Anne ve Yavruya Gösterilecek Özen

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEBEK RESUSİTASYONU Doç. Dr. Ömer ERDEVE
Advertisements

ORGANLARIMIZ VE GÖREVLERİ.
KARDİYO-PULMONER-SEREBRAL RESÜSİTASYON (CPR)
YENİ DOĞAN BEBEĞİN ÖZELLİKLERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
 Tanım:  R ektal sıc aklık < 36,5 °C  A ksiller sıcaklı k < 36 °C  T üm dünyada neonatal resüsitasyon sıra sında karşılaşılan en önemli morbidite.
Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar
YENİDOĞANDA ACİL BAKIM
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
1 Yeni doğanda Bedensel Gelişim. 2 Baş: Baş bedenin dörtte biri kadardır.Baş bedenin dörtte biri kadardır. Baş çevresi 33-37cm dir.Baş çevresi 33-37cm.
Emzirmenin Yararları Prof. Dr. Mustafa Bakır Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
DOĞUM SALONU RESUSİTASYONU:
ORGANLARIM GÖREV BAŞINDA
Yenidoğan Resüsitasyonu
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
RİTİM BOZUKLUKLARI.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
RİTİM BOZUKLUKLARI.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
Yenidoğanın Muayenesi
Yenidoğanın Doğum Odasında Bakımı ve Isı Kontrolü
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr.Tayfun Güler
Özellikli Durumlarda Rejyonal Anestezi Obstetrik Olgular
Uzm. Dr. Ayşegül Büte Yüksel
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
YENİDOĞAN ENFEKSİYONLARI
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 7 Mayıs 2013.
TRANSPORT KÜVÖZ.
2. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi
YENİDOĞAN CANLANDIRMASI
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
YENİDOĞAN RESÜSİTASYONU
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Hyalin Mebran Hastalığı
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
Sağlık Slaytları İndir
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Yenidoğan Resüsitasyonları Değişikler
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
NEONATAL RESUSİTASYON ( AHA 2015 )
GEBELİK VE LOHUSALIK.
SOLUK ALIP VERME.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
MAKSİLOFASİYAL TRAVMA
Yeni Doğan Enfeksiyonları
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
Nebülizatör, ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır.
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
YENİDOĞAN RESUSİTASYONU Prof. Dr. Begüm Atasay
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
SAANEN KEÇİ FETUSLARINDA BİPARİYETAL KAFA ÇAPLARI VE CİNSİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ Sinem Özlem ENGİNLER1, Özen Banu ÖZDAŞ2, Asiye İzem SANDAL2, Ramazan ARICI2,
İNSAN VÜCUDU.
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
DÜŞÜK DOĞUM TARTILI VE PREMATÜRE BEBEĞİN BAKIMI
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Yenidoğanın doğum odasında ilk bakımı ve fizik muayenesi
Sunum transkripti:

Anne ve Yavruya Gösterilecek Özen Doç. Dr. Halit KANCA Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma Kedi ve köpek yavruları doğduğunda bir yardım olmaksızın yaşayabilirler. Yavrular genellikle uzun süren doğumlar, güç doğum ve sezeryan operasyonu sonrası yardıma ihtiyaç duyar Güç doğum ve sezeryan operasyonunu takiben oluşan fötal stresin iki ana nedeni vardır; en önemli neden hipoksi ikinci ana neden ise anneye verilen anestezik ajanların neden olduğu stres. Yeni doğan canlandırma şu sırayla olmalıdır: Isıtma Havayolu Solunum Dolaşım, İlaçlar

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma Materyal: Isıtıcı, saç kurutma makinası veya sıcak su torbası (havlu ile kaplı), sıcak ve kuru havlu şırınga, hemostatik Oksijen kaynağı, minyatür maske, naloksan, epinefrin, doxapram, izotonik sıvılar, %50’lik dekstroz ve chlorhexidine solisyonu. 12-16 G IV katater (endotracheal tüpler kopek ve kediler için çok küçük) 1 ve 2 numara endotracheal tüp. bebek steteskopu veya Doppler ultrason kan basınç monitörü (kalp atımına erişebilmek için)

