Raylı taşıtlarda kullanılan, tekerlekleri sıkı geçme ile monte edilen aks, şekilde gösterilmiştir. Her tekerleğe yerden gelen tepki kuvveti 12 kN, Aks.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MAKİNE ELEMANLARI Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. Mukavemet cismin dış etkilere gösterdiği dayanımdır. Dış etkiler cisme kuvvet ve moment olarak etki eder.
Advertisements

EN İ Y İ LER HEP B İ Z İ MLE BÖLGEN İ N BEŞ OKUL B İ R İ NC İ S İ.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
AKSLAR VE MİLLER.
BÖLÜM 11 FRENLEME PERFORMANSI VE FRENLER 11.1 FRENLEME PERFORMANSI Taşıtın güvenliğini etkileyen en önemli karakteristiklerden birisi de frenleme performansıdır.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
(2-2 AKSI ve B-B AKSININ KESİŞTİĞİ ZEMİN KAT KOLONU)
Bina İçi Atık Su Tesisatı
- BASİT MAKİNELER -  .
VAN UÇMAYI SEVDİ, UÇAK VE YOLCU SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR…. TÜRKİYE'DE Kİ TÜM HAVALİMANLARINDA OLDUĞU GİBİ VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA Kİ YOLCU,
Aktarma Organları. Günümüzde Senkronizasyon işlemi, senkronizasyon mekanizması tarafından gerçekleştirilmektedir. Bir mekanizma,
TİCARİ ARAÇ GELİŞTİRME PROJESİ KAPSAMINDA DİNAMİK MODELİN TESTLER İLE DOĞRULANMASI Baki Orçun ORGÜL, Mustafa Latif KOYUNCU, Sertaç DİLEROĞLU, Harun GÖKÇE.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Bölüm 5 - Rijit Cismin Dengesi
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Hatırlatma: Olasılık Tanım (Şartlı olasılık): A olayı olduğunda B olayının olma olasılığı Bir örnek: çalışan işsiz Toplam Erkek Kadın
TEMELLER.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (Microsoft Word Programı)
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
TAM SAYILAR.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Parçacık Kinetiği. Parçacık Kinetiği.
CEBİRSEL İFADELER.
Çarpma anı.
Küresel ısınma.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 1.hafta
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
SÜREÇ KONTROL Öğr.Grv.Canan AKAY.
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
BÖLÜM 2: TALEP VE TÜKETİM TEORİSİ
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
Örnek-1 Bir milin A ve B uçlarındaki yataklara gelen radyal kuvvetler aşağıda verilmiştir. Mil üzerindeki eksenel kuvvet 3640N dur. A ve B noktalarındaki.
BETONARMEDE KULLANILAN MALZEMELER Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KASAP
(1-1 AKSI ve B-B AKSININ KESİŞTİĞİ ZEMİN KAT KOLONU)
C A B C D A y z x y x z Ø 101,197 Ø 85,134(Sol) (Sağ H)
KUYRUK SİSTEMLERİNDE PERFORMANS öLÇüTLERi
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
ELK-301 ELEKTRİK MAKİNALARI-1
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ MAKİNE RESİM VE KONSTRÜKSİYON ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI LİSANS TEZİ YUVARLAMALI YATAKLAR Hazırlayan : Aslı ŞAN.
Makine Elemanları Makine güç ileten, değiştiren veya biriktiren
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Lagrange İnterpolasyonu:
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
Şekildeki tek silindirli motorda uzuv kütlelerinin O2, A ve B yataklarında topaklandığı düşünülmektedir. Bu sistemdeki sarsma kuvvetini önleyebilmek/azaltabilmek.
Metallere Plastik Şekil Verme
1-1 ve B-B Aks Kirişlerinin Betonarme Hesabı
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
Derse giriş için tıklayın...
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
D(s): Kapalı sistemin paydası H(s)  N(s)
Sunum transkripti:

Raylı taşıtlarda kullanılan, tekerlekleri sıkı geçme ile monte edilen aks, şekilde gösterilmiştir. Her tekerleğe yerden gelen tepki kuvveti 12 kN, Aks malzemesi St50, emniyet katsayısı s=2, Kç =1,4 (pres geçme) olduğuna göre a) Aksın rulmanlı yatakların takıldığı noktadaki dA çapını, b) Tekerleklerin sıkı geçme ile takıldığı dC çapını, c) Aksın devir sayısı 140 D/d, yataklardan beklenen ömür Lh=25000 h olup deneyimlere göre yükten dolayı sabit yatağa (B) eksenel kuvvet etki etmektedir ve bu kuvvet radyal kuvvetin %10’u kadardır. A ve B yataklarını bulunuz. d) Raylı taşıt bir ürünün kürlenmesi için (150°C) tasarlanan bir hatta kullanılacak olduğuna göre rulmanlı yatakların yeniden seçimini yapınız. Kuvvet şartları aynı [tekerleğe yerden gelen tepki kuvveti 12 kN, yükten dolayı sabit yatağa (B) eksenel kuvvet etki etmektedir ve bu kuvvet radyal kuvvetin %10’u kadardır], tekerlek çapı 636,62 mm; taşıtın hızı dakikada 1 m (fs=1,3)

FA FB a) Yataklara gelen kuvvet: Eğilme momenti: b) Aks dönen aks tır. Değişken zorlanma etkisindedir. St 50 için σAk=290 MPa σD’=240 MPa MC=MD M1

Yataklara etki eden kuvvetler A yatağı B yatağı Radyal kuvvet 12 kN Eksenel kuvvet - 1,2 kN A ve B yataklama bölgelerinde aks çapı 60 mm alınabilir (hesaplanan 59,92). 6212 numaralı sabit bilyalı yatağın uygun olduğunu varsayalım uygun değil Ctablo=36,5 kN. 6312 numaralı yatağı deneyelim.

uygundur. d) v=π.d.n= π.0,63662.n=1 n=0,5 D/d<1 D/d olduğundan dönmeyen rulmanlı yatak F0=Fr=12 kN F0=X0 Fr+Y0 Fa= 0,6.12+0,5.1,2=7,8 kN değerlerinden büyük olan alınır. C0hes=fs.F0=1,3.12=15,6 kN 150°C için ft=0,9 (Cetvel 62) Cot=C0/ft =15,6/0,9=17,333 kN (Sıcaklık etkisi dikkate alınarak hesaplanan statik yük sayısı) Tablodan seçilen uygun yatak 6012 C0tablo=18,3 kN