Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Mastarlar.
 1 – 5 Yaş Grubu  6 Yaş Anaokulu  7 – 16 Yaş İlk öğretim  Lise Eğitimi İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Atalet, maddenin, hareketteki değişikliğe karşı direnç gösterme özelliğidir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
1-) Otoyollara girerken hangi şeridi kullanmak zorunludur
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
TEMELLER.
İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri Öğr. Ertuğrul TAŞKIN.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Yük - İstif.
Ünite 2.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
BMET 262 Filtre Devreleri.
Trafik Ayrım Düzeni ve Yoğun Trafikte Seyir
Inmarsat C.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BARALAR.
OTO PİLOT 2 Decca 750.
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
ATATÜRK İLKOKULU’NUN TANITIMI VE TARİHİ. ATATÜRK İLKOKULU’NUN TANITIMI VE TARİHİ.
Analog Haberleşme Dersi 6. Hafta
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
RENK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Işığın Kırılması.
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller

Haritalardaki Semboller  1982 yılındaki deniz seferi yapan milletler bir araya geldiler ve haritalarda kullanılan sembol, işaret ve renklerinin standartını belirlediler. Kağıt haritalarla, elektronik haritaların farklarını belirlediler.

: Işıklı yüzer araç sembolü (kağıt haritada) :Fenerlerin sembolü (kağıt haritada) :Yeşil ve Siyah şamadıralar. G:Green(yeşil) , B:Black(siyah)

Tek renk kırmızı ve sarı şamandıralar. R:Red(kırmızı) , Y:Yellow(sarı) Yatayda çok renkli iaşretler (siyah-sarı) vb.  Çakarlı kırmızı, İzofazlı kırmızı beyaz , çakarlı yeşil 

ŞAMANDIRALAR Denizcilerin denizlerdeki gözleridir şamandıralar. Seyirlerin öenmli yardımcılarıdırlar. Denzcilerin bölgeyi tanımalarına, geçiş yönlerini anlamalarına, limanları bulmalarına ve belkide en önemlisi tehlikeleri fark etmelerine yardımcı olurlar. Şamandıraların değişik boyut ve tipleri vardır. Çoğu geceleri de farkedilmeleri için ışıklıdırlar.  6 tip şamadıra tipi vardır. Bunlar laterallar, kardinaller, izole edilmiş tehlikeler, emniyetli su, yeni batık ve özel olmaktadırlar. 

Lateraller  Lateral şamadıralar genelde dar kanal girişlerinde, liman girişlerinde geçiş bölgesinin anlaşılması için konulurlar. Seyirden genel deniz araçları, sancak taraflarını sancak laterale, iskele taraflarını iskele laterale vermeleri durumunda güvenli bir şekilde kanaldan geçebilirler. Ülkemizde Deniz Giray Notu: Ayvalık giriş kanalı bu şamandıralara verilebilecek en güzel örnektir. Sisteme dikkat etmeyen denizciler yıllardır kumlara oturmaya devam etmektedirler. 

Kardinaller  Kardinaller, tehlikeli bölgelerde geçiş yönlerini belirtirler. Kuzey, Doğu, Güney ve Batı olmak üzere dört çeşittirler. Deniz araçlarının güvenli geçiş yönlerine göre yerleştirilirler. Örneğin güney kardinali sadece bulunduğu bölgenin güneyinin güvenli geçişe uygun olduğunu belirtirken aynı görevi kuzey, doğu ve batı karinalleride yapar. Ayrıca geceleri anlaşılabilmeleri için üzerlerine seri çakarlı veya hızlı seri çakarlı fenerler konulmuştur. Yönleri saat yönleri ile birleştirilirse rahatça ne anlama geldikleri anlaşılabilmektedir.  Örneğin saatin 3 yönü, pusulada doğuyu simgeler, dolayısıyla doğu kardinali 3 kere çakmaktadır. Saatin 6 yönü güneyi simgeler, dolayısıyla güneyimden geç kardinali 6 kere çakar.

İzole Edilmiş Tehlike Bu tip şamandıralar altlarında tehlike olduğunu ve bölgeden uzak durmanız gerektiğini belirtirler. Genelikle FL (2) 'dirler yani 2 kere beyaz çakarlar. Deniz Giray Notu: İstanbul Kalamış Koyu'ndaki kayalığın üzerinde olmasına ve geceleri çakarlı olmasına rağmen yıl onlarca tekne dikkatsiz, bilgisiz ve yakın seyir nedeniyle kayalara çarpmaktadır.

Güvenli Su  Bölgenin derinliklerinin uygun olduğunu belirtirler. Herhangi bir kayalık ve sığlık bulunmadığının bilgisini verirler. Deniz Giray Notu: Sahillerimizde pek görülmesi mümkün değildir. D-Marin Göcek önünde yatçılara bölgenin güvenli olduğunu belirten bir adet bulunmaktadır. 

Yeni Batıklar 2002 Yılında, İngiliz Kanalı'nın yaklaşık 20 mil kuzeyinde içinde lüks arabalar bulunan Kargo Gemisi Tricolor'ın yoğun sis nedeniyle başka bir kargo gemisiyle çarpışarak batması sonucu, tehlikeli bir sığlık oluşmuştur. Yoğun trafiğin yaşandığı bu kanaldan geçişler sırasında bir çok diğer geminin bu batığa çarpmasından dolayı yeni bir batık şamandırası üretilmiştir. Bu şamadıranın şekli yukarıdaki gibidir. 

Özel Şamandıralar  Bu şamandıralar boru hatlarını gösterdiği gibi, özel bölgeler de göstermektedirler. Aynı zamanda askeri korumalı bölgelerde özel bölge sınıfında olduğu için o bölgelerde de bulunurlar.