AYRIMCILIK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnsan Haklarını güvenceye alan bir Avrupa Konseyi andlaşması
Advertisements

19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Avrupa Sosyal Şartı Avrupa Sosyal Şartı hak ve özgürlükleri belirlemekte ve taraf Devletlerin bunlara uymasını güvenceye alan bir denetim sistemini öngörmektedir.
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
Özürlülük Modelleri ve Ülkemizdeki Özürlü Bakışındaki Değişim
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
Ayrımcılık Yasağı ve Güncel Biçimleri
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Işığında Mevzuata Bir Bakış Av. Güler POLAT.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
KADIN ÇALIŞANLAR VE ÖRGÜTSEL İLETİŞİM Ders Adı: Kurumsal İletişim Prof. Dr. Nursel TELMAN Hazırlayan Melis VARAN
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
EKONOMİK İSTİSMAR.
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
ETİK KODLARI RIDVAN SEZER NESİB GORAL.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
Bölüm 2 Örgütlerde Çeşitlilik
ETİK SÖZLEŞME.
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Eğitim ve Hukuk.
İNSAN HAKLARI İNSAN HAKLARI.
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
9. ADIM Kadın İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy.
Eşitlik İlkesini Uygula
Sivil toplum kuruluşlarının ve sendikaların ayrımcılıkla mücadeledeki rolü Burcu Yeşiladalı İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
Farklı Özellikleriyle Farklı Dezavantaj Grupları Doç. Dr. Yunus Emre Özer.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
Etik Kavram ve İlkeler Prof. Dr. Ayten DEMİR
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
Sağlık Bilimleri Fakültesi
CEDAW Her iki cinsten birinin aşağılığı veya üstünlüğü fikrine veya kadın ile erkeğin kalıplaşmış rollerine dayalı ön yargıların, geleneksel ve diğer.
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YARGI KARARLARI 2.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
Sunum transkripti:

AYRIMCILIK

Bir kişi yada gruba farklı özelliklerinde dolayı diğerlerine davranıldığından daha farklı veya daha az özenli davranılmasıdır (ILO)

Özellikle ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ve başka görüşler, ulusal veya siyasal köken, servet, doğum veya başka her tür durum temeline dayanan ve insan haklarının temel özgürlüklerinin tümünün herkes için eşit koşullar içinde tanınması , yararlanılması veya kullanılmasını tehlikeye sokma veya ortadan kaldırma sonucu doğuran veya amacı taşıyan her türlü faklılık, dışlama, kısıtlama veya yeğlemedir (İnsan Hakları Komitesi)

İki kişi veya durum arasında bir farklılık olmamasına rağmen farklı davranmak veya kişi veya durumlar arasında ayrım yaratmak veya farklı durumlar söz konusu olmasına rağmen benzer şekilde davranmaktır (AB)

Nedene göre ayrımcılık Doğuştan sahip olunan özellikler nedeni ile ayrımcılık Irk, cinsiyet renk Sonradan kazanılan özelikler nedenli ile ayrımcılık Siyasi düşünce, medeni durum, meslek, hastalık,

Ortaya çıkışına göre ayrımcılık ILO , Doğrudan, dolaylı ve sistematik olarak üçe ayırmaktadır. AB’de ise, Doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, taciz, cinsel taciz, emirle ayrımcılığa özendirme, hamilelik ve analığa bağlı ayrımcılıktır.

Doğrudan ayrımcılık Kanunlar, politikalar veya uygulamalarla kişi veya grupların farklı özeliklerinden dolayı açık bir şekilde dışlanmasıdır (ILO) Bir yetkilinin doğrudan veya kanıtlanmaksızın, topluluk hukuk düzeninin yasakladığı bir ölçüte dayanan bir önlem almasıdır (AB)

Dolaylı Ayrımcılık Açık olarak taraflı olduğu anlaşılmayan düzenleme ve uygulamaların , sonuçları itibariyle farklı özellikleri olan gruplara (cinsiyet, dile, din köken) eşitsizlik yaratmasıdır. Toplumsal normlara veya kültürel değerlere göre farklılık taşır

Sistematik Ayrımcılık Belirli gruplara dahil olan dezavantajlı kişilere karşı kurumsallaşmış yapılar, politikalar, uygulamalar ve geleneklerdir. Dezavantajlılara yönelik farklı veya ikinci derece koşullar eğitim, ulaşım ve diğer hizmetlerdeki yetersizliklerdir.

