İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spermden Doğuma Üreme Sağlığı VARİKOSEL AMELİYATI YAPILMAMALI!?
Advertisements

SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
Mikroenjeksiyon.
Doç. Dr. Süleyman GÜVEN Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
Açıklanamayan İnfertilitede Yanlışlar ve Doğrular
Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
TESE ÖNCESİ TESTİS NASIL HAZIRLANMALI?
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
Kadın Doğum Hekimi Gözüyle Sperm Parametreleri
AZOSPERMİK İNFERTİL ERKEKTE GENETİK TESTLERDE YENİLİKLER
ERKEK İNFERTİLİTESİ Prof. Dr. Barış ALTAY.
Tekrarlayan implantasyon başarısızlığında sperm faktörünün yeri
İNFERTİLİTE Tanım İnsidans %15 Primer infertilite Sekonder infertilite
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Spermin Rolü
Prof. Dr. Barış ALTAY Üroloji Anabilim Dalı
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ
Prof. Dr. Selahittin Çayan
Erkek infertilitesi (Kadın Doğum Uzmanı Gözüyle)
İnfertilite ve Tedavi yolları
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL
İNSAN EMBRİYOLOJİSİNE GİRİŞ
TESE öncesi hormonal tedavinin yeri ve TESE için yeni endikasyonlar
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
ÇOĞUL GEBELİKLER.
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
A-hekim.tv Survey via web site. 2 Contribution of a-hekim.tv %88 of the total physicians declared that a-hekim.tv helps to improve their scientific knowledge.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
İNFERTİL OLGUDA MYOMEKTOMİ GEREKLİ Mİ ? GÜNCEL YAKLAŞIM
DR. EMRE BAKIRCIOĞLU Bahçeci Fulya ve Umut Tüp Bebek Merkezleri
Implantasyonda Hangisi Önemli? Dr. Ulun Uluğ III Üreme Tıbbı Derneği Kongresi, Antalya, 2011.
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
A. Erkeğin dış üreme yapıları (Şekil 15-1’e bakınız) B. Erkeğin iç üreme organları (Şekil 15-1’e bakınız) C. Erkeğin üreme fizyolojisi D. Kadının.
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı.
Ovulasyon indüksiyonunda metforminin yeri Yılmaz Şahin Erciyes Üni. Tıp Fakültesi, Reproduktif Endokrinoloji ve İVF Ünitesi, Kayseri.
Preimplantasyon Genetik Tarama
Puberte Sorunları.
AVL Trees / Slide 1 Silme * Anahtar hedefi silmek için, x yaprağında buluruz ve sonra sileriz. * Dikkat edilmesi gereken iki durum vardır. (1) Hedef bazi.
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.
A - OI ve/veya IUI İşlemi (1)Evli olmakla birlikte eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması.
İSKELET KASI FİZYOLOJİSİ. Downloaded from: StudentConsult (on 29 March :21 AM) © 2005 Elsevier İskelet kasının kas kitlesinden moleküler düzeye.
Spermatogenezis
İnfertilitede Mikrocerrahi ve Laparoskopi
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
GBM112-TEMEL GENETİK KROMOZOM SAYISI MUTASYONUNUN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR Yrd Doç Dr Necmi BEŞER.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Kromozom Anomalisi İnsidansları
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Fertİlİzasyon Su alıp şişme (1-2 Dk) Erkek ve dişi yanyana
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
REPRODÜKTİF BİYOTEKNOLOJİ
“am, is, are”.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
Başarısız m-TESE sonrasında ne yapalım?
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)

Spermatogenezis www.centrum.com.tr

Spermatogenezis www.centrum.com.tr

Tarihçe

Normal fertilizasyon sırasında, sperm nukleusu iki gamet arasında oluşan membran füzyonu sayesinde oosit içerisine girer. Uehara ve Yanagimachi ilk kez hamster oositleri içerisine yerleştirilen sperm nukleusunun pronukleusa dönüştüğünü gösterdikten sonra bazı araştırıcılar bu teknikle yavru elde etmeye çalışmıştır. Bu teknik ile hayvanlarda (tavşan ve sığır) sınırlı başarı elde edilmesine rağmen, insanlarda çok başarı ile kullanılmıştır. Ağustos 1994'te dünya çapında ICSI'den elde edilen gebelik sayısı 500 ila 600 arasında iken, yaklaşık 175 canlı doğum gerçekleşmiştir. Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Farede ICSI - 1 Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Farede ICSI - 2 Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Farede ICSI - 3 Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Farede ICSI - 4 Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

ICSI sonrası - hemen Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Aynı görüntü Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

1 saat 45 dk sonrası Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Pronüklear dönem – 5 saat sonrası Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

1 gün sonrası Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

4 gün sonrası Kimura, Y & Yanagimachi, R BOR, 52: 709-720 (1995)

Neden? Başarısız IVF uygulamaları İleri düzeyde sayı, hareket ve morfoloji bozukluğu PGD (pre-implantasyon genetik tanı) yapılması gereken durumlar Olgun spermatozoon bulunmaması (Azoospermi) Obstrüktif azoospermi Non obstrüktif azoospermi Anormal spermatozoon fazlalığı (%4 ile %14 arasında normal form varsa IVF) TMS'nin < 1.5 milyon ve kesin morfolojinin < %4 olması durumunda ise ICSI uygundur. (www.kaanaydos.net) Kadın yumurta sayısı 5 veya daha altında ise nedene bakılmaksızın daha yüksek döllenme elde etmek amacı ile (www.tupbebek-genetik.com)

