VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Advertisements

GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
621- S.T.M.M. HS T.M. HS Satılan malların maliyeti kaydı. 2)Satışlar = (-)Satışların Maliyeti =( ) =Brüt satış karı.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 2.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
BILGISAYARLı MUHASEBE Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu Beşikdüzü, 2015.
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
DÖNEMSONU UYGULAMALARI
FİNANSAL VARLIKLAR. MENKULLEŞTİRME Likit olmayan varlıkların yatırımcılar için likit ve pazarlanabilir varlıklar haline dönüştürülmesidir.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Menkulleştirme
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 8 PARASAL SİSTEM YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
PARA VE BANKACILIK.
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Ticari Alacaklar
VARLIKLARIN İZLENMESİ Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar
MUHASEBE DENKLİĞİ VE MUHASEBEDE HESAP KAVRAMI
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
130 Maddeden oluşmaktadır
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
GENEL MUHASEBE.
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
19. Diğer Dönen Varlıklar 19. Diğer Dönen Varlıklar 190 Devreden KDV
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sunum transkripti:

VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN

MENKUL KIYMETLER İşletmeler atıl durumdaki (hali hazırda ihtiyaç duymadıkları fazla paralarını) nakitlerini zaman zaman finansal varlıklara yatırmaktadır. Söz konusu finansal varlıklar genel bir sınıflandırmayla “menkul kıymetler” olarak adlandırılmaktadır. Finansal muhasebe tekniği açısından menkul kıymetler; işletmenin faiz ve kar payı sağlamak, fiyat değişimlerinden yararlanarak kar elde etmek amacıyla geçici bir süre elde tutmak üzere edinmiş oldukları hisse senedi, tahvil, hazine bonosu vb. varlıklardır. her an paraya çevrilecek bir piyasasının olması (pazarlanabilir olması) (ii) yönetimin bunları nakit gereksinimi olduğunda satma niyetinin olması,

MENKUL KIYMETLER Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde menkul kıymetleri kendi özelliklerine göre ayrı ayrı izleyebilmek adına aşağıdaki hesaplardan yararlanılmaktadır. 110 Hisse Senetleri Hesabı 111 Özel Kesim Tahvil, Senet ve Bonoları Hesabı 112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları Hesabı 118 Diğer Menkul Kıymetler Hesabı

110 HİSSE SENETLERİ HS. Hisse senetleri; sermayesi eşit paylara bölünmüş anonim ve hisseli komandit şirketler ile özel kanunlarla kurulmuş kuruluşların kanuni hükümlere uygun olarak çıkardıkları sermayeye katılım payını gösteren belgedir. Geçici olarak, elde tutulan hisse senetleri bu hesapta izlenir. Bu noktada başka bir işletmeye ortak olmak amacıyla edinilen hisse senetlerinin duran varlıklar altında izlenmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır.

ÖRNEK (i) İşletmemiz 10.08.20X1 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem gören Arçelik A.Ş.’ye ait 10.000 adet hisse senedini tanesi 12,50 TL’den toplamda 125.000 TL ödeyerek geçici yatırım amacıyla satın almıştır. İşletme, hisse senetlerinin bedelini ve aracı kuruma ödeyeceği 1.000 TL komisyon bedelini İş Bankasındaki mevduat hesabından havale yapmıştır.

MENKUL KIYMET SATIŞ KAR VEYA ZARARI Satış Fiyatı > Alış Fiyatı = Menkul Kıymet Satış Karı Satış Fiyatı < Alış Fiyatı = Menkul Kıymet Satış Zararı

ÖRNEK (ii) İşletme, 15.08.20X1 tarihinde daha önce adetini 12,50 TL bedelle almış olduğu Arçelik A.Ş.’ye ait hisse senetlerinden 2.000 adetini tanesi 13,20 TL’den satmıştır. Aracı kurum, 300 TL komisyon ücretini kestikten sonra geriye kalan tutarı işletmenin İş Bankasındaki hesabına yatırmıştır.

