oluşmuştur. … Şeklin Çevresini Ölçmek için uzunlukları.
5.1 POLİNOMİNAL REGRESSİYON
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI
2 Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler
LİMİTİN SEZGİSEL TANIMININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ İLE SUNUMU
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ BASİT YAYILI YÜKLERİN İNDİRGENMESİ
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
G(s) 2b-1 Laplace Dönüşümü:
Sunum transkripti:

DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL [a, b] sınırları arasındaki kapalı alanında, fonksiyonun sıfırdan büyük olduğunu (f(x)>0) kabul edin. Bu fonksiyon altındaki alan, fonksiyonun integrali demektir. Fonksiyonun nasıl bir denklem olduğu bilinmese bile bilgisayar hesaplama ile belirli hata payları içinde fonksiyonun alanı (xi,yi) değerlerine bağlı olarak hesaplanır. f(x)’in birinci dereceden bir polinom (p1(x)) olduğunu kabul edersek doğru bir çizgi ile f(x)’in integralini yaklaşık bulabiliriz. Trapezoidal kurala göre a ve b aralığında f(x) fonksiyonunun ortalama yakın bir değeri Dx aralığı ile bulunabilir.

Burada [a, b] aralığında n tane birbirine eşit ∆x uzunluk aralığında dikdörtgenler vardır. Bu dikdörtgenlerin toplamı eğrinin altında kalan toplam alana eşittir.

ŞEKİL 7. 2 İki Panelli Trapezoidal Kural ŞEKİL 7. 2 de verilen ilgili noktalar (x j-1, fj-1) ve (x j , f j), ayrıca ( x j, f j) ve (x j+1, fj+1) birbirine doğru çizgilerle bağlandığında iki ayrı panel oluşur.

Bir trapezoidal alan; [(taban1 + taban2)/2] x yükseklik çarpımı ile hesaplanabilir. Sol taraftaki panelin alanı; sağ tarafa doğru adımlayarak ortalama yükseklik ((f j-1 + fj)/2 ) ve ∆x aralığın çarpımı: [(f j-1 + fj)/2 ] x ∆x olarak hesaplanır . Benzer şekilde sağ tarafında alanı hesaplanabilir. [(f j + fj+1)/2 ] x ∆x. Her iki panel üzerindeki alanı hesabı aşağıdaki gibi yapılır.

[a, b] üzerindeki f(x), fonksiyonunun integrali aşağıda gösterilen n-adet integrale parçalanabilir. Burada fo = f ( a ) ve f n = f ( b ) O(∆x2) daha önceden bildiğimizTaylor Serisi Açılımındaki hata terimidir.

Şekil 7.2’e bakıldığında görülecektir ki; ∆x ne kadar küçük olursa (∆x, limit 0’a giderken ) Trapezoidal ( yamuk) kuralı ile sağlanan yaklaşım, fonksiyonun analitik integrasyonla verilen çözümüne o kadar yakın olacaktır. Şimdiye kadar Trapezoidal Kuralın geometrik tartışmasını verdik, şimdi ise Trapezoidal Kuralın ikinci dereceden yaklaşımı demek olan matematiksel analitik türevini hazırlayacağız. Bunu yapmak için 7.6 eşitliğinde gösterilen O(∆x2) hata terimini türetmeliyiz. Taylor Seri Açılımında belirsiz integralı belirle Eğer x j Şekil 7.2 de verilen iki paneli birbirinden ayıran çizgideki değer ise I(xj) değeri x=a dan x j-çizgiye kadarki fonksiyon altında kalan alan olacaktır. I(xj+1) ise bir sonraki panelin alanını gösterecektir.

I(x) nin [ a, b] üzerindeki analitik bir fonksiyon olduğu kabul edildiğinde I(x j+1) değeri x j ye göre Taylor Seri Açılımından aşağıdaki şekilde elde edilmiştir.

7.10 eşitliğini 7.9 da yerine yazarsak, 7.11deki aynı olan terimleri birleştirirsek

Şimdi I(x j+1) ve I(x j) ’nin manasını hatırlayalım, [I(x j+1) -I(x j) ] ‘nin xj ve x j+1 arasındaki tek bir panelin alanı S j+1 olduğunu görürüz.,