VARYANS VE KOVARYANS ANALİZLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

BAĞIMSIZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T TESTİ
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Analysis of Variance/Multiple ANOVA
BAĞIMLI GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞIMSIZ GRUPLARDA İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ
VARYANS ANALİZİ İki örnek ortalaması arasındaki farkın önem kontrolü, örnek büyüklüğüne göre z veya t testlerinden biriyle yapılır. Bu testlerle, ikiden.
THY SPSS UYGULAMASI 1.SORU:Kİ-KARE ANALİZİ
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
ANOVA.
Regresyon.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Kareköklü Sayılar TAM KARE OLMAYAN SAYILARIN KAREKÖKLERİNİ STRATEJİ KULLANARAK TAHMİN ETME.
İlişki Ölçüleri.
İlişkisel Veri Analizi
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
Koentegrasyon Bir çok makro iktisadi zaman serisi stokastik ya da deterministik trend içermektedir. Bu tür serileri, durağanlığı sağlanıncaya kadar farkını.
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
ANOVA ANALİZİ & KÜMELEME ANALİZİ THY UYGULAMASI
PORTFÖY OPTİMİZASYONU
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
Hipotez Testi.
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
THY Uygulaması Araştırması
ÇOKLU DOĞRUSAL BAĞLANTI
Nicel Araştırma Yöntemleri
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
DOĞRUSAL OLMAYAN REGRESYON MODELLERİ…
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Tüketim Gelir
Regresyon (Bağlanım) Çözümlemesi
Normal Dağılımlılık EKK tahmincilerinin ihtimal dağılımları u i ’nin ihtimal dağılımı hakkında yapılan varsayıma bağlıdır.  tahminleri için uygulanan.
…ÇOKLU REGRESYON MODELİ…
Uygulama I.
Mehmet Vedat PAZARLIOĞLU KUKLA DEĞİŞKENLER. Kukla Değişken Nedir? Cinsiyet, eğitim seviyesi, meslek, din, ırk, bölge, tabiiyet, savaşlar, grevler, siyasi.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
İstatistik-3 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
İstatistiksel testler ve kullanım yerleri – akış şemaları
Parametrik Hipotez Testleri
Bölüm 7 Coklu regresyon.
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
Çıkarsamalı İstatistik Yöntemler
Örnek: Kalple ilgili bir çalışmada 25 yaşındaki 24 erkek ve 40 yaşındaki 30 erkeğin sistolik kan basınçları ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre 0.05.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Numerik Veri İki Bağımsız Grup
REGRESYON VE KORELASYON ANALİZLERİ
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
Ünite 10: Regresyon Analizi
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
UYGULAMA II.
Tüketim Gelir
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

VARYANS VE KOVARYANS ANALİZLERİ

VARYANS ANALİZİ Varyans analizinin amacı, faktörlerin çeşitli düzeylerinin bağımlı değişken üzerindeki etki derecelerini ortaya çıkarmaktır. Varyans analizinin uygulandığı modellerde bir ya da birden fazla faktör olabilir. Eğer bir faktör varsa, analizin adı ANOVA’dır.

Varyans analizinin diğer t testleri ve regresyon gibi yöntemlerle olan ilişkisi

Tek Yönlü Varyans Analizinin Uygulanması Örnek: 18 satış elemanı tesadüfî bir şekilde, her biri 6 birimlik 3 gruba (kategoriye) ayrılmış ve her gruba belli bir satış tekniği öğretilmiştir:A1 ikna yöntemi, A2 ılımlı yöntem ve A3 pasif yöntem. Satış bölgelerine dönen elemanların satışları takip altına alınmış ve tâbi tutuldukları eğitim tekniğine göre satışları Tablo 10-2’de verilmiştir. Üç eğitim tekniği birbirinden farklı bir etki bırakmış mıdır?

A1 İkna Tekniğiyle eğitilenlerin aylık satışları (Miktar) A2 Ilımlı Yöntemle eğitilenlerin aylık satışları (Miktar) A3 Pasif Yöntemle eğitilenlerin aylık satışları (Miktar) 8 7 4 9 5 6 10 3 Burada eğitim teknikleri bağımsız değişken olup, faktörleri (grupları), üç teknik de faktör düzeylerini göstermektedir. Elemanların satışları bağımlı değişkeni ifâde etmektedir.

Serbestlik derecesi pay için, r-1 = 3-1 = 2 , payda için, n-r = 18-3 = 15

Ortalama kareler toplamı (MS) Kaynak Kareler toplamı (SS) Serbestlik derecesi Ortalama kareler toplamı (MS) Gruplar arası 48 2 24 Gruplar içi 18 15 1.2 Toplam 66 17 - 0.05 anlamlılık düzeyi için pay 2 ve payda 15 serbestlik derecesinde F0.05 = 3.68 değeri bulunur. Hesapladığımız değer, tablo değerinden daha büyük olduğu için H0 hipotezi reddedilecek ve H1 alternatif hipotezi kabul edilecektir. Yâni, üç ayrı eğitim sistemi farklı sonuçlar doğurmuştur.

İki ya da Çok Yönlü Varyans Analizinin Uygulanması Örnek: Kendimize bir apartman dairesi satın almak istediğimizi düşünelim. Beş ayrı semtte beş daire bulduğumuzu farz edelim. Bunun yanında üç farklı emlâkçiden bu dairleri değerlendirmelerini talep edelim. Değerlendirmeler, Tablo’da düzenlenmiştir.

Bu örnekte “Daireler” ve “Emlakçılar” iki faktörümüzü (yâni) bağımsız değişkenimizi oluştururken, “Değerler” de bağımlı değişkeni göstermektedir. Emlakçilar Daireler E1 E2 E3 Ortalama D1 78 82 79 79.67 D2 102 99 101 D3 68 74 70 70.67 D4 83 88 86 85.67 D5 95 92 95.33 85.2 89 y.. = 86.47

SSE = SST – SSR – SSC = 1829.73 – 48.13 – 1759.07 = 22.53

Varyans Analizi Sonuçları 0.05 anlamlılık düzeyinde tablo değeri 4.46’dır. Hesapladığımız 8.54 değeri bundan büyük olduğu için, H0 hipotezi reddedilerek, emlâkçilerin değerlendirmelerinin birbirinden farklı olduğu söylenir. 0.05 anlamlılık düzeyinde tablo değeri 3.84’tür. H0 hipotezi reddedilerek, daire değerlerinin birbirinden farklı olduğu söylenir. Kaynak SS SD MS F Değeri Gruplar arası SSR r-1 SSR/(r-1) MSR/MSE Bloklar arası SSC c-1 SSC/(c-1) MSC/MSE Gruplar içi SSE (r-1)(c-1) SST/(r-1)(c-1) Toplam SST N-1 48.13 2 48.13/2 = 24.07 8.54 1759.07 4 1759.07/4 = 39.77 155.95 22.53 8 22.53/8 = 2.82 1829.73 14