Delphi Ders3 Asli Ergün.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ALGORİTMA ÖRNEKLERİ Programlamaya Giriş
Advertisements

Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Web Teknolojileri Hafta 3 1. İçerik  Cascading Style Sheets - CSS 2.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 11: Birden Çok Form ile Çalışma ve Menü Oluşturma Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 9: Genel Kontroller (1) Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
CSS ile Konumlandırma Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
Görev Atama. Focus İnstore Merkez ofis uygulamasına ‘’tıklayarak’’ giriş yapıyoruz.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
PHP Nedir? ● Bir web sayfası oluşturabilmeniz için: ● HTML kullanmalısınız. ● Sayfadaki etkileşimi artırmak için ● JavaScript/VBScript ● Görselliği bütün.
Bağlama ve Kapsam Kavramları
Grafik ve Animasyon-II FLASH CS5 Öğr.Gör. Onur BULUT.
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
Excel 2007.
İndeksi Niçin Kullanırız?
Metinlerin Sınıflandırması
LD/LDI LD X0 LDI X0 X0 Y0 X0 Y1 Temel Komutlar
CAD (Computer Aided Design) İngilizce kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçesi Bilgisayar Destekli Tasarım `dır piyasada çeşitleri çoktur. CAD.
Delphi Ders8.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (3. Sunu)
ENM 108 Bilgisayar Destekli Teknik Resim
Delphi Ders7 Aslı Ergün.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Vize Sorusu Klavyeden girilen N adet sayıyı List1 nesnesinde gösteren ve bu sayıların toplamını ve ortalamasını Text1 ve Text2 nesnesinde yazdıran.
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (7. Sunu)
Delphi Ders6 Aslı Ergün.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H05
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı
Delphi Ders5 Asli Ergün.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
NBP103 Programlama Temelleri Öğr. Gör. Mahmut Kılıçaslan
Dizi (Array) ve Küme (Cluster)
Klavye Kullanımı.
Ofis Yazılımları – Veritabanı Programları
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2017 (7. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları
DÖNGÜLER.
1. Konfigürasyon oluşturma
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VI
BİLGİSAYAR programlama II
LD/LDI LD X0 LDI X0 X0 Y0 X0 Y1 Temel Komutlar
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
Ölçü transformatorları
Örnek: Dışarıdan rast gele girilen 10 tane sayıdan kaç tanesi tek ve kaç tanesi çift ayrıca tekleri ve çiftleri ayrı ayrı toplayan programı yazınız. var.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
RAISE RECORD/CURSOR TRIGGER
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
BİL 112 Programlamaya Giriş
Format Deyimleri Örnekleri;
6. DÖNGÜ (TEKRARLAMA) DEYİMLERİ
Bilgisayar Bilimi Fonksiyon Yazma.
Değerler ve Değişkenler
S1. Aşağıda Form dizaynı Şekil 1’de verilen Visual Basic projesinde;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler
Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Delphi Ders8-ek Aslı Ergün.
BLP 4210 PLATFORM BAĞIMSIZ PROGRAMLAMA
Sunum transkripti:

Delphi Ders3 Asli Ergün

Çevirimler Kelimeden sayı: Sayi =StrToInt(Edit1.Text); Sayı kelime: Edit1.Text:=IntToStr(a);

String Fonksiyonları Length : kelime boyu verir. s,t : string; n :integer; n:=length(s); Copy : kelimeden karakter kopyalar. copy(kelime,nerden,nekadar) t :=copy(s,5,3); Pos : kelimenin cümle içindeki yerini bulur. Bulunmazsa 0 döner. n:=pos('are','Who are you ?');

Diziler Degisken_adi : Array[x..y] of tip_adi Degisken_adi : Array[x..y,a..b] of degisken_tipi isimler : Array[1..100] of string; sayilar : Array[1..10] of Integer; isimler[20] := ‘Asli’; ad := isimler[30]; notlar : Array[1..50,1..5] of integer; i= notlar[10,2]

Listbox, combobox özellikleri Items.Add Komutu: ListBox sonuna eleman ekler. Lines.Assign Komutu: Aynı anda birden fazla elemanı ListBox’a eklemek için kullanılır. Items.Clear Komutu: ListBox içerisinde yer alan bilgileri temizlemek için kullanılır. Items.Count Komutu: ListBox bileşenindeki elemanların sayısını verir. Items.IndexOf Komutu: Girilen bir String tipteki değerin ListBox içerisinde kaçıncı satırda olduğunu gösterir. Items.Insert Komutu: ListBox’ın başına eleman eklemek için kullanılır.

