Numerik Veri İki Bağımsız Grup

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
BAĞIMLI GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
BAĞIMSIZ GRUPLARDA İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ
TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ
Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
ANOVA.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Tıp alanında kullanılan temel istatistiksel kavramlar
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
T- TEST BAĞIMSIZ İKİ GRUP T-TESTİ
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
THY Örneği Verilerin Diskriminant Analizi İle Açıklanması
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
THY Uygulaması Araştırması
KRUSKAL WALLIS VARYANS ANALİZİ
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Yrd. Doç. Dr. Hamit ACEMOĞLU
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
Non Parametrik Hipotez Testleri
İstatistiksel testler ve kullanım yerleri – akış şemaları
Parametrik Hipotez Testleri
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
Çıkarsamalı İstatistik Yöntemler
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
D1-k4- İki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi Tacettin İnandı.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Güven Aralıkları Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç: Bu konu sonunda okuyucunun güven aralıkları hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmıştır. Hedefler: Bu.
Numerik Veri İki Bağımlı Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin ikiden fazla bağımsız gruptan elde edilen numerik verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında.
Merkezi dağılım (yığılma) ölçütleri – the average 1/ 24.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
Veri dönüştürme Prof. Dr Hamit ACEMOĞLU / 22 1.
Hipotez Testleri.
İstanbul Medipol Üniversitesi
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
TESTLER
Prof. Dr. Hamit Acemoğlu Tıp Eğitimi Anabilim Dalı
Prof. Dr Hamit ACEMOĞLU Tıp Eğitimi AD
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimli ğ i Anabilim Dalı GÜVEN ARALIĞI HİPOTEZ TESTLERİ P DEĞERİ.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
UYGULAMA II.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Sunum transkripti:

Numerik Veri İki Bağımsız Grup

Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin iki bağımsız gruptan elde edilen numerik verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında kullanılan bağımsız örneklemlerde t-testi (independent samples t-test veya Student t testi) ve bunun nonparametrik alternati olan Mann-Whitney U testi hakkında bilgi sahibi olması ve bu testleri yapabilmesi amaçlanmıştır.

Öğrenim Hedefleri Numerik veri, iki bağımsız grubu tanımlayabilmeli Student t testi varsayımlarını sayabilmeli Boy ve ağırlık değişkenlerini kullanarak SPSS ile vücut kitle endeksini hesaplayabilmeli SPSS’te Student t testi yapabilmeli Student t testi SPSS çıktısını yorumlayabilmeli SPSS’te Mann-Whitney U testi yapabilmeli Mann-Whitney U testi SPSS çıktısını yorumlayabilmeli

Diyabet hastalarımızın vücut kitle indekslerinin (VKİ) erkekler ve bayanlar arasında farklılık gösterip göstermediğini araştırmak istediğimizi varsayalım (H0: Diyabet hastası erkekler ve bayanlar arasında vücut kitle indeksleri açısından fark yoktur). Ölçmek istediğimiz değişken (VKİ) numerik sürekli bir değişkendir. Bayanlar ve erkeler olmak üzere birbirinden bağımsız iki grubumuz var.

Yukarıdaki hipotezimizi test etmek için uygulayabileceğimiz test bağımsız gruplarda t testidir (independent samples t test veya Student t test). Bu testi uygulayamamız halinde nonparametrik alternatifi olan Mann-Whitney U testini yapabiliriz.

Bağımsız örneklermlerde t testi Varsayımları Değişken, toplumda normal dağılmalı Değişkenin varyansları her iki grupta eşit olmalı Örneklem sayısı normal dağılımı ve varyansların eşitliğini test edebilecek kadar yeterli olmalı.

Mantığı İki grupta yapılan ölçümlerin ortalamasını karşılaştırıyoruz. Sıfır hipotezimize göre iki grubun ortalamaları arasında fark olmaması gerekir (Ortalama1 – Ortalama2 = 0). Student t testi daha önce gördüğümüz tek örneklemde t testi ve bağımlı örneklemlerde t testi gibi ortalamalar arasındaki farka dayanmaktadır. Bu testin verileri teorik dağılımlarından t dağılımına benzemektedir.

