(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Advertisements

◦ Siyasi ◦ Ekonomik ◦ Askeri ◦ Sosyokültürel ◦ Çevre.
PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.

Politik ekonomide ulusal farklılıklar
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi)
GENELGELER VE KONGRELER
Hakkımızda Kimlik: MSE ulusal, bölgesel, küresel barış ve güvenlik ile kurumsal yapılanma, risk analizi ve strateji geliştirme ko- nularında eğitim ve.
Siyaset Bilimine Giriş
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Terör Nedir? Terör, kavram olarak, Türkçe’deki karşılığı ile “korkutma, yıldırma” ve tedhiş anlamına gelmektedir. Ancak bu korkutma, yıldırma ve tedhiş,
İYİ YÖNETİŞİM.
KÜRESEL TERÖRİZMİN TAŞIMACILIĞA ETKİLERİ UND İcra Kurulu Başkanı
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
TERÖRLE MÜCADELE STRATEJİSİ
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
KİTLE İMHA SİLAHLARI VE TERÖRİZM

ÖZGÜRLÜK.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRKİYE’YE YÖNELİK TEHDİTLER
TELİF HAKKI.
AFYONKARAHİSAR HAVA ALANI. Toplu fotoğraflarda yer alan Abdülkadir Daylık, Devlet Hava Meydan İşletmeleri Umum Müdürlüğü’ne bağlı olarak Afyon.
HEDEF ANALİZİ İstihbarat Faaliyetinin En Önemli Çalışmalarındandır.
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
Türkiye’de Ulusal İzleme Mekanizması Kurulması: Süreç ve Ana Unsurlar Kerem ALTIPARMAK AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SİYASİ PARTİLER. Demokratik yönetim sisteminin temelini oluşturan siyasi partiler, prensip itibariyle birer dernek konumundadırlar.
Eğitim ve Hukuk.
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
Marksizm.
Reklam ve Halkla İlişkiler
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
İLK ÇAĞLARDA ULUSLARARASI İLİŞKİLER
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
TERÖR İ ZM. TERÖR: Tedhiş, yıldırma, korkutma TERÖRİZM Siyasal, sosyal, etnik, dini amaçlar için örgütlü, sistemli ve sürekli terör kullanmayı yöntem.
Uluslararası Örgütler
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
Temel Bilgi Teknolojileri
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
Terör Örgütlerinin Yapısı
Çatışmaların Nedenleri, Çeşitleri, Özellikleri ve Dinamikleri
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
Barış Çalışmaları: Barış ve Medya
SAVAŞ TERMİNOLOJİSİ ve KURAMI - I
Barış Çalışmaları (Tanım, Kavram ve Barış Felsefesi)
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
Barış Çalışmaları: Barış İçin Müdahaleler
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Yeni Medya Teknolojileri ve Modernleşme
. DERS.
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
Küresel Kamusal Mallar
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl 04 Terörizm Çeşitleri (E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl Bu sunumda yer alan hususların tüm sorumluluğu yazara ait olup MSE ve üyelerini bağlamaz. Bu belgenin her hakkı , 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu esasları çerçevesinde MSE’ye aittir. Alıntılarda http://merkezstrateji.com/ uzantısının verilmesi, belgenin tamamına ulaşılabilmesi için zorunlu tutulmuştur

Terörizm Çeşitleri Devlete karşı terörizm (Aşağıdan terörizm, ihtilalcı ve yari ihtilalcı) Devlet tarafından yapılan terörizm (Yukarıdan terörizm, bastırıcı-cezalandırıcı)

Devlete Karşı Terörizm Çeşitleri Dini istismar eden terörizm/dinsel terörizm Etnik milliyetçi (Ayrılıkçı-bölücü) Siyasi-ideolojik Aşırı Sol (Marksist-Leninist) Aşırı Sağ Diğer Devlet destekli Uyuşturucu/kaçakçılık bağlantılı Kriminal

Etkili Olduğu Alan Bakımından Terörizm Çeşitleri Yerel Ulusal Bölgesel Uluslarüstü-küresel

Devlet Destekli Terörizm Terörizm; bir devlet tarafından diğer bir devletin iç istikrarını bozmak, rejimini değiştirmek, toprak kazanmak, bir isteği kabul ettirmek ve bir çıkarı gerçekleştirmek için dış politika aracı olarak kullanılır.

Devlet Destekli terörizm Hedefe ulaşmak ve amacı gerçekleştirmek kolaydır. Gizli, örtülü ve dolaylı olduğunda kanıtlanması zordur. Ekonomiktir. Asimetrik etki yaratır, zayıf ve küçük aktöre de hitap eder.

Teröre Devlet Desteği Konseptleri Doğrudan destek Dolaylı destek Düşmanca destek Pasif destek Ev sahibi ülke desteği

Teröre Devlet Desteği Konseptleri Doğrudan destek: her türlü destek açıkça verilir. Teröristler özgürlük savaşçısı olarak görülür. Dolaylı destekte paravan ve taşeron yapılar, gizli istihbarat birimleri vardır. Düşmanca destek, düşük yoğunluklu savaştır. Ev sahibi ülke desteği; üs, eleman temini, eğitim yeri, lojistik, saklanma, pasaport, medya vb konuları kapsayabilir.

Teröre Devlet Desteği Çeşitleri Siyasi, ideolojik Diplomatik Kültürel Moral Mali/Lojistik Silah Eğitim Üs Eleman İstihbarat

Devlet Terörü tiplemeleri Açık resmi devlet terörü Örtülü resmi devlet terörizmi Soykırımcı devlet terörizmi İhtiyatı yurtiçi devlet terörizmi

Devlet Terörü Tiplemeleri Açık resmi devlet terörü; özellikle otoriter, totaliter ve yarı demokrat yönetimler tarafından istikrarsız toplumlarda “iç düşmana” karşı evrensel değerleri ve kendi kurallarını hiçe sayarak açık olarak baskı, cezalandırma, işkence, insan hakları ihlalleri, ölümler şeklinde görülür.

Devlet Terörü Tiplemeleri Örtülü resmi devlet terörizmi; gizli polis/isthihbarat birimleri ve bağlantılı örgütler tarafından yapılır. Soykırımcı devlet terörizmine Nazi Almanya’sı dışında da örnekler vardır. İhtiyatı yurtiçi devlet terörizmini hükümet dışı gruplar kendi başlarına ancak devlet için yaparlar. Derin yapılar, ölüm mangaları vs. vardır.