İşlev Açısından Kelime Türleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
FİİLİMSİLER 8.SINIF EBRU GÜNAY   Türkçe Öğretmenliği 2. SINIF(İ.Ö)
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
Türk Dili I Bölüm - 14.
FİİLLERDE ÇATI.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
XII. BÖLÜM ZARFLARIN VE EDATLARIN TÜRKÇEDE KULLANILIŞ ŞEKİLLERİ
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
Yapı Bilgisi: Biçim Bilgisi ve Söz Dizimi
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM
KELİME (SÖZCÜK) TÜRLERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
FİLLERDE ÇATI.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
YAPI BİLGİSİ.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
YEŞİM BAYKAL
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
NESNE.
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
BAĞLAÇLARIN YAPISI.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
 Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Türk Dili I Hafta 10 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 10.
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
ADLAR (İSİMLER).
TÜR VE GÖREV BAKIMINDAN KELİMELER İSİM SOYLU KELİMELER FİİL SOYLU KELİMELER A.Tam Anlamı Olanlar 1.Tek Başına Görev Üstlenenler -İsim (Ad) - Zamir (Adıl)
Ercan BİL Türkçe öğretmeni Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
ÜNLEM GRUBU ve SAYI GRUBU
ADLAR (İSİMLER).
GÖREVLİ KELİMELER: EDATLAR
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
Kök ve ekler Smagulova Anel. Kök (İsim Kökleri – Fiil Kökleri) Kök, bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasıdır. Sözcüğün kökü bulunurken.
HATIRLAYALIM.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
Sunum transkripti:

İşlev Açısından Kelime Türleri Eylem, Eylemsi, Edat, Bağlaç, Ünlem

Eylem (Fiil) Her dilde var olan ve büyük bir grubu oluşturan eylemler biçim bilgisinin merkezinde yer alır. Eylemlerin en kayda değer biçimbilimsel özelliği, kip ve kişi ekleriyle çekimlenmesidir.

Eylem (Fiil) Eylemin alabileceği unsurlar, onun geçişli olup olmamasıyla ilgilidir. Eğer bir eylem geçişsiz ise sadece özne ister: Bebek güldü. Eylemin etkisi dışa dönükse fiil kendisine özne yanında zorunlu olarak bir de nesne alır: Çiftçi ağaçları suladı.

Eylem Çatısı Çatı eklerinin hepsinin bir fiile getirildiği düşünülürse bunların belli bir sıra içinde fiile eklendiği görülür: Giy-in-iş-tir-il-. Örnek türetimde sırasıyla dönüşlülük, işteşlik, ettirgenlik ve edilgenlik eki fiil köküne getirilmiştir.

Eylemsi (fiilimsi) Ad-eylem (İsimfiil) Eylemsiler, cümledeki görevlerine göre ad-eylem (isimfiil), ortaç (sıfatfiil) ve ulaç (zarffiil) olarak üçe ayrılır. İsimfiiller: şiir yazmak, Efe’nin gelmesi, olaylara bakış tarzı Kalıcı ad olmuş örnekleri de vardır: dolma, kavurma, buluş, kurtuluş…

Ortaç (Sıfatfiil) Sıfatfiiller: tarlayı süren çiftçi, yıkılası karlı dağlar, çözülemez sorunlar, güler yüz, yapılacak işler, sevdiğim insan, yıkılmış ev… Kalıcı ad olmuş örnekleri de vardır: yiyecek, yazar, dolmuş, gider…

Ulaç (Zarffiil) Bağlama anlamı: Alıp gitti. Durum anlamı: Gülerek geçti. Hoplaya hoplaya gitti. Zaman anlamı: Kar başlayınca kaçtık. Bunu ölünceye dek unutmayacağım. Bize geldiğinizde başlamıştık. Neden anlamı: Canı sıkıldığından sinemaya gitti.

Edat (İlgeç) Edatlar kendi başlarına anlamı olmayan görevli kelimelerdir. Bu kelimeler diğer kelimelerle, özellikle isimlerle grup kurarak (adam gibi, kuş kadar) anlam ilişkisi oluştururlar. Kelimelerin edatlara bağlanması bazen eksiz, bazen de eklidir. Deve kadar, kum gibi, çocuk için vb. örneklerde edat olan kelimeler yalın bir isim almışlardır.

Edat (İlgeç) Bazı hallerde isimler edatlara yönelme durum ekiyle bağlanabilirler: eve doğru, rüzgâra karşı, akşama dek… Bazıları ise kendilerine ayrılma durum ekli isim ister: pencereden dışarı, dersten sonra, işten dolayı… Zamirler de edatlara ilgi durum ekiyle bağlanırlar: benim gibi, senin için, bizim ile…

Bağlaç Diğer bir görevli kelime sınıfı da bağlaçlardır. Bağlaçlar, birbiriyle ilgili kelimeleri, kelime gruplarını ve cümleleri bağlayan kelimelerdir. ve, ile, ya, veya, yahut, de…de, ya…ya, hem…hem, fakat, ancak, yalnız, ama, çünkü, dahi, bile…

Bağlaç Yapı bakımından dörde ayrılır: 1.) Basit: ile, ise, ki, de… 2.) Türemiş: yalnız, ayrıca, üstelik… 3.) Bileşik: oysaki, halbuki, veyahut… 4.) Öbek: ya da, ne var ki, yeter ki…

Ünlem Ünlemler, herhangi bir kelimeyle gramatik bir ilgi kurmayan ve daha çok duyguları açıklayan ve yansıma seslerden de oluşabilen kelime veya kelime gruplarıdır. Asıl ünlemler: ah, vah… Seslenme ünlemleri: ey, hey… Sorma ünlemleri: hani, niçin… Gösterme ünlemleri: işte, daha… Cevap ünlemleri: evet, yok…

Kaynak Erdem, Mevlüt (2009) «Biçim Bilgisi», Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (ed) Nurettin Demir-Emine Yılmaz.