KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atomik X-IşInI Spektrometri
Advertisements

GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
FİZİĞİN DOĞASI.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
Fakültemizde farmasötik kimya eğitimi üç ve dördüncü senelerde dört döneme bölünmüş olarak verilmektedir.
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ
Raman Spektroskopisi.
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
Bölüm26 Sığa ve Dielekrikler
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
GENEL KİMYA I Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Doç. Dr. Halim AVCI KİMYA ANA BİLİM DALI KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
facebook.com/groups/beunmetalurji.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Bölüm 1 Giriş. Enstümental Analiz Dersi Konuları 1. Giriş 2. Elektriksel devre elemanları, devreler ve operasyonel yükselticiler 3. Elektromanyetik Radyasyonun.
ANALİTİK KİMYA Ders kitabı: SKOOG | WEST | HOLLER | CROUCH www
BÖLÜM 8 Numune Alma, Standardizasyon ve Kalibrasyon
KROMATOGRAFİ Ezgi ÖZTÜRK
Bilimsel Bilginin Oluşum Süreci
Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 1. FİZİĞİN UĞRAŞ ALANLARI
GENEL KIMYA I (KİM153) ÖĞRETIM YıLı GÜZ DÖNEMI Doç. Dr. Leyla Yurttaş Anadolu Üniversitesi Eczacılık.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
SPEKTROFOTOMETRİ.
Raman Spektroskopisi.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Kütle spektrometrisi (MS)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
ELEMENTEL ANALİZ.
ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal.
KONU 1 (1.Hafta) İLERİ ORGANİK KİMYA
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
DERS İÇERİĞİNİN TANITILMASI
Fiz 114 Fizik II Laboratuarı Yrd. Doç. Dr. Haydar ARSLAN
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Endüstri mühendisliği.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
TÜRBİDİMETRİ-NEFOLOMETRİ VE RAMAN SPEKTROSKOPİSİ
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Cahit Arf Hamza Solak.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr KİM 221 ANALİTİK KİMYA (3 0 0) Prof. Dr. Abdülkadir AKAY Prof. Dr. Esin CANEL Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya ABD

Kimya Mühendisliği öğrencilerine 2 Kimya Mühendisliği öğrencilerine 2. Sınıfta haftada 3 saat olarak verilen KİM 221 Analitik Kimya Dersi aşağıdaki kaynaklar kullanılarak uygulanmıştır.  DERS KAYNAKLARI 1. Analitik Kimya, Skoog-West-Holler Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Hamza Yılmaz 2. Analitik Kimya, Soruların cevapları ve Problemlerin Çözümleri Skoog-West-Holler (Yardımcı Kitap) Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU, Prof. Dr. Ali Osman SOLAK (Bilim Yayıncılık)  3. Fundamental of Analytical Chemistry, Skoog-West-Holler, Seventh Edition, 1996 Douglas A. Skoog, Donalt M. West, F. James Holler. (Saunders College Publishing)

KİM 221 Analitik Kimya dersi Analitik Kimya, Skoog-West-Holler (Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Hamza Yılmaz- Bilim Yayıncılık) çeviri kitabından bire bir anlatılmaktadır.   Her konu sonundaki problemlerin bazılarının çözümleri Analitik Kimya, Soruların cevapları ve Problemlerin Çözümleri Skoog-West-Holler (Çeviri Editörleri: Prof. Dr. Esma KILIÇ, Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU, Prof. Dr. Ali Osman SOLAK-Bilim Yayıncılık) kitabında mevcuttur. Dersi İngilizce kaynaktan takip etmek isteyen öğrenciler orijinal kitap olan Fundamental of Analytical Chemistry, Skoog- West-Holler, Seventh Edition, 1996 Douglas A. Skoog, Donalt M. West, F. James Holler. (Saunders College Publishing) ’dan takip edebilirler.

Dönem notunun belirlenmesi: Derslere % 70 devam edilmesi gerekir. 1 Arasınav 1 Final Derslere % 70 devam edilmesi gerekir.

Giriş (Analitik Kimya Nedir? HAFTA Giriş (Analitik Kimya Nedir? Analitik Kimyada Kimyasallar Gereçleri ve temel işlemler) Analitik Kimya Nedir? Analitik Kimyanın Rolü Nicel Analiz Yöntemleri Tipik Bir Nicel Analiz Kimyasal Analiz Neye Yarar Analitik Kimyanın Gereçleri

Kalitatif analiz (Nitel analiz), Kantitatif analiz (Nicel analiz), Analitik Kimya, ayırma, teşhis ve bir madde numunesindeki bileşenlerin bağıl miktarlarının tayini ile ilgilidir. Kalitatif analiz (Nitel analiz), Kantitatif analiz (Nicel analiz), Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.

Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.

ANALİTİK KİMYANIN BİLİMDEKİ ROLÜ Analitik kimya, endüstrinin, tıbbın ve fen bilimlerinin her alanında kullanılır ve bilimin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

Analitik Kimya Kimya Biyoloji Fizik Jeoloji Mühendislik Tıp Çevre Bilimleri Malzeme bilgisi Ziraat Sosyal Bilimler

Birçok kimyacı ve biyokimyacı, laboratuvardaki zamanlarının büyük bir kısmını, onları ilgilendiren sistemler hakkında kantitatif (nicel) bilgi kazandırmak için harcarlar. Analitik kimya, böyle araştırıcıların bilimsel amaçları için önemli bir araçtır.

KANTİTATİF (NİCEL) ANALİZ METOTLARININ SINIFLANDIRILMASI Tipik bir kantitatif (nicel) analizin sonucunu iki ölçümden hesaplarız. Analiz edilen numunenin kütlesi ve hacmidir (direk ölçüm), Numunedeki analit miktarıyla orantılı bazı büyüklüklerin ölçümü (indirek ölçüm) olup normal olarak analizi tamamlar.

Kimyacılar analitik metotları bu son ölçüme göre sınıflandırırlar. Gravimetrik metotta analitin veya onunla kimyasal olarak ilişkili bir bileşiğin kütlesi tayin edilir. Volumetrik metotta, analit ile tamamen reaksiyona girecek yeterli reaktif içeren bir çözeltinin hacmi ölçülür. Elektroanalitik metotlar, potansiyel, akım, direnç ve elektrik miktarı gibi bazı elektriksel özelliklerin ölçümünü kapsar. Spektroskopik metotlar, analit atomları veya molekülleri ile elektromanyetik ışıma arasındaki etkileşimin ölçülmesine veya analit tarafından bazı ışımaların üretilmesine dayanır.

Diğer metotlar Kütle/yük oranı(kütle spektrometrisi) Radyoaktif bozunma hızı Reaksiyon ısısı Reaksiyon hızı Termal iletkenlik Optikçe aktiflik Kırma indisi; gibi bazı özelliklerin ölçülmesini kapsar.

TİPİK BİR KANTİTATİF (NİCEL) ANALİZİN BASAMAKLARI

        Metot Seçimi Temsili numune alma Laboratuvar numunesinin hazırlanması  Tekrar numunenin alınması  Numunelerin çözülmesi  Bozucu etkilerin giderilmesi  Analitin özelliğinin ölçülmesi  Sonuçların hesaplanması  Sonuçların güvenilirliğinin belirlenmesi

Laboratuvar malzemeleri

Gravimetrik metotlar