Taciz Bir kişinin onuruna zarar verme ve onu yıldırma, ona karşı düşmanca, aşağılayıcı, küçük düşürücü veya saldırgan bir çevre yaratma amacı taşıyan ve sonucu olan istenmeyen bir davranıştır (AB direktifleri) Fiziksel, sözel veya görsel olabilir.

Cinsel taciz Bireylerin cinsel içerikli fiziksel, sözlü veya görsel olarak küçük düşürücü, aşağılayıcı ve saldırgan davranışlara maruz kalmasıdır.

Emirle Ayrımcılık Bir kişiye bir başka kişinin talimatı ile ayrımcılık uygulamaktır.

Mağduriyet Kaynaklı Ayrımcılık Ayrımcılığa uğramış bir kişinin mağduriyeti resmi olan yargıya taşıması veya yönetime taşıması sonucunda çalıştığı kurumda ayrımcı davranışlara maruz kalmasıdır.

Çoklu Ayrımcılık Birden fazla farklı özelliğe sahip olan kişilere özgü dışlama ve dezavantajlılık durumunu ifade eder. 1. Birden fazla nedenden dolayı farklı zamanlarda farklı ayrımcılığa uğraması 2. Birleşik Ayrımcılık: farklı özelliklerin bir aradalığının neden olduğu ayrımcılıktır. Engelli-kadın-siyah 3. Kesişimsel ayrımcılık: farklı ayrımcılık türlerinin etkileşim halinde olarak, aynı zamanda harekete geçmesidir. Özürlü-kadın

Gebelik ve Analık iznine bağlı Ayrımcılık Kadınların gecelik sürecinde ve doğum izninde iken ayrımcılığa maruz kalmasıdır. İşten çıkarılması, görev yerinin değiştirilmesi gibi.

Ters Yönlü ayrımcılık Toplumdaki genel ve dominant olan grubun maruz kaldığı ayrımcılıktır. pozitif/ olumlu ayrımcılık uygulamaları sonrasında ortaya çıkar

İkinci Kişiler üzerinde ayrımcılık Bireyin kendi özellikleri ile değil de, etrafındaki kişiler nedeni ile ayrımcılığa uğramasıdır. Farklı dine mensup eş, engelli çocuk, bağımlı çocuk gibi.

Pozitif (olumlu) Ayrımcılık Toplumda tarihsel olarak dışlanmış belirli grupların (kadın, özürlü, yaşlı gibi özel gruplar) toplumun geneli ile kıyaslandığında eğitim ve istihdam imkanlarından faydalanmaktaki zorlukları aşmak, siyasal ve toplumsal alandaki görünürlülüklerini artırmak için üretilen ve uygulanan kurumsal ayrımcılık politikalarıdır. Ekonomik dezavantaj ve sosyal dışlamayı azaltmayı hedeflemektedir. Geçici niteliktedir.

Ayrımcılık yapmamanın istisnası Belirli bir iş için nitelik beklentisi Ülke güvenliği Özel koruma ve yardım önlemleri Özel tedbirler: (göçmenlere dil eğitimi verilmesi, görme engellilere özel kitap, bilgisayar verilmesi gibi) Olumlu ayrımcılık: özel gruplara karşı iyileştirici düzenlemelerdir.

İşyerinde Ayrımcılık İstihdam veya meslek alanında fırsat veya işlem eşitliğini ortada kaldırma veya bozma etkisi olan, ırk, renk, cinsiyet, din, siyasal görüş, ulusal veya sosyal köken temeline dayalı her türlü ayrılık gözetme, ayrı tutma veya üstün tutmaktır (ILO 11 sayılı istihdamda meslekte ayrımcılık sözleşmesi )

Sonuçları İstediği işi elde etmede güçlükler Yetenek ve becerileri kullanamama Düşük ücret

ILO Avrupa Konseyi Avrupa sosyal Şartı