Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

Yüksek Riskli Gebelikler
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Gebelikte profilaktik-preventif medikasyonlar
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
Şube Müdürlüğümüzce Kadın Sağlığı Bebek ve Çocuk Sağlığı
Diyabette Doğum şekli ve zamanı
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
ERKEN GEBELİKTE GESTASYONEL DİYABET ÖNGÖRÜSÜ
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
Giriş Genel populasyondaki VKİ artışının yansıması olarak; son 20 yıl içinde doğum servislerine başvuran obez kadın oranı iki katından daha fazla artmıştır.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Stajı İnt. Dr. Betül Öksüz
Z.A., 25 yaş, K, Düzce 31 hafta 6 günlük gebe 2. gebelik Öncesinde herhangi şikayeti olmayan hastanın 27.haftada başlayan şiddetli baş ağrısı, görme bulanıklığı.
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Treatment Method For Vulvovagınal Candıdıasıs In Pregnancy
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Yard Doç Dr İlkay BOZ, Dr Gamze TESKERECİ Doç Dr Murat ÖZEKİNCİ
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ VE ASTIMLI ÇOCUKLARDA ASTIM ŞİDDETİNE ETKİSİ
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Preeklampsi Olgularında Sezaryen Seksiyoda Anestezi Uygulamalarının Analizi Alev Özer1, Hakan Kıran1, Abdullah Tok1, Bülent Köstü1, Deniz Arıkan1, Güven.
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Aktif doğum eylemi başlangıcında kullanılan obstetrik doğum jelinin primipar ve nullipar gebelerde aktif doğum eylemi ve perine üzerine etkisi Dr. Kaan.
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları
ROMATOİD ARTRİTTE D VİTAMİNİNE KLİNİK BAKIŞ
    DÜŞÜK RİSKLİ GEBELERLE PREEKLAMPTİK GEBELERİN MATERNAL SERUM HOMOSİSTEİN, YÜKSEK SENSİTİF C- REAKTİF PROTEİN, İNTERLÖKİN-6, İNSÜLİN DİRENCİNİN HEMOSTATİK.
Tedavi edilen ve tedavi edilmeyen panik bozukluğu olan gebelerin yenidoğanlarındaki sonuçlar
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Gebelikte kalsiyum desteğine gerek var mı?
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Sunum transkripti:

Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi Mega Hastaneler Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün Tamer, Fulya Gökdağlı Sağır,Yeliz Aykanat

D vitamini D vitamini sadece kalsiyum homeostazisini düzenleyerek kemik sağlığını idame ettirmekle sınırlı olmayıp, aynı zamanda pro-apopitotik, antienflamatuar ve immün modülatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir Gebelikte D vitamini alımı, anne sağlığı ve ileri dönem olumsuz sonuçların önlenmesi için önemlidir Gebelik süresince D vitamini eksikliği; preeklampsi, insülin direnci, gestasyonel diyabet, düşük doğum ağırlığı, preterm eylem ve sezaryen doğum riski ile ilişkilendirilmiştir

Nötrofil/lenfosit oranı N/L oranı; sistemik inflamasyonun göstergesi olabilecek ve bircok hastalıkta, prognozla ilişkilendirilen yeni kullanılmaya başlanılan bir belirteçtir. Vaskuler hastalıklar Koroner arter hastalıkları Jinekolojik malignitelerde Gastrointestinal kanserler

Amaç Preeklampsi tanısı alan veya preterm doğum yapmış gebelerde, maternal serum 25 hidroksi vitamin D (25(OH)D) düzeylerinin ve nötrofil/lenfosit oranlarının bakılması D vitamininin, kalsiyum metabolizmasındaki bilinen fonksiyonları dışında, immünmodülatör, anti-enflamatuar ve endokrin fonksiyonları vardır. • Gebelik sürecinde, GestDM, preeklampsi, erken doğum gibi etiyolojinin net bilinmediği, multifaktöriyel süreçleri etkiliyor gibi görünmektedir. • Düşük maternal serum Vitamin D düzeyleriyle, olumsuz maternal ve neonatal sağlık problemlerinin ilişkisi henüz netlik kazanmamıştır

Materyal-Metod 2014-2017 yılları arasında Medipol Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde doğum yapan 180 gebe çalışmaya alındı. Çalışma grupları; preeklampsi tanısı alarak doğum yapan 61 kişi (n=61) grup 1 ve preterm doğum yapan 74 kişi (n=74) grup 2 ve term doğum yapan kontrol grubu 45kişi (n=45) grup 3 olarak adlandırıldı. Toplam 188 gebenin 25-OH D vitamin seviyeleri ile nötrofil-lenfosit oranlarına bakılarak her üç grubun demografik, obstetrik ve laboratuvar sonuçları karşılaştırıldı.