ÖRNEK (iii) İşletme, 20.08.20X1 tarihinde ise daha önce adetini 12,50 TL bedelle almış olduğu Arçelik A.Ş.’ye ait hisse senetlerinden 1.000 adetini tanesi 12 TL’den satmıştır. Aracı kurum, 300 TL komisyon ücretini kestikten sonra geriye kalan tutarı işletmenin İş Bankasındaki hesabına yatırmıştır.

110 Özel Kesim Tahvil, Senet Ve Bonoları Hesabı 111 Kamu Kesimi Tahvil, Senet Ve Bonoları Hesabı Tahvil kavramı; anonim şirketlerin, iktisadi devlet teşekküllerinin ve kamu kuruluşlarının 1 yıldan daha uzun vadeli borç sağlamak üzere çıkarmış oldukları borçlanma senetlerini tanımlamaktadır. Kamu kesimi kurum ya da kuruluşları tarafından düzenlenen bir yıldan kısa vadeli emre veya hamiline yazılı menkul kıymet niteliğindeki menkul kıymetlere hazine bonosu; özel kesim kuruluşları tarafından çıkarılan bonolara ise finansman bonosu adı verilmektedir. Tahviller ve bonolar da aynı hisse senetleri gibi ikincil piyasalarda (Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası gibi) el değiştirebilir ve geçici yatırım amacıyla kullanılabilirler. Bu noktada işletmenin söz konusu tahvilin vade sonuna kadar beklemek ve bu süre zarfında faiz geliri elde etmek gibi bir amacının olmaması gerekmektedir.

110 Özel Kesim Tahvil, Senet Ve Bonoları Hesabı 111 Kamu Kesimi Tahvil, Senet Ve Bonoları Hesabı

ÖRNEK (i) İşletmemiz, 100 TL nominal değerli %10 faizli, vade sonunda anapara ve faiz ödemeli, 2 yıl vadeli 1.000 adet özel kesim tahvilini ihraç günü olan 24.08.20X1 tarihinde İş Bankası aracılığıyla satın almıştır. 1.000 TL komisyon ücreti ödemiştir.

ÖRNEK Bu örnekte dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise işletmemiz başka bir işletmenin çıkartmış olduğu tahvilleri ihraç gününde (diğer işletmenin satışa sunduğu tarihte) satın almıştır. Tahvil ve bono gibi borçlanma senetlerinde ihraç tarihinden sonraki her gün faiz işlemeye başlayacaktır. Tahvil ve bonoların ihraç tarihinden sonraki herhangi bir tarihte satın alınması durumunda işlemiş faizin hesaplanıp ayrı muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Bu tutar 198 Diğer Çeşitli Dönen Varlıklar hesabında izlenebilir.

ÖRNEK (ii) İşletmemiz, 01.09.20X1 tarihinde aynı tahvillerden 500 adedini Borsa İstanbul Tahvil ve Bono piyasasından tanesi 105 TL’ye satın almıştır. İhraç günü ile satın alma günü arasında işlemiş olan toplam faiz 95 TL’dir. İşletme 50 TL komisyon ödemiştir. Ödemeler bankadan yapılmıştır.

(i) Tahvillerin vadeden önce elden çıkartılması

ÖRNEK (iii) – a) İşletme, ihraç günü satın almış olduğu 1.000 adet tahvili 25.09.20X1 tarihinde 102.000 TL’ye satmıştır. Satış gününe kadar işlemiş olan faiz 850 TL’dir. Satış tutarı işletmemizin banka hesabına yatırılmıştır.

ÖRNEK (iii) – b) Eğer aynı örnekte satış fiyatı 100.500 TL olsaydı;

(ii) Tahvillerin vade sonunda kadar elde tutulması İşletme tahvilleri vade sonuna kadar elinde tutarsa vade sonunda anapara ve faiz elde etme hakkına sahip olacaktır. Bu noktada işletmenin dönem sonları itibariyle tahakkuk etmiş olan faizleri kayda alması ve borsa değer artış ve kazançlarını belirlemesi gerekmektedir. Bu işlemlere dönem sonu işlemleri (envanter) içerisinde yer verileceğinden, bu aşamada konunun karmaşıklaşmaması adına daha ayrıntıya girilmemesi yararlı görülmektedir.