Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI.
Advertisements

DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
GRİP (İnfluenza).
GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
İNFLUENZA (GRİP) Prof.Dr.Halis Akalın.
VİRÜSLER.
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI (Lise)
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
İNFLUENZA Doç.Dr. Gürkan MERT GATA Enfeksiyon Hastalıkları ve Klk. Mik. AD.
VİRÜSLER
Grip ve Hijyen “ /.
Hazırlayanlar ulaşıcı astalıklar 01 Amir YETKİN (Yalıntaş İÖO.)
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
Zararlı Mikroplar Bulaşıcı Mikroplar Cevaplar Bulaşıcı Mikroplar
DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
Genel olarak grip hastalığı etkeni bir virüstür. Grip mevsimsel olarak genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbaharın ilk aylarında görülür. Genel olarak.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
(Psikolojik Danışman ve Rehber)
GRİP Ayırıcı Tanı Tedavi Seçenekleri
1) Havanın kirlenmesi. 2) Okullarda küfür edilmesi 3) Virüsün çoğalması….. 4) Çevreyi çöp atarak kirletmek… 5) Çimlere basılması 1) Havanın kirlenmesi.
SOLUNUM.
Kabakulak.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOMUZ GRİBİ.
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
(Grip) Virüsün Özellikleri ve Tanı
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP İş gücü kaybı Aktivite azalması Komplikasyonlar
SOLUNUM YOLU İLE BULAŞAN
SEVERE ACUTE RESPIRATORY SYNDROME SARS. Şiddetli akut solunum yolu sendromu.
5. HASTALIK.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
İ NFLUENZA (GR İ P). Orthomyxoviridae ailesinden RNA virüs 3 antijenik tip - İ nfluenza A - İ nfluenza B - İ nfluenza C.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Giriş İnfluenza virüsü Orthomyxoviridae ailesinin yegane üyesidir ve her yıl mevsimsel grip salgını, nadiren de pandemi yapar. Hem epidemisi.
GRİP VE KORUNMA YOLLARI. GRİP NEDİR? Grip, influenza da denilen, vücudumuza solunum yolu ile giren mikroplar tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Özellikle.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
Viral Ansefalitler.
VİRÜSLER VİRÜSÜN AKRABALARI  Grip  Soğuk algınlığı  Sarılık  Kabakulak  Kızamık  Kuduz  Su çiçeği BİR VİRÜS NASIL ÇOĞALIR? HASTALIKLARDAN KORUNMA.
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
Enfeksiyon Hastalıkları
D- İNSANDAN İNSANA BULAŞAN MİKROBİYAL HASTALIKLAR
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
Akut bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonları Dr.Diyar BADEMKIRAN Prof.Dr.Mehmet ÜSTÜNDAĞ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
(Avian influenza virus)
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları Virüslerin çoğalması tamamen konukçu hücreye bağımlıdır. Seçici etkili ilaç geliştirme güçtür. Gelişmiş ülkelerdeki bulaşıcı hastalıklar genelde viraldir. Çiçek ve kuduz için etkili aşılar mevcuttur. Viral hastalıklar virüsle bulaşık damlacıklarla hava yoluyla bulaşır. Kızamık (measeles), kabakulak (mumps), kızamıkçık (rubella), su çiçeği (varicella=chickenbox), soğuk algınlığı (cold), influenza (grip) ve SARS’dan bahsedilecektir.

Soğuk algınlığı ve Gribin karşılaştırılması Belirti Nezle Grip (Influenza) Ateş Nadir Yaygın (39-40ºC), aniden başlar Baş ağrısı Yaygın Genel kırıklık Zayıf Yaygın, genelde şiddetli, birkaç hafta sürebilir Burun akıntısı Yaygın ve sık Yaygın değil, sık görülmez Boğaz ağrısı Yaygın değil Kusma ve/ veya ishal Çocuklarda yaygın

Grip (İnfluenza) RNA fragmentlerinin yeniden düzenlenmesi antijenik değişim (antigenic shift) olarak adlandırılır ve bu değişim, viriyon protein kılıfının, özellikle virüslerin konak hücreye tutunmasını ve son aşamada hücreden salınmasında iş gören önemli iki protein olan hemaglutinin (HA ya da H) ve nöraminidaz (NA ya da N) proteinlerinde büyük değişimlere neden olur. Ayrıca, bir veya daha fazla amino asidin değişimiyle sonuçlanan nokta mutasyonlarıyla küçük antijenik değişiklikler de meydana gelir. Bu olay antijenik sürüklenme (antigenic drift) olarak adlandırılır. Grip virüsü hava yoluyla, özellikle öksürme ve aksırma (hapşırma) esnasında saçılan damlacıklar aracılığıyla bulaşmaktadır. Virüs, üst solunum yolu mukoz zarlarını enfekte eder, nadiren akciğerleri istila eder.