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 1- Hipotermiyi önleme Yavru kedi ve köpekler doğduklarında derialtı yağ dokusu neredeyse hiç yoktur İlk olarak vücut ısısı sempatik sinir sisteminin kontrolü altında kahverengi yağ doku metabolizmasıyla üretilir. Vücut yüzey alanı oranı büyük (↑ Korporal Yüzey) yeni doğanlarda ısı kaybı daha fazladır. Titreme ve vazokonstrüktif refleks daha gelişmemiştir. Titreme 6. günde başlar Hipotermi canlandırma işleminin başarısını ↓; bradikardi, doku hipoksisi ve metabolik asidoz Canlandırmada ilk adım: Anneyi operasyon/doğum süresince sıcak tutmaktır

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 1- Hipotermiyi önleme Yeni doğan kedi ve köpek yavrularının vücut sıcaklığı 34.5-35.0 C° Isı kaybı ↑hızlıca kurutulmalı. Yavruları sıcak tutmak için birçok yenidoğan inkübator setleri (32.2 C ve %50-60 nem oranına ayarlı). Diğer metodlar; sıcak hava sirkülasyonu sağlayan ısıtıcılar, Saç kurutucular (sıcağa ayarlı) Havlu ile kaplı sıcak su torbaları.

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 1- Hipotermiyi önleme

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 1- Hipotermiyi önleme

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma Spontan solunumun sağlanması ve eş zamanlı olarak yavrunun sıcak tutulması esastır. Normalde doğumdan hemen sonra vücut sıcaklığı aşırı derecede düşmekte ve 40 dakika içinde en düşük noktaya ulaşmaktadır (van der Weyden ve ark., 1989). Daha sonra rektal ısı yavaş yavaş,yenidoğan köpeklerde yaşamın ilk haftası boyunca normal ısı olan 35-37.5 C0’ye (95-99 F0) yükselmektedir (Lawler, 2008).

2-Havayolunun Temizlenmesi Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 2-Havayolunun Temizlenmesi Fetal membranlar kesesi 30’’ içinde yırtılmalıdır. Fötal membranların çıkarılıp ayırılmasını takiben hızlıca yeni doğan sağlıklı yavrular ağlayarak kendi havayolunu temizler. Havayolu nazikçe burun deliklerinden ve ağızdan şırıngayla vakumlanmalıdır. Mekonyum ile bulaşmış yavrularda hava yolu mutlaka temizlenmelidir.

2-Havayolunun Temizlenmesi Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 2-Havayolunun Temizlenmesi Güçlü vakumlamak havayolunun yaralanması, bradikardi ve laringospazma neden olur!!

2-Havayolunun Temizlenmesi Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 2-Havayolunun Temizlenmesi Yavrunun sallanması serebral hemoraji ve mide içeriğinin aspirasyonu riski

3-Solunumun Uyarılması Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma 3-Solunumun Uyarılması Temizleme, kurulama ve silme işlemleri (veya anne tarafından yalanma) yaşamın ilk 60 saniyesinde spontan solunumu uyarmadıysa ağız ve burun delikleri sıvılardan temizlenmeli ve mekanik solunma başlanmalıdır Ağızdan-ağıza canlandırma anında ama geçici bir süreliğine uygulanabilir Entübasyon O2 verilmesi JenChung akupunktur noktası

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma Göbek kordonu; ileride oluşabilecek umbilikalherniadan ve aşırı gerginlikten kaçınmak adına yenidoğanın vücudundan 2 cm veya daha uzaktan bağlanmalıdır. Eğer iki tane hemostatik pens kullanılıyorsa göbek kordonu bu ikisinin arasından kesilmelidir. Eğer tek hemostatik pens kullanılıyorsa göbek kordonu pensin distalinden kesilmelidir.

Yeni Doğan Kedi ve Köpeklerde Canlandırma Fiziksel Muayene Temizleme, kurulama ve silme işlemleri (veya anne tarafından yalanma) yaşamın ilk 60 saniyesinde spontan solunumu uyarmadıysa ağız ve burun delikleri sıvılardan temizlenmeli ve mekanik solunma başlanmalıdır Yenidoğan köpekler için modifiye Apgar Skoru   Skor Parametre 1 2 Kalp atım hızı (bpm) 180 180-220 >220 Solunum eforu(bpm) Ağlamıyor; 6 bpm Orta derecede ağlama; 6-15 bpm Ağlıyor >15bpm Refleks duyarlılık Yok Yüzünü ekşitme Enerjik Hareketlilik Zayıf Bazı fleksiyonlar Aktif hareket Muközmembran rengi Siyanotik Soluk Pembe bpm, kalp atımı veya dakikadaki solunum sayısı Veronesi ve ark. (2009)