İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
Atom Arası Bağ Çeşitleri
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Kayaç Oluşturan Bileşenler
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
MADDE VE ATOM.
BÖLÜM 2 – ATOMİK YAPI İÇERİK • Atom yapısı • Bağ tipleri.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
Kristal Katılar Kristal katılar
Kimyasal Bağlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
Kimya performans ödevi
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Atomun Temel Parçacıkları
KİMYASAL BAĞLAR.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Mühendislerin temel ilgi alanı
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
ATOM ve YAPISI.
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Madde ve Özellikleri.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
BÖLÜM 2: BAĞLAR ve ÖZELLİKLER
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
1 Amorf katılar  Atom, iyon veya moleküller rastgele düzenlenmişlerdir.  Belirli bir geometrik şekilleri ve e.n. ları bulunmaz.  Örnek: cam, plastik,
Kimyasal Bağlar.
KUANTUM SAYILARI Atomların içindeki elektronların dalga karakterinin matematik incelenmesinden her elektronun kuvantum sayıları denen dört sayıyla temsil.
Atom Yapısı & Atomlar Arası Bağlar
Atomlar, Moleküller, İyonlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ 1. ATOMLARARASI BAĞLAR

Atomsal Yapı Atomlar bir çekirdek ve onu çevreleyen “-” yüklü elektronlardan oluşur. Çekirdekte “+” yüklü protonlar ve yüksüz nötronlardan oluşur. Proton ve elektron sayıları eşittir. Bu sayıya atomsal sayı denir. Bir atomun kütlesi proton ve nötron kütlelerinin toplamına eşittir. Uygulamada, genellikle 6.02x1023 (Avogadro Sayısı) atomdan oluşan atomsal kütle kullanılır.

Elektronlar belirli yörüngelerde hareket ederler

Elektron enerji düzeyleri Elektronlar belirli enerjilere sahiptir. Belirli sayıda enerji düzeyi birleşerek enerji kabuklarını (bantlarını) oluştururlar. Atomların en dış kabuğundaki elektronlara valans elektronları denir.

Kararlı elektron yapıları Valans elektronları en çok 8 olabilir. Bu elemanlar karalı bir elektron yapısına sahiptir ve aralarında etkileşme yoktur. He: 1s2 Ne: 1s2 2s2 2p6 Ar: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 Kr: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6 Elemanların çoğu kararsız yapıya sahiptir

Periyodik Tablo H He Li Be B C N O F Ne Na Mg Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn Fr Ra ** Rf Ha Sg Ns Hs Mt * La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu ** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr

İyonik bağ Yönsüz Kararlı Ergime sıcaklığı yüksek

Kovalent bağ Elektron paylaşımı (her bağlantıda 2) Örnekte C 4, H 1 valans elektronuna sahip Ametal molekülleri, metal-ametal molekülleri, elemental katılar, bileşen katılar Yönlü bağ; bağ kuvvetli olmasına karşın oluşan cisimler (sürekli uzay ağı biçiminde olanlar, ör. Elmas, dışında) zayıf.

Metalik bağ Ortak elektron paylaşımı (1, 2 veya 3) Yönsüz Isıl ve elektriksel iletkenlik yüksek Metalik cisimlerde atomlar çoğunlukla özdeş

Zayıf bağlar Geçici kutuplaşma (tüm atom ve moleküllerde) Sürekli kutuplaşma (asimetrik veya polar moleküllerde ör. H2O, HCl)

Atomlararası uzaklık, Kuvvetler ve Enerji

1 mol cisimdeki enerji (iyonik katı örneği) Bir katı cisimdeki kohesiv kuvvetler atomlararası bağlarla doğrudan ilgilidir. Atomlararası kuvvetleri cisimdeki tüm atomlar arasında oluşan net çekme kuvvetini dikkate alarak değerlendirmek gerekir. Bunu iyonik kristallerle bait şekilde açıklamak mümkündür: İki zıt yüklü iyon arasındaki çekme kuvveti: Potansiyel enerji ise: “z”ler iyonların yükü; “e” elektron yükü; “r” iyonlararası mesafe İki iyon arasındaki enerji denklemi katı bir mol (N tane atom) katı cisim için aşağıdaki şekilde yazılır: A: kristal geometrisine bağlı bir sabit (Mandelung Sabiti) Öte yandan, iyonlar birbirlerine çok yaklaştıklarında itme kuvvetleri sahneye çıkar ve itme enerjisi aşağıdaki gibi yazılabilir: B ve a sabit Sonuç olarak, net enerji:

Bağ kuvvetleri Enerji denkleminin mesafeye göre türevi kuvvet denklemini verir: Net kuvvet eğrisine ro’da çizilen tanjantın eğimi ise cismin elastisite modülü (E)’nü verir. Diğer bir deyişle, Kuvvet-mesafe grafiği, aynı zamanda cismin teorik dayanımı hakkında da bilgi verir CİSİMLERİN MEKANİK VE ISIL ÖZELİKLERİ BAĞ ENERJİLERİYLE İLGİLİDİR.