Items.Delete Komutu: Bu komut sayesinde ListBox bileşeninin herhangi bir satırı silinebilir. Items.Strings Komutu: Belirtilen satırdaki bilgiyi öğrenmek veya o satırdaki elemanın değerini değiştirmek için kullanılır. Items.Exchange Komutu: Bu komut sayesinde satır numarası verilen iki satır kendi arasında değiştirilir. Items.LoadFromFile Komutu: Bu komut sayesinde ListBox bileşenine dosyada kayıtlı bulunan bilgiler aktarılabilir. Items.SaveToFile Komutu: Bu komut ile ListBox’ta yer alan bilgiler belirtilen bir dosyaya kaydedilir.

MultiSelect Özelliği: ListBox’ın elemanlarından aynı anda birden fazla elemanın seçilmesi sağlar. ItemIndex Özelliği: ItemIndex özelliği ListBox içerisindeki seçili olan elemanın sıra numarasını verir. Selected Özelliği: Herhangi bir elemanın seçili olup olmadığını bildiren özelliktir.

Listboxda multiselect ile çoklu seçilen elemanları silmek for i:= listbox.iterms.count-1 downto 0 do if listbox.selected[i] then listbox.item.delete[i]; end

Boş liste kontrolü if (listBox1.Items.Count>0) {  MessageBox.Show("dolu");  }  else  {  MessageBox.Show("boş");  } Veya if ListBox1.ItemIndex = - 1 then MessageBox.Show("seçili yok"); 

Çoklu Formlar var Form2: TForm2; implementation {$R *.dfm} uses Unit3; procedure TForm2.Button1Click(Sender: TObject); begin Form3.Show; end; end.

Dinamik Form Yaratmak procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject); begin if not Assigned(Form2) then Begin Application.CreateForm(TForm2, Form2); Form2.Show; End; end; procedure TForm1.FormClick(Sender: TObject); begin If not Assigned(Form2) Then Begin Form2 := TForm2.Create(Self); Form2.Show; End; end;

Çoklu Formlar frmHastaListesi:=TfrmHastaListesi.Create(self); frmHastaListesi.FormStyle :=fsMDIChild; frmHastaListesi.WindowState:=wsMaximized; frmHastaListesi.Show;

Dinamik Kontrol Oluşturmak (button) var x:TButton; //Buton değişkeni tanımlanıyor. begin x:=TButton.Create(Form1); //Form1 de bir buton oluştur. x.name:='button1'; //name özelliği atadık x.Parent:=Form1; //Buton Form1 formunun üzerinde oluştur. //(Bazen panelin içerisinde yada gurup içerisinde oluşturabilirsiniz) x.Caption:='Tamam'; x.OnClick:=DugmeClick; // bir olay ekledik burada tıklama olayı atadık x.SetBounds(left,top,width,height); //butonun x ve y düzelemindeki koordinatları yükseklik ve genişliği belirlendi. //ve x. diyerek bir butonun sahip olacağı tüm özellikleri atayabilirsiniz

Dinamik Kontrol Oluşturmak (textbox) var t:TEdit; begin t:=TEdit.Create(Form1); t.SetBounds(left,top,width,height); t.Parent:=Panel1; //Bu sefer bir panel içerisinde oluşturalım ve left ve top değerleri de panele göre hizalandırması yapacaktır. t.name:='edit1'; //name özelliği atadık t.Text:='Edit oluşturuldu'; t.OnChange:=YaziDegistiginde;

