Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ali ŞEN Akdeniz KARPAZ Üniversitesi
Advertisements

DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
HASTA YÖNETİMİ VE KLİNİKTE PROBLEM ÇÖZME
PSİKİYATRİK ACİLLER Dr. Elif USAL. Acil psikiyatri genel psikiyatrinin, acil terapotik girişimin sıklıkla gerekli olduğu durumlarla başetmek için özel.
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
PSİKİYATRİDE ÖLÇEK KULLANIMI
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
Tanı testlerinin kullanımı ve değerlendirilmesi Prof.Dr. Refik Burgut Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 13 Mayıs 2011, Adana.
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Pnömoni tedavisinde biyomarkırların kullanımı
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM
Bakteri Tanımlama Prosedürü 2. Kısım: API Sisteminin Okunması
ÖNGÖRÜMLEME (Forecasting)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE SOLUNUMUN MONİTÖRİZASYONU
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
Hafta 06: Olasılık Kuramı (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Madde (soru istatistikleri)
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Tek Anakütle Ortalaması İçin Test
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
Uygulama 3.
BÖLÜM 9 KOŞULLAMA TÜRLERİ Klasik Koşullama: Pavlov İsmi Tanıdık Geliyor mu? Hayvan öğrenmesi ve hayvan davranışı çalışmaları, temelde iki tür koşullamanın.
CGM Çalışma prensibi ve Ege ÜTFH Acil Tıp AD Çalışmalar
VERİ MADENCİLİĞİ UYGULAMALARI
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Araştırma Süreci II
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Maliye’de SPSS Uygulamaları
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
Kesinlik (Siz) Biyoistatistik Hayatınızdan kesitlerle bildikleriniz ve bilmediklerinize yolculuk... Zekeriya AKTÜRK, Prof. Dr.
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
ANKET SÜREÇLERİ VE ANKET UYGULAMASI
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Elisa Testi ( ANTI – HIV Testi ) Kişi HIV ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından virüse karşı antikor üretilir. Anti-HIV.
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Merkezi Eğilim Ölçüleri
78 yaşında kadın hasta bilinen DM,HT,KAH ve bilateral gonartrozu olup sağ dizden protez operasyonu geçirmiş(5 yıl önce) ve sağ el bileğinde karpal tünel.
Semptomlar Özofageal sendromlar Ekstraözofageal sendromlar Kr öksürük
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
En iyi tanı aracının ne olduğunu nasıl değerlendireceksiniz?
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
Hipotez Testinde 5 Aşamalı Model
İki Eş Arası Farkın Önem Kontrolü İki Yüzde Arası Farkın Önem Kontrolü
Alerjik hastalıklarda tanı
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
“1250 TL Gelir” ifadesini gösteren tam sayı hangisidir? A) (+1250) B) (-1250) =a (d) C) (+250) D) (-250) Soru 26.Sınıf Tam Sayılar Çözümlü Test Soruları.
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
MADDE VE YAPISI TEST.
TEST.
Sunum transkripti:

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Doç. Dr. Hanefi özbek

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Bunun için bazı terimlerin iyice anlaşılması gerekmektedir. Buna göre: Gerçek pozitif: Test pozitiftir ve kişi hastadır (a). Yanlış pozitif: Test pozitiftir, ancak kişi hasta değildir (b). Yanlış negatif: Test negatiftir, ancak kişi hastadır (c). Gerçek negatif: Test negatiftir ve kişi hasta değildir. (d).

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Duyarlılık (sensitivity): Gerçekten hasta olan bireylerin test tarafından hangi oranda saptanabildiğini belirten bir olasılıktır. Testin gerçek hastaları ortaya çıkarmakta ne kadar duyarlı olduğunu belirtir. Aşağıdaki gibi hesaplanır: Duyarlılık = 100 x a / (a + c)

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Özgüllük (specificity): Bir testin gerçekten hasta olmayanları ayırabilme yeteneğini belirten orandır. Bir kişi değerlendirilen hastalığa yakalanmamış ise bunu kesin olarak ayırabilme yeteneğini gösterir. Aşağıdaki gibi hesaplanır: Özgüllük = 100 x d / (b + d)

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Pozitif tanımlama oranı (pozitif kestirim, positive predictivity): Bir testin gerçekten hasta diye nitelendirdiği kişilerin gerçekte ne kadarının hasta olduklarını gösteren bir orandır. Testin, hastalık fenomeninin varlığını tanıma oranıdır. Pozitif kestirim = 100 x a / (a+b)

