BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Okul Çağı Çocuğunun Beslenmesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI BESLENME.
SEBZELER.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETİŞKİN BESLENMESİ DYT.ŞEVVAL GÜZEL OndokuzMayıs Ünv.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR BESİN GRUPLARI BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR

Besinler, lezzet ve görünüş açısından olduğu kadar besleyici özellikleri açısından da birbirlerinden farklıdırlar. Besinler ve içecekler içerdikleri besin ögelerinin tür ve miktarları yönünden ayrıcalık gösterir. Bir yiyeceğin besin değeri, içerdiği besin ögelerinin çeşidine ve miktarına bağlıdır.

Çok çeşitli olan besinlerin; bazıları enerji yönünden, bazıları protein, bazıları vitaminler yönünden zengindirler.

Günlük tüketilen besinler, vücuda sağladıkları yarar yönünden dört temel grupta toplanabilir. 1. Grup: Et, yumurta, kurubaklagiller, fındık, ceviz, badem gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlar 2.Grup: Süt ve süt ürünleri 3.Grup: Sebze ve meyveler 4.Grup: Ekmek ve diğer tahıllar

Yonca, şansı ve mutluluğu simgelemektedir. Yonca gruplamasında, yapraklar kalp biçiminde gösterilmiştir. Bu durum kalp sağlığının önemini ve sevgiyi anlatmaktadır.

Yoncanın üst yaprağında süt ve süt ürünleri vardır Yoncanın üst yaprağında süt ve süt ürünleri vardır. Ülkemizde (özellikle çocuk, gebe, emzikli ve yaşlı grupları) bu gruptaki besinler çok az tüketildiğinden, öneminin vurgulanması için, üst yaprak olarak gösterilmiştir. İkinci grupta (yoncanın sağ yaprağı), et ve benzeri besinler (yumurta, kurubaklagiller, sert kabuklu yemişler) yer almaktadır. Üçüncü grup (yoncanın alt yaprağı) sebze ve meyvelerdir. Dördüncü grup (yoncanın sol yaprağı) ekmek ve diğer tahıl ürünleridir.

1.Süt ve Süt Ürünleri Grubu Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Kefir gibi fermente süt ürünleri de bu grupta değerlendirilir. Süt grubu besinler protein, kalsiyum, riboflavin ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır. Süt ve süt ürünleri yağ içeriği yönünden de zengindir. Doymuş yağ ve kolesterol ile A vitamini de içerirler.

3.Et-Yumurta- Kurubaklagil Grubu Bu grupta et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlar da bu grupta yer alır. Bunların yağ içeriği diğer besinlere göre fazla olduğu için tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Bu gruptaki besinler; protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller, B6, B12, B1 ve A vitaminleri posa açısından zengindir.

3.Sebze ve Meyve Grubu Her türlü sebze ve meyvelerin yer aldığı bu grup, özellikle de A ve C vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca folik asit, riboflavin gibi vitaminleri Demir, magnezyum gibi mineralleri Posa sağlarlar.

Sebzeler Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Brokoli, ıspanak, marul, kara lahana,semiz otu, pazı Kırmızı ve Turuncu Sebzeler: Domates, kırmızı biber Nişastalı Sebzeler: Patates, yer elması, bezelye, havuç Diğer Sebzeler: Taze fasulye, soğan

Meyveler iki gruba ayrılabilir: Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt, limon ve suları Diğerleri: Elma, armut, üzüm, kavun, karpuz, çilek,kayısı, vişne, şeftali ve bu meyvelerin kuruları

Sebze ve meyveler; Folik asit, A vitamininin ön ögesi olan beta-karoten, laykopen E, C, K, riboflavin ve B6 vitaminleri, Kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineralleri Posa ve Diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler.

4.Ekmek ve Tahıl Grubu Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır. Toplumun temel besin grubu olan tahıllar, önemli oranda besin ögesi içermesi nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.

YAĞLAR VE ŞEKERLER (Yardımcı grup) Temel besin grubu olarak değerlendirilmezler. Diğer gruplarda yer alan besinlerin içinde bulundukları için ayrı bir grup olarak ele alınmaz. Sadece enerji kaynağıdırlar. Dengeli beslenmede diğer besin gruplarından yeterince tüketildikten sonra kalan enerji; yağ, şeker ve şekerli besinlerle karşılanabilir.

*Et, yumurta, kurubaklagil, sert kabuklu yemişler Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2015 Türkiye’ye özgü beslenme örüntüsüne dayalı olarak Besin Grupları Tabak *Et, yumurta, kurubaklagil, sert kabuklu yemişler *Süt ve süt ürünleri *Ekmek ve tahıllar *Sebzeler *Meyveler

Akdeniz Beslenme Modeli TÜBER 2015 Türkiye’ye özgü beslenme örüntüsüne dayalı olarak Besin Grupları Akdeniz Beslenme Modeli

Besin gruplarından tüketilmesi önerilen miktarlar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık vb.) göre değişiklik gösterir.

Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için, görevleri farklı olan besin gruplarından her öğün, mümkün değilse her gün belirli aralıklarla tüketilmelidir. Bir gruptaki besinlerden çok fazla tüketip, diğerlerinden çok az tüketen veya hiç tüketmeyen kişiler dengesiz besleniyor demektir.