Yard Doç Dr İlkay BOZ, Dr Gamze TESKERECİ Doç Dr Murat ÖZEKİNCİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
Advertisements

Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Makale Sunumu Ayşe GÖKMEN Ankara
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Doç. Dr. Süleyman GÜVEN Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi
KOH Sikluslarında Luteal Faz Desteği
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Açıklanamayan İnfertilitede Yanlışlar ve Doğrular
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Kontrollü ovarian hiperstimülasyonda yeni kavramlar: Luteal fazda stimülasyon, dual trigger, oosit pooling Dr. L. Cem Demirel Ataşehir Memorial Hastanesi,
KÖTÜ OVARYAN YANITLI OLGULARIN SİKLÜS İPTAL KRİTERLERİ NE OLMALIDIR?
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Implantasyonda Hangisi Önemli? Dr. Ulun Uluğ III Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, Antalya, 2011.
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
Endometrioma : İnfertilite Açısından Güncel Yaklaşım
TUBAL EKTOPIK GEBELIKLERDE METOTREKSAT TEDAVISI VE BHCG SEYIYELERI ILE KORELASYONU Dr. Aşkın DOĞAN
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı.
PROF.DR.SEDAT KADANALI TSRM II. BAŞKANI IVF uygulamalarında daha sağlıklı embriyonun oluşturulması için klinisyenin labaratuvara maximum katkısı nasıl.
Ovulasyon indüksiyonunda metforminin yeri Yılmaz Şahin Erciyes Üni. Tıp Fakültesi, Reproduktif Endokrinoloji ve İVF Ünitesi, Kayseri.
İNFERTİLİTE ETYOLOJİSİ VE ERKEN GEBELİK KAYBI İLİŞKİSİ DR. ULUN ULUĞ TJOD ANTALYA, 2015.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
Hiperlipidemi Tedavisinde Güncel Yaklaşım: Hangi Hastaya. Hangi ilaç
Örnek: Kalple ilgili bir çalışmada 25 yaşındaki 24 erkek ve 40 yaşındaki 30 erkeğin sistolik kan basınçları ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre 0.05.
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Kayseri İlinde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Çalışanların Anksiyete ve Depresyon Düzeyinin Değerlendirilmesi Dr. Fatma Gündoğan1, Paramedik Zeynep.
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Treatment Method For Vulvovagınal Candıdıasıs In Pregnancy
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
Yard Doç Dr Günseli Özdemir Medipol Üniversitesi IVF Ünitesi TJOD 2017
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ VE ASTIMLI ÇOCUKLARDA ASTIM ŞİDDETİNE ETKİSİ
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Taze embriyo transferinden vaz geçme zamanı geldi mi?
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Istanbul Memorial Hospital, ART and Reproductive Genetics Center
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
İneklerde Fassisi®BoviPreg Test Kiti Sonuçlarının Progesteron Düzeyleri İle Karşılaştırılması Comparison of Fassisi®BoviPreg Test Kit’s Results with Progesterone.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
Vücut Kitle İndeksinin Osteoartrit Cerrahisi Sonrasında Fonksiyonel Diz Verilerine Etkisi A. Meriç Ünal1, Sabriye Ercan2 1Süleyman Demirel Üniversitesi,
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
Ayşe Özkaraman, Nihal Orlu, Öznur Usta Yeşilbalkan, Ayfer Karadakovan
Özlem Aslan1, Canan Yaranoğlu2, Betül Tosun2, Gülcan Bağcivan2
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

Embriyo Transferi Uygulanan Kadınların D Vitamini Düzeyleri ve Gebelik Sonuçları ile İlişkisi Yard Doç Dr İlkay BOZ, Dr Gamze TESKERECİ Doç Dr Murat ÖZEKİNCİ ilkayarslan@akdeniz.edu.tr Akdeniz Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Antalya, Türkiye

D VİTAMİNİ Geleneksel olarak D vitamininin kemik metabolizması ve kalsiyum-fosfor dengesi üzerine rolleri olduğu bilinmektedir (Oberhelman & Thacher, 2013). Son zamanlarda D vitaminin non-kalsemik rollerinin olduğu gösterilmiştir (Özkan ve Döneray, 2011; Down ve Stafford, 2012; Kıdır 2013; Lauretani ve et al., 2013) (Grzechocinska et al., 2013; De-Regil ve ark. 2012).

