ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN
Advertisements

Deney No: 7 İndirgenme-Yükseltgenme Reaksiyonları
GENEL KİMYA II Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
Yükseltgenme/İndirgenme (Redoks) Reaksiyonları
Verim ve Açık Devre Gerilimi
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
Analitik Kimya 1960 yılından beri fakültemiz eğitim programında yer almaktadır. Başlangıçta, bölümde sadece bir öğretim üyesi varken şu anda beş profesör,
X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi
KONTAK LENSLERE SIVI DİFÜZYONUNUN ESR TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ
1. ATOM VE ELEKTROLİZ.
Elektrokimya Kimyasal olaylardan yararlanarak elektrik enerjisi elde etmeyi yada elektrik enerjisinden yararlanarak kimyasal olayları gerçekleştirmeyi.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Reaksiyon mertebeleri. Katalizör ve reaksiyon hızları.
Elektro-Kimyasal İşleme
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARININ ANALİZİNDE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER
KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
MERYEM KOÇ
Elektrokimyasal Piller
Üre Biyosensörü Yapımı ve Uygulaması
ELEKTROKİMYA.
Regresyon Analizi İki değişken arasında önemli bir ilişki bulunduğunda, değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde, diğerinin nasıl bir değişim.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
SPEKTROFOTOMETRİ.
POTANSİYOMETRİ Elektrokimyasal hücreler; redoks reaksiyonlarının oluştuğu hücrelerdir. Bu hücrelerde potansiyel oluşması için redoks reaksiyonlarına yani.
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
VOLTAMETRİK YÖNTEMLER.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
EDTA ile kalsiyum tayini
İYOTLA YAPILAN TİTRASYONLAR
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
6 HAFTA Karmaşık Sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Elektroanalitik kimya, bir çözeltinin elektriksel özelliklerinin ölçümüne dayanan bir gup kalitatif ve kantitatif analitik yöntemi içerir. Elektroanalitik.
Spektrofotometre.
Bölüm 7 Polarografik ve voltametrik yöntemler
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
Yakıt pilinde katalizör
ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLER
Polarografi Voltametri, bir indikatör veya çalışma elektrodunun polarize olduğu şartlarda uygulanan potansiyelin fonksiyonu olarak akımın ölçümüne dayanır.
Korozyon ve Katodik Koruma
Kimyasal Reaksiyonlar
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
ELEKTROKİMYA.
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
ADSORPSİYON (ADSORPTION)
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
KİMYASAL KİNETİK Kimyasal Kinetik konusu kapsamında reaksiyon hızları ve mekanizmaları ile ilgilenilir. Bir maddenin bir kimyasal reaksiyonda birim zamanda.
Sunum transkripti:

ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini inceleyen bilim dalına denir. Elektrokimya, bir maddeden diğerine elektron geçişini inceler ve bu elektron geçişi tayini yapılan madde hakkında bilgi verecek akımı oluşturur. Elektrokimyasal tepkimeler yükseltgenme-indirgenme yani redoks türü tepkimelerdir. Elektrokimyasal işlemler, elektrokimyasal hücre adını alan bir düzenekte yürütülür. Elektrokimyasal hücre: İncelenen maddeyi içeren bir çözelti yada eritilmiş tuz Maddenin kimyasal dönüşüme uğradığı elektrotlar Bu elektrotları birbirine bağlayan bir dış devreden oluşur.

Elektrokimyasal Hücreler Uygun bir elektrolit çözeltisine daldırılmış elektrotlardan oluşan sistemdir. Elektrokimyasal hücrede bir akım oluşabilmesi için, elektronların bir metal iletken ile dış bağlantılarının sağlanması, çözeltiler arasında birinden diğerine iyon geçişine imkan verecek bir temas olması, elektrotların her birinde bir elektron aktarımı reaksiyonunun gerçekleşmesi gereklidir.

VOLTAMETRİ VE POLAROGRAFİ Polarografi ilk olarak 1922 yılında Çek kimyacı Jaroslav Heyrovsky tarafından bulunmuştur. Heyrovsky ilk olarak voltametrinin özel tipi olan polarografiyi bulmuş ve bu buluşundan ötürü 1959 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır. Elektrokimyanın önemli bir dalı olan polarografide, voltametri’den farklı şekilde, çalışma elektrotu olarak damlayan cıva elektrotu kullanılmaktadır. Voltametri; akımın, elektroda uygulanan potansiyelin bir fonksiyonu olarak ölçülmesine dayanan elektrokimyasal yönteme denir. Voltametri de küçük yüzeyli bir çalışma elektrodu ile bir de büyük yüzeyli elektrot arasına bir potansiyel farkı uygulanır. Bu durumda hücreden akım geçmezken Nernst eşitliği ile hesaplanan potansiyel farkı değişir ve Nernst eşitliğine uyum sağlamak üzere reaksiyona giren madde konsantrasyonları da değişir. Bu değişim ancak hücrede bir reaksiyon gerçekleşmesi ile mümkün olur ve bu reaksiyonun sonunda da akım oluşur.

