EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Performans Göstergeleri
Advertisements

Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Sistem Analizi ve Planlama
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
SPOR VE ÇEVRE KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN SPORA ETKİSİ
Yerel Yönetimler Maliyesi
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ & OKUL-AİLE BİRLİĞİ.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN FİNANSMANI VE EĞİTİM HARCAMALARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (TEFBİS) 12 NİSAN 2009 BU PROJE KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME.
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
İŞLETME BÜTÇESİNİN HAZIRLANIŞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
OKUL AİLE BİRLİĞİ GÖREV VE YETKİLERİ
OKUL AİLE BİRLİĞİ İŞLEMLERİ TEFBİS
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
Kırklareli İ l Milli E ğ itim Müdürlü ğ ü Ar-Ge Birimi MAL İ YETLEND İ RME Esra ERARSLAN.
Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 2005 Performans Programı Salim DEMİRHAN Devlet Bütçe Uzmanı 12 Ocak 2004 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
KAMU MALİYESİ.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
PROJE YÖNETİMİ Proje Nedir?.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
E-DEVLET Hazırlayan: EFSER YILDIRIM E-DEVLET NEDİR? E-devlet, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları göz önüne alınarak elektronik ortamda,
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
Oğuz Engiz Zincir Hastanelerde Gelinen Nokta ve Gelecek Vizyonu
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 ŞUBAT AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
OCAK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 MAYIS AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 NİSAN AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
6. İŞLETMENİN PERFORMANSI
EĞİTİM KURUMLARINDA KAYNAK VE BÜTÇE YÖNETİMİ
Karşılaştırmalı Eğitim
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Sunum transkripti:

EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ

Konu Başlıkları Eğitim ve Ekonomi Okulların Kaynaklarının Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar Okul Bütçesi, Eğitimde Verimlilik ve Etkililik, Eğitimin Maliyeti, Eğitim Eşitliği Okul Bütçesi Eğitimde Verimlilik ve Etkililik Maliyet, Eğitimin Maliyetinin Karşılanması Eğitimde Fırsat ve İmkân Eşitliği Okulların Gelir Kaynakları Eğitimde Kaynak Sorunu Türkiye’de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi Projesi: e-Okul Bütçeleri Projesi Örnek Olay Kayıt Parası

Eğitim ve Ekonomi Türkiye’de 1999 yılında 510.063.600 TL olan MEB bütçesi 2011 yılında 34.112.163.000 TL olmuştur. Buna karşılık eğitime ayrılan kaynakların halen yetersiz olduğu ve kaynak sıkıntısının önemli düzeyde devam ettiği söylenebilir. Ekonomi Eğitim

Eğitim Harcamalarının GSYH’ye Oranları,GSYH ile Konsolide/Merkezi Yönetim Bütçesinin Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesine Oranı Türkiye’nin 1997 yılında eğitime ayırdığı pay GSYH’nin % 1.77’si, konsolide bütçenin % 8.41’idir. 2011 yılında ise eğitime ayrılan pay GSYH’nin 2.81’i, konsolide bütçenin ise % 10.92’sidir. Türkiye’nin eğitime ayırdığı payda önemli bir artış meydana gelmiş olmakla birlikte,mevcut oranlar halen OECD ülkelerinin gerisindedir.

Okulların Kaynaklarının Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar Eğitimde Verimlilik ve Etkililik Eğitimin Maliyeti Eğitim Eşitliği Okul Bütçesi

Okul Bütçesi Okul bütçesi, bütün bir yıl içinde tahmin edilen gelir ve giderlerin kaydedildiği bir belge ve maddi kaynakların sağlanmasına ve harcanmasına izin veren bir tasarı Eğitim bütçesi ise, bir okulun, bir yıl süreyle işleyebilmesi için yapılacak harcamaları gösteren bir parasal kaynak planı Bütçe, bir örgütün belli bir süre işleyebilmesi için yapılacak harcamaları gösteren plan

Bütçelemenin işlevleri Okul kaynaklarının okul amaçları doğrultusunda kullanılmasını sağlanır. Okulun eğitim hizmetlerinin niceliğini ve niteliğini yükseltilir. Eğitimin niceliği, daha çok öğrenciye eğitim hizmeti sunmakla; eğitimin niteliği ise, eğitim programına uygun öğrenci yetiştirmekle gerçekleşir. Okul kaynaklarının yerli yerinde ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayarak savurganlığı önlemek. Bütçenin önemli bir işlevi de, okulun sorunlarını açığa çıkarmasıdır. Bütçe aynı zamanda bir denetim aracıdır. Bütçede gösterilen her kuruşun nereye harcandığının adım adım izlenmesi, eğitimin ne oranda planlanan düzeyde yapıldığını ortaya koyar. Eğitimin maliyetinin hesaplanmasında bütçe temel araçtır.

Eğitimde Verimlilik ve Etkililik Girdi Verimlilik Çıktı

Eğitimin Maliyeti öğrencinin okula devam etmesinden kaynaklanan tüm harcamaları içerir eğitim hizmeti üreten (eğitim kurumları) kurumlar yönünden eğitim hizmetlerinden yararlanan tüketiciler (öğrenciler, aileler) Eğitim maliyetinin iki boyutu

Eğitim Eşitliği Eğitim eşitliği, her yurttaşa eğitimi (1) eşit ortamda, (2) eşit eğitim programıyla, (3) eşit fiyata sunmaktır. Eğitimde yurttaşlara eşit ortamda, eşit eğitim programını, eşit fiyatla sunmak, Milli Eğitim Temel Kanunu ile “Eğitim hakkı (Madde 7) ve “fırsat ve imkân eşitliği (Madde 8)” ile vatandaşların bu hakları güvence altına alınmıştır.

Okulların Gelir Kaynakları 2. İl Özel İdare-Bütçesi 3. Köy Bütçesi 4. Öğretim Ödentisi 5. Döner Sermaye 6. Bağışlar 7. Okul Aile Birliği 8. Diğer Kaynaklar 1. Genel Bütçe

Türkiye’de Eğitimin Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi Projesi: e-Okul Bütçeleri Projesi E-Okul Bütçeleri Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm resmi öğretim kurumları için bilgi teknolojileri ile desteklenmiş “Eğitim Finansmanı ve Eğitim Harcamaları Bilgi Yönetim Sistemi”nin tasarlanması ve kurulmasını öngörülmektedir.

E-okul bütçesi projenin sağlayacağı bazı yararlar Merkezi yönetimden, yerel yönetimlere en iyi örnek model İlk defa merkezden elektronik ortamda izlenebilen bütçe sistemi okullara kurulacak Okullara internet tabanlı bir bağış sistemi kurulacak İlgilenen tüm vatandaşlarımız için her okulun elektronik ortamda izlenebilen bir bütçe sistematiği Şeffaf Öğrenci başına yapılan harcamalar gerçek veriler üzerinden hesaplanacak Velilerin okula ve öğrenciye yaptığı harcamalara ulaşılacak Bütçenin yönetimi konusunda okul yöneticilerinin zan altında kalması önlenecek Okulların finansman açısından daha özerk hale gelecek Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği sağlanacak Eğitim ekonomisi ile ilgili veriler ve raporlar elde edilecek