Üreme Sağlığında D Vitamini Üreme sağlığı ve infertilite alanında D vitamininin etkileri yakından incelenmektedir (Colonese ve ark 2015).

İnfertilitede D Vitamini Eksikliği Bir sistematik derleme ve meta analiz çalışmasında (Vanni ve ark 2014), D vitamini eksikliğinin YÜT uygulanan kadınlarda yüksek prevalansta olduğu, Batı ülkelerinde %21-31, İran çalışmalarında %75-99 Başka bir çalışmada infertilite tedavisi için başvuran 1072 kadının %77.4’ünün D vitamini düzeyini %30ng/mL’nin altında olduğunu bulmuştur (Pagliardini ve ark. (2015) .

Türkiye’de İnfertil Bireylerin D vitamini Düzeyleri Ülkemizde beslenme, geleneksel ya da kapalı giyim tarzı, güneş ışınlarından yeterince faydalanamama nedenleriyle, yüksek oranda D vitamini yetersizliğinin ve eksikliğin olduğu, bu oranın bölge ve illere göre farklılık gösterdiği çalışmalarla ortaya çıkartılmıştır.

Türkiye’de İnfertil Bireylerin D vitamini Düzeyleri Bir uzmanlık tezinde, D vitamini eksikliği infertil (%86.4) ve fertil (%66) erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklı bulunmuştur (Özkaya 2015). Bu çalışmanın dışında ülkemizde IVF uygulanan kadınların D vitamini seviyeleri ile ilgili yapılmış bir çalışmaya ulaşılmamıştır.

D Vitamini ve İnfertilite IVF uygulanan 84 kadının ovarian folikül sıvılarındaki D vitamini düzeyi arttıkça kandaki D vitamini düzeyinin arttığı ve bunun gebelik oranını 4 kat arttırdığı ortaya çıkmıştır.

D Vitamini ve İnfertilite 80 infertilite tedavisi gören kadında ovarian foliküllerdeki D vitamini konsanstrasyonu arttıkça implantasyon oranının arttığını bulmuştur.

D Vitamini ve İnfertilite Yeterli D vitamini düzeyi olan kadınların IVF başarı oranının 4 kez arttığını ortaya koymuştur

D Vitamini ve İnfertilite Tek ET uygulanan 368 kadında D vitamini eksikliğinin bağımsız olarak kinik gebelik oranın azalttığı, 0.56 kat riski arttırdığını saptamıştır

D Vitamini ve İnfertilite Bu çalışmaların aksine, D vitamini düzeyi ile gebelik oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olmadığını gösteren birkaç çalışmaya ulaşılmıştır (Anifandis ve ark. 2010; Aflatoonian ve ark 2014; Firouzabadi ve ark. 2014; Fabris ve ark 2014; Franasiak ve ark 2015).

Amaç ET uygulanan kadınlarının Vitamin D düzeylerini belirlemek ve Transfer zamanında D vitamini düzeyi ile gebelik sonuçları arasındaki ilişkiyi incelemek.

YÖNTEM Tanımlayıcı ve kohort düzen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Haziran 2015-Mayıs 2016 Örneklem: 19-43 yaş arasında, Primer infertil ET uygulanan kadınlar

YÖNTEM Örneklem büyüklüğü Rudick ve ark., (2012) yaptığı araştırma temel alınmıştır. Minitab 15 istatistik programı Örneklem büyüklüğü toplam 208

YÖNTEM Veri Toplama Kişisel Bilgi Formu: 18 soru Sosyodemografik özellikler İnfertiliteye ilişkin veriler D vitamini düzeyleri 25(OH)D düzeyi 20 ng/mL’den düşük D vitamini eksikliği, 21 ile 29 ng/mL arasında D vitamini yetersizliği, 30 ng/mL’den yüksek yeterli düzey 150 ng/mL’den yüksek ise D vitamini intoksikasyonu

YÖNTEM Uygulama Prosedürü Kimyasal gebelik bHCG ile klinik gebelik de gestasyonun 7-8. Haftalarında kalp atımı takibi ile saptanmıştır. hCG uygulandıktan sonra 34-35 saat sonra transvaginal USG eşiliğinde OPU yapılmış, ardından konvansiyonel ET uygulanmıştır. 17-18 mm çapında 2-3 foliküle ulaşıldığında hCG uygulanmış Ovarian yanıt transvaginal USG ve serum E2 ile takip edilmiştir. Tüm kadınlara kontrollü ovarian stimulation (recombinant FSH yalnız ya da kombine hMG) uygulanmıştır.

