10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Kaynak işlemi sırasında ;
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Pik (Ham) Demir Üretimi
Coğrafya Performans Ödevi
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
9. BİYOLOJİK ATIK ARITIMI
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
CANLILIK ve ENERJİ
KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
MAC KARBON REFRAKTERLER
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
SOLUNUM.
Madde ve Maddenin Özellikleri
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Maddeler doğada karışık halde bulunur
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
METALLERIN ÖZELLIKLERI,DOĞADA VE CANLI VARLIKLARDA YERI,VE ELDE EDILMESI HAZIRLAYAN Abdurrahman Kahreman.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ASİT YAĞMURLARI Çeşitli kaynaklardan (Fabrikalar,Fosil yakıt kullanan çeşitli sanayi kuruluşları,üretim tesisleri,otomobil egzozları) atmosfere salınan.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Gelişim ve Temel Kavramlar
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
SIVI KAPANIM.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI Bazı maden ocaklarında düşük konsantrasyonda bulunan metaller, mikroorganizmalar kullanılarak düşük maliyetle çıkarılabilir. Microbial leaching  bakır ve uranyum Metalin bulunduğu yüzeyden asitli su geçirilir. Asidik su içindeki metal çöktürülüp saflaştırılır. Nikel, çinko, kobalt, kadmiyum, kurşun ve altın

Biyomadencilik (Microbial leaching) Acidithiobacillus ferrooxidans Kemolitotrof  aerobik Fe+2’yi Fe+3’e okside ederek enerji elde eder. Bu bakteri gelişmesi esnasında kükürtlü bileşikleri de okside ederek sülfat üretir. Hidrojenle birleşen sülfatların oluşturduğu sülfürik asit ortam pH’sının 1.5 – 2 olmasını sağlar.

Biyomadencilik (Microbial leaching) Yeryüzünde pek çok bölgede çözünemeyen kristaller halinde demir ve kükürtten oluşan prit (FeS2) bulunur. Pritin bakteriler tarafından oksidasyonu ortamı asidik yaptığı için bu ortamda bulunan metallerin geri kazanımı da sağlanmış olur. Oksijenli ortamda ilk olarak prit, oksijen ile yavaş bir kimyasal reaksiyona girerek Fe+2 oluşumunu sağlar. FeS2 + 3 ½ O2 + H2O  Fe+2 + 2 SO4 + 2 H+

Biyomadencilik (Microbial leaching) Asidik şartların oluşumunu sağlayan bu reaksiyon sonucu demir Fe+2 halinde stabil olarak ortamda kalır. A. ferrooxidans bu ortamda Fe+2’yi Fe+3’e okside eder. Oluşan Fe+3 pritle kendiliğinden reaksiyona girip daha fazla Fe+2 oluşumunu sağlayarak pritin oksidasyon oranını arttırır. FeS2 + 14 Fe+3 + 8 H2O  15 Fe+2 + 2 SO4 + 16 H+

Biyomadencilik (Microbial leaching) Böyle bir ortamda bir metalin örneğin bakırın geri kazanımı aşağıdaki şekilde olmaktadır. Bakırlı prit (CuFeS2), yaklaşık % 0.1 – 0.4 oranında bakır içeren önemli bir bakır maden cevheridir. Böyle bir ocakta A. ferrooxidans tarafından üretilen Fe+3 ile bakırlı prit arasında aşağıdaki reaksiyon gerçekleşir. CuFeS2 + 2 Fe+32(SO4)3 + H2O + O2  CuSO4 + Fe+2 SO4 + H2SO4 Bu reaksiyon sonucu oluşan bakır sülfat, sıfır değerlikli demir ile karıştırılınca bakır çöker. Demir sülfat ise bakterinin bulunduğu ortama verilip üç değerlikli demir üretiminde kullanılır.

Altın (Au) geri kazanımı Doğada  arsenik + prit + altın A. ferrooxidans  arsenoprit minerallerini çözer altın serbest hale geçer. 2FeAsS [Au] + 7 O2 + 2H2O + H2SO4  Fe2 (SO4) 3 + 2H3AsO2 + [Au] Bu şekilde serbest hale geçen altın siyanür (CN-) ile kompleks oluşturur. 2Au + 4CN- + O2  2Au(CN) 2- + O2- Altın eldesi biyoreaktörde yapılır. Arsenik Fe+3 ile çöktürülür, Siyanür mikrobiyel oksidasyonla CO2 ve üreye parçalanır.

uranyum geri kazanımı Nükleer yakıt olarak kullanılan uranyum da prit içeren cevherlerden bu yöntemle elde edilmektedir. Çözülemeyen dört değerlikli uranyum oksit (UO2) pritle birlikte bulunmaktadır. Bunu A. ferrooxidans altı değerlikli asidik koşullarda çözülebilen (UO2SO4) uranyuma çevirmektedir. UO2 + Fe2 (SO4)3  UO2SO4 + 2FeSO4 U+4 Fe+3 U+6 Fe+2 (indirect oksidasyon) Bakteri üremesiyle asidik olan ortamdaki Fe +2 yi bakteri Fe+3 e tekrar okside eder, U+4 de sürekli +6 değerlikli hale çevrilir.

Petrol geri kazanımı Petrol ideal koşullarda kuyudan kendiliğinden fışkırır. (1/3) Kuyulardan kendiliğinden fışkırmayan petrol gaz basıncı ile su verilerek ve termal yöntemlerle çıkarılır. Bu yöntemlerle petrolün viskozitesi azaltılıp kuyudan alınması kolaylaştırılır. Bu tür kuyularda mikrobiyel olarak arttırılmış petrol kazanımı (MEOR, Microbial Enrichment Oil Recovery) olarak adlandırılan bir yöntemle mikroorganizmalar kullanılarak da petrol çıkarılır. Mikroorganizmaların kendilerinin yada ürettikleri çeşitli yüzey aktif maddelerin (sülfaktan) kullanıldığı bu yolla, Amerika’da 8.5 – 17 milyar ton petrol kuyulardan çıkarılmaktadır.

Petrol geri kazanımı Sülfaktan  Xanthomonas campestris  ksantan En küçük gözeneklere girerek buradaki petrol ile yer değiştirip petrolün kuyudan çıkarmasını sağlar. Fermentasyon yoluyla üretilen ksantan petrol çıkarma suyuna belli oranda ilave edilir. Kuyularda kontrollü olarak geliştirilen Desulfovibrio türleri gibi anaerobik mikroorganizmalar ürettikleri gazlarla ve sülfaktanlarla yada direk olarak kendileri kayaç yüzeylerindeki petrolle yer değiştirerek petrolün kuyudan çıkmasını kolaylaştırırlar. Bu bakteri ayrıca petrolü kısmen parçalayarak petrolün viskozitesinin azalmasını da sağlar.