Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarla Bitkileri Yetiştirme
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ARAZİ TESVİYESİ.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
ÖZEL EĞİTİMDE YÖNETSEL DÜZENLEMELER
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
ÇAYIR VE MERA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Kaşif etkinliği kendi yiyeceğinizi kendiniz yetiştirin
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Gübreler ve Gübreleme:
ORGANİK YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
TERE Lepidium sativum L.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Buğdayda Süne Zararı.
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
ÇEVRE SORUNLARI.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
9- BELEDİYELERDE TEŞKİLİ ZORUNLU GECEKONDU FONU İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları 1. Tarım işletmelerinin cok kucuk ve arazilerin parcalı olması, 2. Tohumluk sorunu, 3. Değişik ekolojikbolgelere uygun yüksek verimli ceşitlerin ıslah edilip geliştirilmemiş olması, 4. Yem bitkilerinin hayvan beslemedeki onemlerinin yeterince bilinmiyor olması, 5. Hayvansal urunlerin işlenme, satış ve dağıtımında yaşanan Sorunlar,

Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları 6. Yem bitkilerinin toprak ve su koruma, tarımda verimliliğin artırılması, hastalık ve zararlıların yaygınlaşması engellemesi ve diğer bircok yararının tam olarak bilinmemesi, 7. Yem bitkileri tarımında ekim, bakım, hasat, harman ve değerlendirme gibi işlemlerin iyi bilinmemesi ve bu işlemleri gercekleştirmek icin gerekli olan alet ve ekipmanları yetersiz olması, 8. Başlangıc giderlerinin diğer tarım urunlerinegore fazla olması,

Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları 9. Yem bitkileri urunun paraya donuşmesi uzun zaman almaktadır, 10. Yem bitkileri urunlerinin satışı, depolama ve korunması zor ve fazla yer kaplamakta, 11. Yuzyıllardırgelen alışkanlıklar

Yem Bitkileri Yetiştiriciliği Tesislerindeki Başarısızlıkların Nedeni Çimlenme devresinde Ortaya Çıkabilecek Durumlar a) Sert tohum ve dormansi (Tohum Kaynaklı) b) Oksijen (Çevresel) c) Sıcaklık (Çevresel) d) Nem (Çevresel) 2. Fide devresinde a) Tohumların üzerlerinin yeterince örtülememesi b) Tohumların çok derine ekilmesi c) Toprak yüzeyinin kaymak bağlaması d) Fidelerin kuruması e) Donma

3. Gelişme devresinde a) Toprağın pH derecesi b) Toprakta besin maddesi yetersizliği c) Zayıf drenaj d) Don ve kuraklıklar e) Hastalık ve zararlılar f) Yabancı ot rekabeti g) Koruyucu bitki rekabeti h) Baklagillerin aşılanmamış olması

Ekim Zamanı ve Yöntemi Ekim zamanları; 1. İlkbahar ekimi (İç ve D.Anadolu), 2. Yaz Ekimi (Yaz sonu yağışlı olan bölgeler) 3.Sonbahar ekimi (Ilıman bolgelerde) 4.Dondurma (Geç Sonbahar)

Ekim şekilleri; a) Serpme ekim ve sakıncaları 1.Ekim derinliği ayarlanamaz, 2.Bitkiler arasındaki acıklık ayarlanamaz, 3.Mekanik yollarda yapancı ot mucadelesi yapılamaz, 4.Fazla tohum kullanılmak zorunluluğu vardır.

Makineli ekim, b) Bastırıcı merdanelerle ekim c) Ekim makinesi ile (Mibzerle) ekim ve faydaları 1. Tohumlar istenilen derinliğe atılabilirler, 2. Bitkiler arasındaki acıklık istenilen derinliğe atılabilirler. 3. Mekanik yabancı ot mucadelesi yapılabilir. 4. Sulama ve gubreleme daha kolay olur, 5. Tohumdan tasarruf sağlanır

d)Yembitkilerin kombine (baskılı) mibzerle ekilmesi ve yararları 1. Tohumla birlikte atılan gubre bitkiler icin hazır durumdadır. 2. Cok az yabancı ot gubrelenmiş olacaktır. 3. Az miktarda toprak gubrelenir ve diğre besin maddelerinin elverişsiz forma donuşmesi onlenir. 4. Gec sonbahar ve erken ilkbaharda başarılı bir yembitkisi tesisi kurulabilir. 5. Yembitkileri fideleri hızlı gelişme olanağına sahip olur ve boylece ortaya cıkacak olumsuz toprak ve iklim koşullarından daha az zarar gorurler.

Atılacak tohum miktarının belirlenmesi 1. Yağış miktar ve dağılışı 2. Toprak koşulları 3. Tohum yatağının durumu ve ekim yontemi 4. Tohum buyukluğu ve karakteri 5. Tur ve varyete secimi 6. Tesisin amacı

Yem bitkilerinin yardımcı ve koruyucu bitkilerle ekimi • Yardımcı bitkilerle ekimi Koruyucu bitkilerle ekimi – Koruyucu bitki ışık, su ve besin maddeleri yonunden ana ürünle rekabet eder. – Yatarak ana ürüne gölge etkisi yapar. – Koruyucu bitkinin hasadından hemen sonra, yazlık yabancı otlar tesisi istila eder.

Yem bitkilerinde ekim derinliğinin ayarlanması • Yem bitkisi tohumları farklı büyüklükte tohum iriliklerine sahiptir (Örn: yembezelyesi, akücgül gibi). • Küçük tohumlular derine ekildiklerinde çimlenseler bile toprak yüzüne çıkamazlar. • Çok yüzlek ekilen tohumlar ise sağlıksız gelişirler. • Genel olarak hafif topraklarda daha derin, ağır topraklarda ise yüzlek ekim önerilir.