İnfiltrasyon (süzülme)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
Advertisements

YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
ARAZİ TESVİYESİ.
ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
Sel Oluşumunda Etkili Olan Faktörlerin İrdelenmesi
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
SULANAN ALANLARIN DRENAJI
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Toprak suyu.
SU HALDEN HALE GİRER.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
METEOROLOJİ DERSİ BUHARLAŞMA Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
Yar. Doç. Eylem H. POLAT Yusuf YİĞİT
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
USLE K FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
8. BÖLÜM DRENAJ
3. BÖLÜM TOPRAK-BİTKİ-SU İLİŞKİLERİ
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
6. BÖLÜM SULAMA YÖNTEMLERİ
SU DÖNGÜSÜ Su döngüsü, evrenin korunumu yasası gibi, yeryüzündeki su kaynaklarının artmaz veya eksilmezliğini ifade eden bir terimdir. Yeryüzündeki su.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
GÖLLER VE BARAJ GÖLLERINDE SU BÜTÇESININ BELIRLENMESI SU YÖNETIMI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU KALITESI YÖNETIMI İHTISAS HEYETI TOPLANTISI 15 MART 2016 Dr. N. NUR.
Zeminlerin Geçirimliliği
Yeraltısuyu Modelleri
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Yeraltısuyu Yrd.Doç.Dr.Özlem BULKAN.
Hidrolojinin Yöntemleri
Zemin Nemi.
Suyun Yolculuğu.
TAŞKIN TAHMİN YÖNTEMLERİ
ARAZİ TESVİYESİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ZEMİN NEMİ-HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ
TOPRAK SUYUNUN HAREKETİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Prof.Dr. Hasan Sabri Öztürk
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ- YERALTISUYU
BÖLÜM 3: Hidroloji (Buharlaşma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 5: Hidroloji (Yeraltı Suyu) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

İnfiltrasyon (süzülme) Yrd.Doç.Dr.Özlem BULKAN

İnfiltrasyon tanımı İnfiltrasyon: Yağışın yer yüzeyinden yeraltına doğru hareket ettiği, toprak suyunu yenilediği, akiferleri beslediği, ve kurak periyotlar boyunca akarsu akışlarını desteklediği bir süreçtir.

Hidrolojik döngü de infiltrasyon terleme buharlaşma buharlaşma yağış yağış infiltrasyon okyanus Atmosferik: Yağış, Bulutlar, Buhar Terleme, bitkiler tarafından tutulması Yüzeyde: akarsu ve göller Yüzeyaltında:infiltrasyon, zemin nemi ve yeraltısuyu Depolama: Buzullar, rezervuarlar (baraj, gölet), akiferler

İnfiltrasyon oranı İnfiltrasyon oranı, bir sahada yüzey akışının gerçekleşmesi için gerekli yağış girdisinin büyüklüğünü ve belli bir kanal sistemine olan yüzey akış girdisinin zamanlamasını etkiler. Yerin altında mevcut depolama hacmi ayrıca infiltrasyon oranını etkileyen diğer bir faktördür.

İnfiltrasyon hızı nereler bağlıdır? bitki örtüsünün dağılımı ve türü yüzeyin durumu, sıcaklık, yağışın şiddeti, toprağın fiziksel özellikleri su kalitesi vb.

Suyun yeraltına iletilmesi Suyun yüzey tabakası içerisinde iletilme oranı yüzeyin koşullarına çok bağlıdır. Örneğin, ince daneli malzemelerin yıkanması yüzeyi sızdırmaz yapabilir, öyle ki infiltrasyon oranları onun altında yer alan zemin oldukça geçirgen olsa da az olur.

İnfiltrasyon Zemin içine suyun girişi

Zeminin infiltrasyon kapasitesi nelere bağlıdır? Belirli bir drenaj havzası içerisinde, zeminin infiltrasyon kapasitesi genellikle hem lokasyona hem de zamana bağlı olarak değişim göstermektedir.

Zeminin infiltrasyon kapasitesi nelere bağlıdır? Alansal değişimler zemin türlerinin ve bitki örtüsünün farklılığından kaynaklanmaktadır. Bu tip değişime yer vermek için kullanılan genel prosedür toplam alanı yaklaşık olarak uniform toprak ve bitki örtüsü özelliklerine sahip alt bölgelere ayırmaktadır.

Zeminin infiltrasyon kapasitesi nelere bağlıdır? İnfiltrasyon miktarına etki eden faktörler çoktur Önceki Nem içeriği Zeminde zaten var olan su içeriği Zemin dokusu Düşük hidrolik konduktiviteli killer (Ksat) Yüksek hidrolik konduktiviteli kumlar (Ksat) Ksat zemin içerisinden suyun ne kadar hızlı geçebildiğinin bir ölçüsüdür

İnfiltrasyon İnfiltrasyon miktarına etki eden diğer faktörler Kompaksiyon  İnfiltrasyonu azaltır Bitki örtüsü  İnfiltrasyonu artırır Topoğrafya, toprak yüzeyinin eğimi Yüzeyin engebeliliği İnsan aktivitesi Şehir gelişimi  geçirimsiz yüzeyler Tarımsal alanlar – İnfiltrasyonu artırır.

İnfiltrasyon oranı Yağış süresince toprak yüzeyi doygunluğa ulaşıncaya kadar, infiltrasyon oranı sabit kalır ve yüzeye uygulanan yağışın şiddetine eşittir.

İnfiltrasyon süreci Toprak yüzeyinin doygunluğa ulaştığı A noktasında, toprağın suyu iletebileceği maksimim oranda (infiltrasyon kapasitesinde) infiltrasyon gerçekleşir.

İnfiltrasyon süreci Zaman ilerledikçe infiltrasyon kapasitesi toprağın doygun hidrolik iletkenliğine (Ks) eşit oluncaya kadar azalmaya devam eder.

İnfiltrasyon süreci A noktası yüzey akışının başladığı ve gerçek infiltrasyon oranının(f) yağışın şiddetinden ziyade infiltrasyon kapasitesine (fp) eşit olduğu andır.

İnfiltrasyon ölçümleri

İnfiltometreler İnfiltrometerler, yer yüzeyinin altına yerleştirilen halka veya silindirik kaplardır. Su üzerlerine uygulanır ve sabit derecede tutulur. İnfiltrasyon hızı ile ilgili gözlemler, su miktarının eklenme oranına bakılarak yapılır. Bu ölçümler sadece yapılan alan için doğru sonuçlar vermekle birlikte tüm alan için genelleme yapmakta kullanılmamalıdır.