COCKAYNE SENDROMU: YENİ MUTASYONLU BİR OLGU SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Advertisements

KARBONHİTRAT METABOLİZMASI HASTALIKLARI
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
DOWN SENDROMU VAKA VE KONU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Ayşegül Büte Yüksel
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
ÇOCUKLUK ÇAĞI SIK GÖRÜLEN GENETİK HASTALIKLAR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU SUNUMU.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Mart 2013.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KALITIM.
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Eylül 2015 Salı Yandal Ar. Gör.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nöroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
KLİNİK GENETİK’E GİRİŞ
Kas ve Kemik hastalıklarının Genetiği
DOWN SENDROMU YENİ DOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRE: SEVDE KARAÇIRAK OKTAY
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 4 Mart 2016 Cuma İnt. Dr. Büşra Ayaz.
Temel Genetik Kavramlar
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Konjenital Hipotiroidizm Dr. Ömer Tarım Uludağ Ü. Tıp F. Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı.
KROMOZOMLAR & GENLER ARŞ. GÖR. KEVSER İLÇİOĞLU 1.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Olgu.
Rapidly Progressing Rash in an Adult
Kromozom Anomalisi İnsidansları
Ekstra Derivatif Kromozom 22 Taşıyan Bir Olgu: Emanuel Sendromu
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
GENETİK DANIŞMA.
Tek-gen Hastalıkları.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
Ultraviyole,ani sıcaklık
Araş.Gör. Dr.Asiye Nur Meltem KAL, Eğitim dönemi Bahar Semineri
Özgür Aldemir (1), Serdar Ceylaner (2).
GENETİK DANIŞMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
Tek-gen Hastalıkları II
Tek Gen Hastalıklarının Kalıtımı
Heterozis (Melez Azmanlığı)
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU-307
İMMÜN YETMEZLİKLER-2 Prof.Dr. Göksal Keskin
ROBERTS SENDROMU Dr Reyhan Ayaz Bilir TC İstanbul Medeniyet Üniversitesi.
Sunum transkripti:

COCKAYNE SENDROMU: YENİ MUTASYONLU BİR OLGU SUNUMU Dr. Hale önder yılmaz Karadenız teknİK ÜNİVERSİTESİ TIBBİ GENETİK A.D. Trabzon-turKİYE 2016

GİRİŞ: Cockayne Sendromu (C.S.) (OMIM 216400,133540) boy kısalığı, karakteristik yüz görünümü, erken yaşlanma, fotosensitivite, ilerleyici nörolojik disfonksiyon ve entelektüel gerilik ile karakterize ilerleyici bir multisistem hastalıktır; bu özelliklerinden dolayı prematüre-aging sendromları arasında sınıflandırılabilir [2]. İlk olarak 1936’da Edward Cockayne tarafından tanımlanmıştır.

gİRİŞ : Otozomal resesif olarak kalıtılır. İnsidansı : Ort. 1/ 2.000.000

klİNİK BULGULAR: Mikrosefali Büyük kulak kepçesi Enoftalmi Yaşlanmış cilt görünümü Baş-Yüz bulguları İnce burun Diş çürükleri

klİNİK BULGULAR: Dermal fotosensitivite Sensörinöral işitme kaybı Katarakt

klİNİK BULGULAR: Global gelişme geriliği Kıvrımlı omurga Vücuda göre geniş eller İlerleyici nörolojik dejenerasyona bağlı mental retardasyon

Hastalarda ortalama ölüm yaşı 12,5 olmakla birlikte yirmili yaşların sonuna kadar yaşamış vakalar da bildirilmiştir. [1]

c.s.’da tipler arası farklılıklar net olmasa da… Klinik olarak iki alt gruba ayrılabilmektedir; Tip I (A): Yaşamın ilk birkaç yılında ortaya çıkan form. (ERCC8 gene mutation) Tip II (B): Daha şiddetli semptomlar ile prenatal olarak ortaya çıkan ve C.S.’da %80 mutasyon görülen form [2]. (ERCC6 gene mutation) Genotip fenotip arasında net bir korelasyon şimdiye kadar gösterilememiştir. [3]

ERCC8 veERCC6 Genleri : Bu genler hasarlı DNA’nın onarımı için gerekli proteinlerin sağlanmasında görevlidirler; C.S.’da bu genler mutasyonlu olduğu için DNA tamiri tam olarak yapılamaz. Bu nedenle C.S. ‘Transkripsiyon ve DNA tamir yetersizlik Sendromu’ olarak da anılabilmektedir. [2]

Ercc8 gene CKN1 ,CSA vb. Chr. 5q12.1’de lokalizedir. ‘Excision repair cross-complementing group 8’ CKN1 ,CSA vb. Chr. 5q12.1’de lokalizedir. DNA tamirinde görevli olan ERCC8 proteinini kodlar.

