DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Advertisements

ŞEKİL HATIRLAMALI ALAŞIMLAR Neslihan SEL ÖZBEY
 Bu ünitede öğrenciler mevsimleri ve mevsimleri birbirinden ayıran özellikleri öğrenecekler.  21.yüzyıl becerileri: Bilgi ve Medya Okur Yazarlığı.
C YNODON DACTYLON Bermuda Çimi. C YNODON DACTYLON.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
SU HALDEN HALE GİRER.
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Doç. Dr. Cuma AKINCI Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Diyarbakır
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
ECON 101 İKTİSADA GİRİŞ Prof. Dr. Nejat Erk.
FASULYE.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
ENZİMLER.
Emergency Call Numbers; a Study From Gümüşhane
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Domates Lekeli Solgunluk Virüsü (TSWV) Etmenine Dayanıklılık Sağlayan Sw-5 Geninin Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Belirlenmesi Asu OĞUZ1 Şebnem.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
KEREVİZ.
TUZLU KOŞULLARA TOLERANSI YÜKSEK BAZI YERLİ KAVUN AKSESYONLARI
Bazı anahtar terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
DENGELEYEN KUVVETLER VE BİLEŞKE KUVVET
Mısır Büyümesinde C Vitamininin Etkisi
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Proje Lideri Mehmet Emin VURAL Araştırmacılar : Ahmet KARATAŞ (GAPUTAEM) Necdet AKAY (BDUTAEM) Yrd. Doç. Dr. Selahattin KİRAZ (H.Ü.Z.F.) Doç. Dr. Seyrani.
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SAATLER
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici.
MİKROSKOBİK CANLILAR. Gözle görünmeyecek kadar küçük canlılara, mikroskobik canlılar denir. Bu canlılar; toprakta, suda, havada, insan vücudunda ve diğer.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
Yüzey sterilizasyon (SS) Yüzey sterilizasyon yapılmayan (NSS)
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
BİTKİSEL LİFLER.
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
2014 ŞUBAT POLİTİK EKONOMİ ARA RAPORU 28 ŞUBAT 2014
İnternet’in Tarihi Gelişimi.  Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan.
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
EKONOMİ DERS NOTLARI Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Işığın Çimlenme Üzerine Etkisi
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
PROJE BAŞLIĞI NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
TEST.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN TOHUM NEM KAPSAMI İLE İLİŞKİSİ G. TUNCEL, B.B KENANOĞLU, C. EKŞİ, T. ÇELİKKOL VE İ. DEMİR Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110 Dışkapı/Ankara AMAÇ Soğuk zararı tohum nemi ile doğrudan bağlantılı olan ve nem yükseldikçe oluşumu hızlanan bir özellik taşımaktadır. Sebze tohumları gen kaynaklarını koruma ya da ticari amaçla -20 °C’de depolanabilir, ortodoks olmalarına karşın, soğuk zararının oluşabileceği dolayısıyla da tohum ölümünün meydana geleceği, üst sınır bilinmemektedir. Bu çalışma 4 farklı sebze türüne ait tohumlarda soğuk zararının oluştuğu nem kapsamını saptamak amacıyla yürütülmüştür. MATERYAL VE METOD Çalışmada, dört sebze türüne ait çeşitler kullanılmıştır. Yapılan nemlendirme ve depolama çalışmalarından sonra tohum partilerine canlılık testleri yapılmıştır. Domates (Falcon) Kavun (Kırkağaç) Hıyar (Beith alpha) Karpuz (Crimson sweet) Başlangıç nemleri belirlenen tohum partileri, 10 farklı nem düzeyinde dengeye getirilmişlerdir. Nem dengesine gelen tohum partileri -20°C’de 1 hafta, ardından 5°C’de 2 gün bekletilmişlerdir. Başlangıç nemi (%) Çıkarılan nem düzeyleri (%) Domates 5.9 7, 10, 13, 15, 17, 19, 21, 24, 28, 32 Kavun 7.4 Karpuz 4.8 Hıyar 5.5 4X50 tekerrür/tohum 25C 14 gün SONUÇ Domateste, %90 ile başlayan canlılık %7 ve 24 nem seviyeleri arasında sabit kalırken, %24’den itibaren hızlı bir düşüş başlamış ve %20’lere kadar inmiştir. Hıyarda, başlangıç canlılığı %7-17 arasında korunurken, %17’den itibaren düşmeye başlamış, %25 nemle düşüş hızlanmış ve tohum ölümü gerçekleşmiştir. Kavunda, %7 ve 19 nem düzeyleri arasında canlılık %90 seviyelerinde iken %22’de başlayan düşüş %28 nem düzeyine gelindiğinde neredeyse sıfırlanmış ve ölüm gerçekleşmiştir. Karpuzda, %7-17 arasında %90 ve civarında olan canlılık %17 seviyesinden sonra düşmeye başlamış ve %24’de canlılığın tamamen kaybolması ile sonlanmıştır. Yapılan çalışmanın ışığı altında;