Bir elektroliz hücresi analizi yapılacak uygun bir çözelti ile doldurularak, gittikçe artan potansiyel farkları uygulanır ve hücreden geçen akım değerleri okunur. Potansiyel farkı akıma karşı grafiğe geçirildiğinde bir eğri elde edilir. Bu eğriye akım-potansiyel eğrisi, kullanılan elektrodun cinsine göre de polarogram veya voltamogram olarak isimlendirilir. Bu şekilde akım-potansiyel eğrilerinden yararlanan analiz yöntemine de polarografi veya voltametri denir. Deneyde kullanılan elektrot civa elektrot (damlayan civa elektrot, asılı damlayan civa elektrot, durağan civa damla elektrot ve civa ince film elektrot) ise yönteme polarografi, kullanılan elektrot katı elektrot (membran, metalik, karbon elektrot), ise bu yönteme voltametri adı verilir.

Analizi yapılacak madddenin elektrotla reaksiyona girmeye başlamasından sonra, potansiyelde oluşabilecek en küçük değişikliğe karşı akımdaki artış hızlı olacaktır. Akımın büyüklüğü elektroaktif maddenin elektrot yüzeyine ulaşma hızı ile sınırlanır ve bu sebepten dolayı belli potansiyel değerinden sonra artış görülmez. Artışın görülmediği bu bölgedeki akım büyüklüğüne sınır akımı denir. Elektroaktif maddenin elektrot ile reaksiyona girmesinden önce küçük bir akım gözlenmektedir. Elektriksel çift tabakanın yüklenmesi ve çözeltideki safsızlıklar gibi nedenler dolayısıyla oluşan bu akım büyüklüğüne artık akım denir. Şekildeki B-C bölgesinde potansiyelin çok az bir artışında akım büyük oranda artış göstermektedir. Bu bölgedeki akımın büyüklüğüne difüzyon akım (id) denir. Difüzyon akımının yarısına karşılık gelen potansiyele yarı dalga potansiyeli (E1/2) denir.

Polarogramlar maddenin hem kalitatif (nitel) hem de kantitatif (nicel) analizini yapmamıza imkan verir: Her madde için belli koşullar altında belli bir yarı dalga potansiyeli vardır. Yarı dalga potansiyellerinin elektroaktif maddeler için karakteristik olmaları nedeniyle kalitatif analizde kullanılabilir. Kantitatif analizde de difüzyon akımının konsantrasyonla orantılı olması özelliğinden yararlanılır. Bu bağlılık ilkoviç denklemi ile verilir: id= 605 n D1/2 C m2/3 t 1/6 İd : difüzyon akımı (mikro amper olarak) 1 uA=10-6 A ( cihazdan okunur) n: elektrot reaksiyonunda yer alan elektron sayısı D: çözünen maddenin difüzyon katsayısı C: çözünen maddenin milimol/L olarak konsantrasyonu (bulunur) m: civa kütlesi mg/sn olarak t: sn olarak damlama zamanı 605: damlanın geometrisi ve Faraday sabitini içeren bir sayı

İlkoviç denkleminde kullanılan elektrot ve madde için diğer parametreler sabit iken id değeri ile konsantrasyon arasında doğrusal bir ilişki vardır (id=kxC). Bundan yararlanılarak standart madde yardımıyla hazırlanacak olan kalibrasyon denkleminden hareketle bilinmeyen numunedeki madde miktarı hesaplanabilir. Kantitatif analizde ayrıca ; bilinmeyen ile bilinen konsantrasyondaki çözeltiler için okunan id değerleri oranlanarak da miktar tayinleri yapılabilir: İd standart/id numune= Cstandart/ Cnumune

Kaynaklar: Analitik Kimya Pratikler, Kantitatif Analiz, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi,Yayın No: 111, Ed. Onur F. ,135-144, Ankara, 2014. Analitik Kimya II, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Yayın No: 101, Ed. Onur F. ,91-107, Ankara, 2011. Ozkan S.A., Electroanalytical Methods in Pharmaceutical Analysis and Their Validation. HNB Pub., USA, ISBN: 978-09664286-7-4, 2012. Ozkan S.A., Kauffmann, J.M., Zuman, P., Electroanalysis in Biomedical and Pharmaceutical Sciences (main title), (Voltammetry, Amperometry, Biosensors, Applications) ISBN 978-3-662-47137-1, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2015 Skoog D.A, West D.M, Holler F.J, Crouch S.R., Fundamentals of Analytical Chemistry. 8th Ed. Belmont, CA: Brooks-Cole – Thomson Learning, 2004. Wang J., Analytical Electrochemistry. 3rd Ed. John Wiley and Sons, 2006 Chen S., Practical Electrochemical Cells. In: Handbook of Electrochemistry, Ed.: Zoski, C. G., Amsterdam: Elsevier, 33–56,2007 Monk P., Fundamentals of Electroanalytical Chemistry, John Waley-Sons Inc., 2011.