ERCC8 PROTEİNİ : DNA excision repair protein ERCC-8 396 a.a, 44kD. ‘WD Repeat Protein’ ailesi.(triptofan-aspartik asit ile sonlanan 40 aa’lik dizi içeren protein ailesi) Sinyal iletimi, düzenlenmesi, hücre siklusu, apopitoz, Nuc.Ex.Rep. [4].

VAKAMIZ : 4,5 yaşında global gelişme geriliği nedeni ile başvurdu. Anne-baba akraba değil (aynı ilçe) G1P1Y1 olarak 2400 gr miadında doğum.

FİZİK MUAYENE : Mikrosefali (Baş çevresi: 43 cm[<-2SD]) Global gelişme geriliği (Boy: 89 cm[<3P], Kilo: 10,5 kg[<3P])  Hafif çıkıntılı burun, geniş kulak kepçesi, yaşlı yüz görünümü, fotosensitivite, diş çürükleri, enoftalmi Kıvrımlı omurga mevcuttu…

FİZİK MUAYENE : Hastamız yürüyemiyor, konuşamıyor, söylenenleri algılayamıyordu; sadece desteksiz oturabiliyordu. Hastanın başını tutması 2 yaş civarında olmuş ve doğuştan beri olan bilateral kalça dizplazisi mevcutmuş.

LABORATUVAR: Hastanın yapılan biyokimyasal ve metabolik taramalarında anlamlı bir bulgu tesbit edilmedi. 2,5 yaşında iken çekilen MR’da diffüz serebral hipomyelinizasyon, periventriküler beyaz cevher kaybı saptanmış. 3,5 yaşında çekilen MR’da diffüz serebral ve serebellar hacim kaybı,periventriküler beyaz cevher kaybı, rölatif ince korpus kallozum tespit edilmiş. EKO normal.

LABORATUVAR: Hastamız 8 aylık iken ve 3 yaşında iki kez nöbet geçirmesine rağmen EEG’si normal gelmiş. Kromozom analizi 46,XY .

Hatamızda bu bulgular eşliğinde Cockayne Sendromu’ndan şüphelendik ve daha sık mutasyon görülmesi sebebi ile öncelikle ERCC6 geni tüm gen dizi analizi çalışıldı; ancak sonuç normal olarak raporlandı. Daha sonra ERCC8 geni tüm gen dizi analizi çalışıldı ve daha önce tanımlanmamış olan c.719- 1G>A Homozigot mutasyon tespit edildi.

Bunun üzerine anne ve babaya da aynı bölge için bilinen mutasyon analizi çalışıldı ve her ikisi de c.7191G>A Heterozigot olarak tespit edildi.

Daha önce ERCC6 ve ERCC8 geninde tanımlanmış 50’den fazla mutasyon olmasına rağmen; Bu mutasyonun daha önce Cockayne Sendromunda tanımlanmaması nedeni ile literatüre katkı amacıyla vakamızı sunmayı uygun bulduk…

REFERENCES: 1)OMIM (216400) 2)Licht, Cecilie Löe, Tinna Stevnsner, and Vilhelm A. Bohr. "Cockayne syndrome group B cellular and biochemical functions." The American Journal of Human Genetics 73.6 (2003): 1217-1239. 3) Bertola, Debora R., et al. "Cockayne syndrome type A: novel mutations in eight typical patients." Journal of human genetics 51.8 (2006): 701-705. 4) LiD, RobertsR. "WD-repeatproteins: Structurecharacteristics, biologicalfunction, andtheirinvolvementinhumandiseases." CellMolLifeSci58.14 (2001): 2085-2097.

Teşekkürler…