Obstrüktif Azoospermi Enfeksiyon (genital organlarda iltihap): Orşit, epididimit v.s. Geçirilmiş olan operasyonlar (varikosel ameliyatı komplikasyonu v.s.) Travma ve kaza Korunma amacıyla erkeğin tüplerini daha önce bağlatmış olması (Vas deferens'lerin iki taraflı bağlanması = vazektomi operasyonu) Doğuştan tıkanıklar (konjenital bilateral vas deferens yokluğu v.s.) www.centrum.com.tr

Non Obstrüktif Azoospermi Genetik nedene bağlı olanlar (Azoospermik erkeklerde kromozomal bozukluk bulunma ihtimali %12-15'dir.) Tek gen mutasyonları Klinefelter sendromu (47, XXY) (%25 oranında) (1/500 canlı doğumda) Erkek turner sendromu XYY sendromu (47, XYY) Y kromozomu mikrodelesyonları v.s. www.centrum.com.tr

Non Obstrüktif Azoospermi Hormonal nedene bağlı olanlar Kalmann sendromu Hipogonadotropik hipogonadizm Hipergonadotropik hipogonadizm Panhipopitüarizm Santral sinir sistemi lezyonları www.centrum.com.tr

Non Obstrüktif Azoospermi Radyoterapi veya radyasyon İlaçlara bağlı gelişen (Kemoterapi) Diğer nedenler endüstriyel toksinler uzun süreli yüksek ısılı ortamlarda çalışmak www.centrum.com.tr

Yıkama sonrası total sperm sayısına (TMS) göre seçilecek tedavi TMS (a + b) Normal morfoloji Seçilecek yöntem 5 milyon'un üzerinde   4-6 siklus IUI 1-5 milyon %4'ün üzerinde 4-6 siklus IUI veya IVF %4'ün altında ICSI 1 milyonun altında IUI: intrauterin inseminasyon www.kaanaydos.net

Preimplantasyon Genetik Tanı www.howtohaveababyboyorgirl.com

Fluorescence In Situ Hybridization (FISH) kromozom 13, 16, 18, 21, 22, X ve Y www.fertilitycenter-crete.gr

Hayvanlarda ICSI Transgenesis Bilimsel çalışmalar Liyofilize sperm kullanımı

Tek bir spermatozoonun bir oosit içerisine mikrocerrahi ile yerleştirilmesi, genellikle intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu yada ICSI olarak isimlendirilir, ciddi erkek faktörlü infertilite ve açıklanamayan total fertilizasyon başarısızlıklarının tedavisinde tercih edilen bir metot olmaktadır. ICSI yöntemiyle, morfolojik olarak seçilen iyi oositlerin %60-90'ı (bazen %100'ü) fertilize olmaktadır. Günümüzde, çocuğu olmayan binlerce çift başarısız IVF girişimleri nedeniyle çocuk sahibi olamamakta, fakat ICSI tekniği sayesinde bir şans elde etmektedir. ICSI hayvanlar ve insanlarda geleneksel tohumlama yöntemlerinin yerini alamaz, ancak diğer yöntemler başarısız olduğunda son yöntemdir.

Gelişmiş ülkelerde evli çiftlerin yaklaşık %15'i yaşamlarının bir döneminde infertilite sorunu yaşar. Bu sıklık, anne-baba yaşının atrmasıyla ve ekolojik ve sosyal sorunlar nedeniyle giderek artmaktadır. İnfertilite kliniklerine gelen 10 çiftten 9'u kendi genetik çocuğu olmasını arzu etmektedir. Bu durum yardımlı üreme tekniklerinin kullanımını artırmaktadır.

(A) Sperm head before the acrosome reaction; acp, the principal (acrosomal cap) region of acrosome; eq, the equatorial region of acrosome. (B-C) The acrosome-reacted spermatozoon passes through the zona pellucida (zp) and the perivitelline space (pvs). (D-E) Membrane fusion begins between sperm plasma membrane over the equatorial segment (eq) of acrosome and oocyte plasma membrane. Cortical granules (cg) are quickly exocytosed to modify both the oocyte surface and the zone pellucida to prevent polyspermic fertilization. (F-G) The anterior portion of sperm head is engulfed into the oocyte in a phagocytic fashion, while the rest of the sperm head and tail enter the oocyte by plasma membrane fusion. Note that the contents of acrosomal cap never enter the oocyte. Sperm plasma membrane also does enter the oocyte: it mingles with the oocyte plasma membrane to become a mosaic plasma membrane of the zygote. (H) The inner acrosomal membrane (iam) separates from the decondensing sperm nucleus. Endoplasmic reticulum (er) gradually form the envelope of the male pronucleus.

Electron micrographs of mouse spermatozoa injected into oocytes Electron micrographs of mouse spermatozoa injected into oocytes. A single epididymal spermatozoon was sucked into an injection pipette and immobilized by applying a few piezo-pulses to the midpiece region before injection into each oocyte. (A) Thirty minutes after ICSI; decondensation of sperm nucleus has begun: note that the entire acrosome is within the oocyte. (A') A cross-section of sperm tail with the plasma membrane partially missing (arrow). (B) About 60 min after ICSI. Sperm nucleus has extensively decondensed. Acrosome (left) and midpiece mitochondria and axoneme (right) are seen.

Improving Animal ICSI - 1

Improving Animal ICSI - 2

Improving Animal ICSI - 3

Summary - General

Summary - General

Summary - General

Summary – Animal ICSI

Summary – Animal ICSI

Summary – Human ICSI

Summary – Human ICSI

Summary – Human ICSI

Summary – Human ICSI