NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SIFATLAR.
Advertisements

DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
Noktalama İşaretleri.
GRUP GÜNEŞ SUNAR.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SIFATLAR.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
NOKTALAMA İMLERİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Yazım Yanlışı Ve Noktalama İşaretleri
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
SEMRA KUŞOĞLU
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
YAZIM KURALLARI.
NOKTALAMA İŞARETLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ Güzel ve Düzgün Yazı Yazmak için....
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
O’ nun adı Noktaydı. Üzgündü. Ağlayarak yolda giderken öğretmenle karşılaştı. Öğretmen ona neden üzüldüğünü sordu. Noktada öğrencilerin onu unuttuğunu.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
4 /B SINIFI TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ MERHABA 
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
İSİMLER(ADLAR). İSİM (AD):Varlıkları tanıtmak, onları öteki varlıklardan ayırmak amacıyla kullanılan kelimelere isim denir. Oda, ev, masa, akıl, yol,
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak,
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
NOKTALAMA İŞARETLARİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIGI(İ.Ö)
NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETİ NE DEMEKTİR? Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi . 2. Kısaltmaların sonunda kullanılır. Örnek: Prof. Dr. 3. Sıra gösteren rakamlardan sonra “-inci” eki yerine kullanılır. Örnek:Bu çocuk 1. sınıfta okuyor. 4. Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur. Örnek: 21.03.1978    5. Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur       Örnek: Yarın 08.45’te gideceğim.     

VİRGÜL , Yazıda sıralanan eş görevli sözcükler ya da söz gruplarını ayırmada kullanılır. Örnek: Ali kalem, silgi, defter aldı. 2. Anlama güç katmak için tekrarlanan sözler arasına konur. Örnek: Oğlunu , kadersiz oğlunu bir daha göğsüne bastı. 3. Hitaplardan sonra kullanılır. Örnek:Değerli Öğretmenim,  4. Anlam karışıklığına meydan vermemek için adlaşmış sıfatlardan sonra kullanılır. Örnek:Genç, adama ters ters baktı.

? 1. Soru bildiren cümle veya sözcüklerin sonunda kullanılır, Cümle sözde soru cümlesi de olsa yani karşıdan bir cevap beklenmese de cümlenin sonuna soru işareti konur. Örnek:Bu havada dışarı mı çıkılır? Seni hiç sevmez olur muyum? 2. Kuşku duyulan bilgilerin yanına ya da bilinmeyen bilgiler yerine parantez içinde konulur. Örnek: Karacaoğlan’ın  Güneydoğu Anadolu’da (?) yaşadığını söylüyor.

ÜNLEM İŞARETİ ! Şaşma , korku, kızma ,heyecan,sevinme… gibi duyguları dile getiren cümlelerin sonunda kullanılır. Örnek:Lanet olsun böylesi işe! Böyle maç olmaz olsun! 2. Küçümseme , yerme,alay etme amacıyla parantez içinde kullanılır Örnek:Bu kasabada onun ne kadar akıllı(!) olduğunu bilmeyen mi var?

KESME İŞARETİ( ’) ' Özel adlardan sonra gelen çekim eklerini ayırmada kullanılır. Örnek:Ahmet’i çok seviyorum. 2. Kısaltmalardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: Ali PTT’ye gidecek.. 3. Her türlü rakamdan sonra gelen ekler kesme Örnek:Sen 9’uncu sınıfta mı okuyorsun? 4. Bazı sözcüklerde anlam karışıklığını önlemek için kullanılır. Örnek:Osmanlılarda kadı’nın önemli bir yeri vardır. 5. Seslerin konuşma sırasında ya da şiirde vezin gereği düştüğünü göstermek için kullanılır. Örnek: N’apalım             N’eylersin        N’etsin