Kategorik Veri İki Bağımsız Grup

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

Kİ-KARE TESTİ (CHI-SQUARE TEST)
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
BAĞIMLI GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞIMSIZ GRUPLARDA İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ
THY SPSS UYGULAMASI 1.SORU:Kİ-KARE ANALİZİ
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
ANOVA.
BÖLÜM 7 : SAYIMLA ELDE EDİLEN SINIFLANMIŞ VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
Tek ve İki Değişkenli Grafikler
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
Kİ-KARE DAĞILIMI VE TESTİ
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Yrd. Doç. Dr. Hamit ACEMOĞLU
Uygulama I.
İki Değişkenli Tablo ve Grafikler
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
İstatistik-3 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
Kİ-KARE TESTİ.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
Non Parametrik Hipotez Testleri
İstatistiksel testler ve kullanım yerleri – akış şemaları
Parametrik Hipotez Testleri
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Güven Aralıkları Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç: Bu konu sonunda okuyucunun güven aralıkları hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır. Hedefler: Bu.
Hata ayıklama ve uç değerler
Numerik Veri İki Bağımlı Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin ikiden fazla bağımsız gruptan elde edilen numerik verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Hipotez Testleri.
Numerik Veri İki Bağımsız Grup
İstatistiksel Analizler
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Prof. Dr Hamit ACEMOĞLU Tıp Eğitimi AD
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

Kategorik Veri İki Bağımsız Grup Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı

Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin bağımsız iki gruptan elde edilen kategorik verilerin karşılaştırılmasında kullanılan Ki Kare (χ2) ve hakkında bilgi sahibi olması ve bu testleri uygulayabilmesi amaçlanmıştır.

Öğrenim Hedefleri Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri aşağıdaki hedeflere ulaşması beklenmektedir: Kategorik veri iki oranı açıklayabilmek 2x2 çapraz tablo oluşturabilmek 2x2 çapraz tabloda beklenen frekansları hesaplayabilmek Ki kare testinin varsayımlarını açıklayabilmek Kategorik veri iki bağımlı gruba örnek verebilmek SPSS’te Ki Kare testi yapabilmek SPSS’te Ki Kare test sonucunu yorumlayabilmek Fisher exact testinin kullanım alanını açıklayabilmek

Kliniğimizde takip edilen diyabet hastalarının ilaç tercihlerinde cinsiyet açısından bir farklılık olup olmadığını araştırmak istiyoruz. İncelediğimiz değişken (ilaç tercihi; 1-insülin, 2-oral antidiyabetik) kategorik bir değişkendir. Erkekler ve bayanlar olmak üzere iki grubumuz söz konusu (H0: Diyabetik erkek ve bayanların ilaç tercihleri arasında fark yoktur).

Ki Kare (χ2) testi Senaryomuzdaki hipotezlerin analizi için Ki Kare testi kullanılabilir. Ki Kare testinde 2x2 frekans tablosu söz konusudur. H0’ın doğru olması halinde, tablonun her gözündeki gözlenen frekanslarla beklenen frekanslar birbirine yakın olmalıdır. Ki Kare, bu frekansları karşılaştırarak hesap yapar.

Varsayımlar Bağımsız iki gruptan n1 ve n2 sayıda örneklem olmalı. Her bireyden sadece bir kez veri alınmış olmalı. Tablodaki satırlar ve sütunlar birbirini dışlamalıdır (mutually exclusive). Beklenen frekansların tablonun her bir gözü için 5’ten büyük olması şeklindedir. Yani, kategorilerden ikisi aynı anda seçilememelidir (örn.: birey ya insülin, ya oral antidiyabetiği tercih etmeli, ikisini birden seçememeli).

Testin mantığı Özellik Grup 1 Grup 2 Toplam Var a b a+b Yok c d c+d n1=a+c n2=b+d n=a+b+c+d Özellik Erkek Bayan Toplam İnsülin 71 94 165 Oral AD 100 265 236 194 430

* Beklenen frekansların hesaplanması: 430 kişiden 236’sı erkek ise; 165 insülin kullanandan kaçı erkek olmalıdır? 430 236 165 x x = 165x236/430 = 90,6 kişi. Özellik Erkek Bayan Toplam İnsülin 90,6* 74,4 165 Oral AD 145,4 119,6 265 236 194 430

Sıfır hipotezi (H0) ve alternatif hipotezin (H1) tanımlanması: H0: Diyabetik erkek ve bayanların ilaç tercihleri arasında fark yoktur. H1: Diyabetik erkek ve bayanların ilaç tercihleri arasında fark vardır. Verilerin toplanması: Veriler diyabet.sav verisetinde “sex” ve “preference1”değişkenlerii altında kaydedildi.

İlgili sıfır hipotezi için test istatistiğinin hesaplanması: G = gözlenen frekanslar B = beklenen frekanslar serbestlik derecesi 1 olacak şekilde Ki Kare dağılımı göstermektedir. χ2 = ((│71-90,6│-1/2)2/90,6) + ((│94-74,4│-1/2)2/74,4) + ((│165-145,4│-1/2)2/145,4) +((│100-119,6│-1/2)2/119,6) = 4,02 + 4,90 + 2,51 + 3,05 = 14,48

SPSS ile yapacak olursak: Analyze>Descriptive Statistics>Crosstabs> [“preference1” değişkenini “Row(s)” alanına geçirelim. “sex” değişkenini ise “Column(s) alanına geçirelim]>Statistics [Chi-square kutusunu işaretleyelim]>Continue>Cells [“Observed”, “Expected” ve “Row” kutularını işaretleyelim]>Continue>ok.

Test istatistiğinden elde edilen değerin bilinen bir olasılık dağılımı ile karşılaştırılması: P değerinin ve sonuçların yorumlanması

Özet