Not İki grubumuzun örneklemleri n1 ve n2, ortalamaları x1 ve x2 ve , standart sapmaları ise s1 ve s2’dir. Diyabet veri setimizde boy ve ağırlık değişkenleri olmakla birlikte VKİ hesaplanmamıştır. Aşağıdaki komutları kullanarak yeni bir VKİ değişkeni hesaplatabiliriz (VKİ = [ağırlık (kg)] / [boy (m)]2 ). Transform>Compute variable>[“Target Variable” alanına “VKİ”, “Numeric expression” alanına “weight/((height/100)*(height/100))” girelim>ok.

Şimdi, bağımlı değişkenimizin Student t testi varsayımlarını karşılayıp karşılamadığına bakabiliriz.

Sıfır hipotezi (H0) ve alternatif hipotezin (H1) tanımlanması: H0: Diyabet hastası erkekler ve bayanlar arasında vücut kitle indeksleri açısından fark yoktur H1: Diyabet hastası erkekler ve bayanlar arasında vücut kitle indeksleri açısından fark vardır.

Verilerin toplanması: İlgili sıfır hipotezi için test istatistiğinin hesaplanması: Student t testi için kullanacağımız formül de önceki t testi uygulamalarına benzemektedir: Burada s1 ve s2’den “pooled standard deviation” hesaplanması gerekmektedir:

Yukarıdaki formülü hesap makinesiyle yapmak zordur Yukarıdaki formülü hesap makinesiyle yapmak zordur. Doğrudan SPSS ile uygulamaya geçilecektir: Analyze>Compare Means>Independent-Samples T Test>[“VKİ” değişkenini “Test Variable(s)” alanına, “sex” değişkenini de “Grouping Variable” alanına geçirelim (Erkek) 27,5 30,4 s1 3,3 s2 4,0 n1 107 n2 65

>Define Groups>[Group 1’e 1, Group 2’ye de 2 girelim]>Continue>ok.

Test istatistiğinden elde edilen değerin bilinen bir olasılık dağılımı ile karşılaştırılması: İkinci tablodan görüldüğü gibi Levene testine göre varyanslar arasında fark yoktur (Sig. = 0,054; >%5). t istatistiği -5,12 olarak hesaplanmıştır. Serbestlik derecesi (n1+n2-2) = 170 olarak alınmıştır. İki yönlü p değeri sıfıra yakındır (p<0.001).

P değerinin ve sonuçların yorumlanması P değeri 0,05’ten küçük olduğu için H0 hipotezini reddederiz. Dolayısıyla diyabetik erkeklerin VKİ değerlerinin diyabetik bayanlarınkinden daha düşük olduğu sonucuna varabiliriz.

Varsayımlar karşılanamıyorsa Verilerimizin bağımsız gruplarda t-testi için varsayımları karşılamaması halinde örneğimizde olduğu gibi veri dönüşümü uygulayabilir veya bu testin nonparametrik versiyonundan yararlanmamız gerekir. Student t testinin nonparametrik alternatifleri Mann-Whitney U testidir. Mann-Whitney-U testini elle yapmak daha zordur. Bu iki testin sonuçları da hemen hemen aynıdır.

Şimdi VKİ değişkenini kullanarak Mann- Whitney U testini yapalım: Analyze>Nonparametric Tests >2 Independent Samples>[“VKİ” değişkenini “Test Variable(s)” alanına, “sex” değişkenini de “Grouping Variable” alanına geçirelim>Define Groups>[Group 1’e 1, Group 2’ye de 2 girelim]>Continue>ok

Mann-Whitney U testi sonucunda da z testi değeri -4,44 ve p değeri <0,001 olduğundan H0 hipotezini reddederiz.

NPar Tests Mann-Whitney Test Sex of the patient N Mean Rank Sum of Ranks VKİ Male 107 73,37 7850,50 Female 65 108,12 7027,50 Total 172 VKİ Mann-Whitney U 2072,500 Wilcoxon W 7850,500 Z -4,437 Asymp. Sig. (2-tailed) ,000