Verilerin Değerlendirilmesi YÖNTEM Verilerin Değerlendirilmesi Veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş, araştırmada istatistiksel anlamlılık düzeyi α<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma Etiği Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Gönüllülük esası ve aydınlatılmış onam Araştırma Bütçesi Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projeleri birimi proje no:

BULGULAR

Tablo 1. Kadınların Sosyo-demografik ve infertiliteye ilişkin özellikleri (N=208) Sociodemographic Characteristics N % MN ±SD Range Age (years) 32.88 ±4.2 23 - 43 18 - 25 9 4.3 26 - 35 136 65.4 36 - 42 63 30.3 Marriage (years) 6.50 ±4.23 1 - 18 Education Literate & Primary School 118 56.8 High School 48 23.0 University 42 20.2 Employment Housewife (unemployed) 105 50.5 Employed 103 49.5 Place of residence City Town and village 174 34 83.7 16.3 Income Income lower than expenses Income equal to expenses 143 68.7 Income higher than expenses 23 11.1 BKI* (kg/m2) <18.5 18.5-24.9 25-29.9 >30 10 65 28 4.8 31.2 13.5 25.11±4.47 16.5-40.87 Season of Embryo Transfer Summer Spring Winter 56 49 26.9 23.6 Infertility Characteristics Duration of the IVF** diagnosis (year) 4.48 ±3.53 1-16 Duration of IVF** treatment (year) 2.86±2.44 1-13 Infertility factor Female infertility Male infertility 86 33 41.4 15.9 Unexplained infertility 89 42.8 Number of mature oocytes 1-5 6-10 11 ve üstü 80 25 38.5 12.0 6.16 ±3.72 1-20

%23.6 D vitamini yetersizliği BULGULAR Kadınların D vitamini ort: 16.16±8.36 (4.2-54.25) %72.1 D vitamin eksikliği 20ng/mL’nin altında %23.6 D vitamini yetersizliği 20-29.99 ng/mL arasında %4.3 D vitamini yeterli 30 ng/mL’nin üzerinde

Tablo 2. Kadınların D vitamini ortalamaları ile IVF sonuçları ve sosyo-demografik veriler arasındaki ilişki Variables Average vitamin D r p value Age 0.135 0.052 Marriage years -0.136 0.050 BKI* (kg/m2) -0.186 0.007 Duration of the IVF** diagnosis (year) -0.190 0.006 Duration of IVF** treatment (year) -0.197 0.004 Number of mature oocytes -0.093 0.181 Number of transferred embryo 0.164 0.018 hCG*** düzeyi (mIU/mL) -0.051 0.465 Kadınların BKI, infertilite tanı ve infertilite tedavi süresi arttıkça D vitamini ortalamaları düşmektedir

BULGULAR Klinik ve kimyasal gebelik oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Figure 1. Pregnancy rates for women in each 25OH-D level

Sınırlılıklar Örneklem sayısı düşük, Kadınların sadece %4.3’ünün D vitamini yeterli olduğu halde karşılaştırma yapılmıştır. Oosit ve Embriyo kalitesinin incelenmemiştir Freezing ET'ne genellenemez Devam eden gebelik sonuçları ile D vitamini düzeyleri arasındaki ilişki takip edilmemiştir.

SONUÇ Ülkemizde D vitamini ile IVF sonuçları arasındaki ilişkinin incelenmesi Daha yüksek sayıda örneklemle, Farklı infertil hasta gruplarında, Erkek infertil bireylerde. IVF tedavisinde D vitamini destek programı uygulanarak yükselen D vitaminin gebelik sonuçları üzerine etkileri incelenebilir.