AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇARPIŞMALAR VE VE İMPULSİF KUVVETLER
Advertisements

ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
Kuantum Teorisi ve Atomların Elektronik Yapısı
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
FATİH MERCAN KARGICAK İLKÖĞRETİM OKULU 6/A SINIFI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ARDA KIRTASİYE. Maddelerin titreşerek bulundukları ortama yaydıkları enerjiye ses denir. Canlılar arasında iletişim ses ile gerçekleşir. Ses boşlukta.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
3. ÜNİTE.
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
IR SPEKTROKOPİSİ.
BARALAR.
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
ELEMENTLER.
Isı Yalıtımı.
KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ İPEK KÖZ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
Isının Yayılma Yolları
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
MADDEYİ TANIYALIM.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Davranış Bilimleri Hafta II.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
ATOMUN YAPISI.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
MADDEYİ TANIYALIM.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM SES AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM

Ses nedir??? SES: Akciğerden gelen havanın ses yolunda meydana getirdiği titreşimdir. Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir. Ses kaynaklarının ses çıkarabilmesi için titreşim gerekir.

Ses gruplarI Sesi oluşturan her varlık ses kaynağıdır. Üç çeşit ses kaynağı vardır: Canlı varlıklar Cansız varlıklar Doğal afet

CANLI VARLIKLAR CANSIZ VARLIKLAR DOĞAL AFET

SESİN YAYILIMI Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Ses kaynağından çıkan ses maddenin taneciklerini titreştirir. Ses tanecikten taneciğe yayılır.

KATI SIVI GAZ

Sesİn yapIsal Yönü Bir saniyelik zaman içerisinde değişken hareketin ya da titreşimlerin sayısı frekans olarak tanımlanır. Sesin yapısal yönünü frekans belirler.

sesİn TINISI Aynı sesin çeşitli çalgılarda çıktığı zaman gösterdiği farklılığa sesin tınısı denir. Sesi ayırt etmemizi sağlar. Bu fark sesi veren çalgının yapısından gelir.

SES ZARFLARI Sesin tınısını etkileyen etkenlerden biri ses zarfıdır. Ses zarfı ses yoğunluğunun zaman içindeki değişimini ifade eder. Üç evre ile açıklanabilir…

ÇIKIŞ (ATTACK) Bir ses kaynağının titreşmeye başladığı nokta ile en üst seviyeye (tepe noktasına) ulaştığı mesafe arasındaki yükselme zamanıdır.

TON Basit frekanslar seste ton farkı meydana getirir. Frekansları aynı olan seslerin tonlarıda aynı olur. Temel ve karışık diye ayrılır.

Temel ses Titreşimleri basit sinüs eğrisi karakteri taşıyan seslere saf/temel ses denilir Doğada saf/temel ses bulunmaz. Doğadaki sesler her zaman karmaşık yapıya sahiptir.

karIŞIK ses Gürültü : Periyodik olmayan düzensiz ses titreşimlerine gürültü denir. Patlama : Kısa süreli hızlı bir hava yoğunlaşması sonucunda oluşup kulağımıza çarpan seslere patlama denir.

PATLAMA gürültü

Sesin havada yayILIMI Örn.etk.1 Deneyin  Amacı:  Ses titreşim hareketlerinin havada nasıl yayıldığını kavrayabilmek. Araç ve Gereçler:  Pet şişe, mum, bant, naylon

Örn.etk.2 SESİN HAVADA YAYILIMI Deneyin  Amacı:  Ses titreşim hareketlerinin havada nasıl yayıldığını kavrayabilmek. Araç ve Gereçler:  plastik kuvvet, su, plastik cetvel veya kalın çelik şerit

DENEYDEN ÇIKARILACAK SONUÇ Ses kaynağında meydana gelen titreşim onun çevresindeki hava moleküllerinin titremesine neden olduğunu ve bu sebeple sesin yayıldığını söyleyebiliriz. Ses dalgaları gibi havada da dalgalar halinde yayıldığını bu deneyden çıkarabiliriz. Çünkü ses kaynağından her yer aynı mesafede aynı sürede aynı sesi duymaktadır. Bu ise sesin dairesel dalgalar şeklinde yayılması ile mümkün olabilir.

Sesİn kütleye göre değişimi Örn.etk.3 Sesİn kütleye göre değişimi Deneyin  Amacı:   Sesi üfleyerek ve vurarak kütlenın etkisini elde etmek. Araç ve Gereçler:   Su şişesi, su, çubuk şerit.

DENEYDEN ÇIKARILACAK SONUÇ Eğer sesi üfleyerek elde ediyorsak titreşen madde havadır. Eğer sesi vurarak elde ediyorsak titreşen madde vurulan maddedir. Buna göre maddenin kütlesine bakıp çıkacak sesin ince mi, kalın mı olacağına karar verebiliriz.

Tahta sesi iletir Örn.etk.4 Deneyin  Amacı:  Katı bir madde olan tahtanın sesi ilettiğini araştırmak. Araç ve Gereçler: Kalem, tahta masa veya sıra

DENEYDEN ÇIKARILACAK SONUÇ Katı maddeler sıvı ve gazlara göre daha iyi ses iletirler. Bunu sebebi atom veya molekül dizilimleri daha sıkı ve düzgündür. Boşluklar daha azdır. Bu ise ses iletiminin daha iyi olmasını sağlamaktadır

teşekkürler sdce.sen.35@hotmail.com mery.ozd.96@gmail.com ayseozel4749@gmail.com beyaza15@gmail.com