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Negatif tanımlama oranı (negatif kestirim, negative predictivity): Bir testin gerçekten hasta olmadığını belirttiği kişilerin gerçekte hangi oranda hasta olmadıklarını gösteren bir orandır. Testin, hastalık fenomeni olmadığını gerçekten ortaya çıkarabilme yeteneğini belirten bir orandır. Negatif kestirim = 100 x c / (c+d)

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Doğruluk oranı (tanı değeri, diagnostic value): X hastalığına ilişkin medikal bir testin, bir birey gerçekten hasta ise o bireyi gerçekten hasta; eğer o birey gerçekten X hastası değilse X hastası olmadığını tanımlama oranıdır. Doğruluk oranı (tanı değeri) = 100 x (a+d) / N (toplam hasta sayısı)

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Örnek: Akciğerdeki bir kalsifikasyonun AC grafisi ve mikrofilm ile taranması için rasgele 392 kişi seçilmiş, bunlarda hem akciğer grafisi hem de mikrofilm çekilmiştir. Çalışma sonuçları aşağıda tablo halinde verilmiştir. Buna göre akciğerde kalsifikasyon oluşumunu belirlemede mikrofilm sonuçlarının akciğer grafisi sonuçlarına göre güvenilirliğini ölçünüz.

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Tablo. Mikrofilm ve akciğer grafisi sonuçları. Akciğer grafisi sonuçları (referans) Toplam Kalsifikasyon(+) Kalsifikasyon(-) Mikrofilm sonuçları 220 (a) 27 (b) 247 31 (c) 114 (d) 145 251 141 392

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Buna göre: Duyarlılık (sensitivity) = 100 x a / (a+c) = 100 x 220 / (220+31) = % 87.65 Özgüllük (specifity) = 100 x b / (b+d) = 100 x 27 / (27+114) = % 80.85 Pozitif kestirim (positive predictivity) = 100 x a / (a+b) = 100 x 220 / (220+27) = % 89.07 Negatif kestirim (negative predicitivity) = 100 x c / (c+d) = 100 x 31 / (31+114) = % 21.38 Doğruluk oranı (tanı değeri) = 100 x (a+d) / N = (220+114) / 392 = % 85.20

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Duyarlılık (sensitivity) = 100 x a / (a+c) = 100 x 220 / (220+31) = % 87.65

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Özgüllük (specifity) = 100 x b / (b+d) = 100 x 27 / (27+114) = % 80.85

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Pozitif kestirim (positive predictivity) = 100 x a / (a+b) = 100 x 220 / (220+27) = % 89.07

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Negatif kestirim (negative predicitivity) = 100 x c / (c+d) = 100 x 31 / (31+114) = % 21.38

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Doğruluk oranı (tanı değeri) = 100 x (a+d) / N = (220+114) / 392 = % 85.20

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Değerlendirme: Bir testin duyarlılığı ne kadar artarsa, özgüllüğü o kadar azalır. Bir kişide hastalık ön olasılığı düşükse; Duyarlılığı yüksek, özgüllüğü düşük bir test: Ne tanı koymak için, ne de tanıyı ekarte etmek için yararlı değildir. Özgüllüğü yüksek, duyarlılığı düşük bir test: Tanı koymakta yararlı olabilir, ama tanıyı ekarte etmekte daha yararlıdır. Özgüllüğü düşük bir test hiçbir işe yaramaz. Duyarlılığı yüksek bir test ise yalnızca hastalığı ekarte etmekte yararlı olabilir.

Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği Bir kişide hastalık ön olasılığı yüksekse; Duyarlılığı yüksek, özgüllüğü düşük bir test: Tanıyı ekarte etmek için değil, tanıyı doğrulamak için yararlıdır. Özgüllüğü yüksek, duyarlılığı düşük bir test: Ne tanı koymak için, ne de tanıyı ekarte etmek için yararlı değildir. Duyarlılığı düşük bir test hiçbir işe yaramaz. Duyarlılığı yüksek bir test ise, yalnızca tanıyı doğrulamakta yararlı olabilir. Bu bilgiler ışığında en yararlı strateji, özgüllüğü yüksek bir test ile duyarlılığı yüksek başka bir testin kombine olarak kullanılmasıdır.

Katılımınızdan dolayı teşekkür ederim. hozbek@medipol.edu.tr