Materyal-Metod 1.grup:Preeklampsi tanısı alan 61 hasta( 20w gebelik haftası sonrasında tansiyon yüksekliği(140/90mmhg ve üstü) olan + idrarda 1+ proteinürisi mevcut hastalar) 2. grup: (37w altında doğum yapan gebeler): 74 hasta 3. grup(37 w ve sonrasında doğum yapan özelliği olmayan gebeler): 45 hasta Dışlanma kriterleri: 18-40 yas arasındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Renal hastalığı olanlar, Kemik-Kalsiyum ve D-vit metabolizmasını ilgilendiren hastalığı olanlar, Obstetrik komplikasyonu (fetal-maternal kanama, enfeksiyon,konjenital anomali,fetal kayıp,çoğul gebelikler ,PPROM) olan hastalar çalışma dışı bırakıldı.

Yöntem 180 gebe Preeklampsi n=61 Preterm doğum n=74 Kontrol grubu n=45

Tablo1: Gruplar arası demografik ve klinik verilerin karşılaştırılması Grup 1(n=61) Grup 2(n=74) Grup3(n=45) Maternal yaş (yıl) 23.7±2.4** 22.5± 2.1** 29.2 ±3.1 Gravida (adet) 2(0-2)** 2(0-2)** 3(1-8) Parite 1(0-3)** 1(0-3)** 2(0-6) Abortus 0(0-3) 0(0-2) 0(0-3) Doğum hft 35.4 ±2.8 ** 32.6±2.1** 39.5±1.5 VKI, kg/m2 22.9±3.2 22.7±3.5 23.1±2.9 n= sayı (%), mean +/- SD, ortalama (min-max) *istatistiksel önem; VKİ= vücut kitle indeksi NS=istatistiksel önemi yok p>0.05** p<0.05istatistiksel önem sağlıklı gebe grubu baz alındı  20 ng/mL’den düşük ise D vitamini eksikliği, 21 ile 29 ng/mL arasında ise D vitamini yetersizliği, 30 ng/mL’den yüksek ise yeterli düzey (tercih edilen aralık 40-60 ng/mL) ve 150 ng/mL’den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu olarak kabul edilmektedir

Grup 1(n=61) Grup 2(n=74) Grup3(n=45) p-değeri Sosyoekonomik status Düşük %19 %18 %19 NS Orta %63 %65 %64 NS Yüksek %18 %17 %17 NS Doğum ağırlığı, g 2445±280** 2100 ±370** 3320±310 <0.001* Apgar skoru 1.dk 7.2±1.1** 7.0±1.2** 8.8±0.5 <0.001* 5.dk 8.2±0.7 ** 7.8±0.6** 9.7±0.2 <0.001*   n= sayı (%), mean +/- SD, ortalama (min-max)

  Grup 1(n=61) Grup 2(n=74) Grup3(n=45) p-değeri Vit D(ng/ml) 18.2±4.3** 19.1±3.7** 34±5.1 <0.001* NLR 3.96±1.23** 3.98 ±1.34** 3.22±1.24 0.005* *istatistiksel önem; **p<0.05istatistiksel önem sağlıklı gebe grubu baz alındı

Sonuç Çalışmamızda preterm doğum yapan grup ve preeklampsi grubu ile kontrol grubu arasında demografik özellikler açısından fark bulunmamıştır. Maternal serum 25(OH)D düzeyleri preterm doğum yapan hastalarda düşük bulunmuştur. Aynı zamanda Preeklampsi grubunda 25(0H) D vit. Düzeyleri düşük çıkmıştır. N/L oranı açısından bakıldığında gruplar arasında anlamlı fark bulunmuş olup, preeklampsi ve preterm doğum grubunda bu oran daha yüksek çıkmıştır. Gebelikte kullanılan vitamin preparatlarındaki 600IU vitamin D yeterli doz olarak kabul edilmektedir.Bu nedenle Sağlık Bakanlığı gebelere 12. haftadan postpartum 6. aya kadar 1200IU günlük D vitamini destek programı başlatmıştır

Sonuç 25(OH)D eksikliğinin gebelikte taranmalı mıdır? Gebelikte Vitamin D takviyesinin optimal dozu, uygulama şekli gibi konular netleşmemiştir. Literatürde çelişkili sonuçlar vardır. Ama genel görüş birliği D vitamini taramasının yapılması ve her gebeye 12 w sonra takviye verilmesi yönündedir.

Teşekkürler