Dinamik olarak çoklu kontrol oluşturmak var t:TEdit; i:integer; begin for i:=1 to 10 do begin t:=TEdit.Create(Form1); t.SetBounds(0,(i*25),50,22); // i*10 ile editleri alt alta oluşturacağız. t.Parent:=Panel1; t.name:='edit'+inttostr(i); // Bu kısım önemlidir name özellikleri farklı olmalıdır aksi taktirde sorunlarla karşılaşırsınız çünkü bir her kontrolün name özelliği kendine özeldir başka bir kontrolle aynı olamaz t.Text:=inttostr(i)+'. Edit oluşturuldu'; t.OnChange:=YaziDegistiginde; end;

Timer Enabled Özelliği: Timer bileşeninin kodları çalıştırıp çalıştırmayacağına karar verdiği özelliğidir. Eğer enabled özelliği true ise timer istenilen sürelerde kodları çalıştırır. Enabled özelliği false ise timer çalışmaz. Interval Özelliği: Bu özellik timer bileşeninin hangi aralıklarla işletileceğini belirten özelliğidir.

Kronometre var sure : Integer; procedure TForm1.tmrZamanTimer(Sender: TObject); sn, ss :Integer; begin inc(sure); // sure := sure + 1 ile aynıdır. Sure değişkeninin değerini 1 artırır sn := (sure div 10); // geçen sürenin 10a bölümünden bölümü alır ve saniyeyi bulur ss := (sure mod 10); // geçen sürenin 10a bölümünden kalanı alır ve saliseyi bulur lblSure.Caption := Inttostr(sn)+'.'+Inttostr(ss); // saniye ve saliseyi birleştirerek labela yazar end; procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); sure := 0; // form oluşturulurken sure değişkenini sıfırlar procedure TForm1.btnBaslaClick(Sender: TObject); begin tmrZaman.Enabled := true; // timer bileşenini aktif hale getirir end; procedure TForm1.btnDurdurClick(Sender: TObject); tmrZaman.Enabled := false; // timer bileşenini pasif hale getirir procedure TForm1.btnSifirlaClick(Sender: TObject); tmrZaman.Enabled := false; // timer bileşenini durdurur sure := 0; // süreyi sıfırlar lblSure.Caption := '0'; // süreyi labela yazar

Timer ile kayan yazı procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject); var a,b: String; begin a := copy(form1.Caption,1,1); // caption'ın ilk karakterini kopyalar b := copy(form1.Caption,2,length(form1.caption)); // caption'ın ilk karakterden sonraki kısmını kopyalar form1.Caption := b+a; // kopyalanan metinleri ters bir şekilde birleştirir end;

Memo Lines Özelliği: Memo bileşenin her bir satırına verilen isimdir. Lines.Clear Komutu: Memo içerisinde yer alan bilgileri temizlemek için kullanılır. Lines.Add komutu satır ekler. Memo1.Lines.Add('Antalya'); Lines.Count Komutu: Memo bilenindeki satırların sayısını verir. Items.IndexOf Komutu: Girilen bir String tipteki değerin memo içerisinde kaçıncı satırda olduğunu gösterir.

Memo-2 Lines.Insert Komutu: Memoya eleman eklemek için kullanılır. Items.Delete Komutu: Bu komut sayesinde memo bileşeninin herhangi bir satırı silinebilir. Lines.Exchange Komutu: Bu komut sayesinde satır numarası verilen iki satır kendi arasında değiştirilir. Lines.LoadFromFile Komutu: Bu komut sayesinde memo bileşenine dosyada kayıtlı bulunan bilgiler aktarılabilir. Lines.SaveToFile Komutu: Bu komut ile memoda yer alan bilgiler belirtilen bir dosyaya kaydedilir.

Memo örnek komutlar Memo1.Lines.Add( edit1.text); Memo1.Lines.Clear; satirSayisi := Memo1.Lines.Count; yer := Memo1.Lines.IndexOf(Edit2.Text); memo1.Lines.Insert(yer, Edit4.Text); memo1.lines.Delete(silinecekSatir); memo1.Lines.Exchange(ilkSatir,ikinciSatir); Memo1.Lines.LoadFromFile('anlatim.txt'); Memo1.lines.SaveToFile(Edit8.Text);