Ekofizyoloji Ecophysiology.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
SIVILARIN YÜZEY GERİLİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
Fizik Dersi Performans Ödevi
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
HAL DEĞİŞİMİ.
Bu su damlası nasıl duruyor böyle sizce?
Asitler ve Bazlar.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KARIŞIMLAR.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ADHEZYON VE KOHEZYON KUVVETLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri
GAZLAR 6. Ders.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
7.DERS 1. Sıvılar, gazlar ile katılar arasında yer almaktadır. Tanecikleri ne gazlarda olduğu gibi tamamen bağımsız hareket edebilirler, ne de katılarda.
SIVILAR 7.DERS.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1 Moleküller Arası Kuvvetler Sıvılar ve Katılar. 2 Moleküllerarası Kuvvetler Moleküller arası kuvvetler molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetleridir.
Moleküller Arası Kuvvetler
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
BİTKİLERDE TAŞIMA.
Su Molekülünün Özellikleri
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
GENEL KİMYA Çözeltiler.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

Ekofizyoloji Ecophysiology

Ekofizyoloji Ekofizyoloji, hem fiziksel hem de biyolojik çevrenin bir organizmanın fizyolojisi ile nasıl etkileşime girdiğinin çalışmasıdır. İklim ve besinlerin, hem bitkilerde hem de hayvanlarda fizyolojik süreçler üzerindeki etkilerini içerir ve fizyolojik süreçlerin organizma boyutu ile nasıl ölçeklendiğine odaklanmaktadır.

Eko fizyoloji Öğrenmek "Ekoloji" çalışmasına neyin dahil edildiğini öğrenmek Dünya iklimini şekillendiren başlıca faktörleri öğrenmek Büyük karasal biyomanları ve onları kontrol eden faktörleri öğrenmek

Ekolojik faktör Organizmaları etkileyen herhangi bir çevre faktörüdür.

Su (I) Tüm yaşam formları için gereklidir Bazı organizmalar asla 'serbest' su içmezler. Su kıtlığı (kuraklık) – ekosistemi doğrudan düzenleyen bir faktördür Çok fazla su - daha dolaylı bir etkidir. Besin maddelerin süzüntüsü sucul ekosistemlerde önemlidir

Su (II) Toplam yıllık yağış, ne kasar sürede ve ne zaman kadar önemli değildir 114 cm'lik bir yağış Yaprak döken ormanı desteklerken, aynı enlemdeki diğerleri otlak ya da çöl olabilir Peki niye ?

Su (III) Suyun dağılımı Toplam yağış Mevsimsel su dağılımı Sıcaklık Rüzgar Bağıl nem Toprak Yağış arttıkça daha etkili olur ve daha az etkili olur, NEDEN?

Suyun Yapısı Bir su molekülü (H2O), üç atomdan oluşur . bir oksijen ve iki hidrojen. H O 1

Suyun yapıs

Su Polar yapısı Her su molekülünde, oksijen atomu, elektronların «eşit paylaşımla" daha fazlasını çeker. Oksijen sonu "negatif" davranır Hidrojen ucu "pozitif" davranır Suyun POLAR olmasına neden olur Bununla birlikte, su nötrdür (eşit sayıda e- ve p +) --- Sıfır net yük.

Su Molekülleri Arasında Hidrojen Bağları Vardır. Kutupsal bir molekülün oldukça Elektronegatif atomu ile bir Hidrojen arasında oluşturulmuştur Bir hidrojen bağı zayıf, ancak birçok hidrojen bağı kuvvetlidir

Su Molekülleri Arasındaki Etkileşim Bir su molekülünün negatif oksijen ucu, bir su molekülünün Pozitif Hidrojen ucuna çekilerek bir HİDROJEN bağı oluşturur

Suyun özellikleri Deniz seviyesinde, saf su 100 ° C'de kaynar ve 0 ° C'de donar. Suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek yükselmelerde (düşük atmosfer basıncı) düşer. Bu nedenle bir yumurtanın daha yüksek rakımlarda kaynaması daha uzun sürer. 1

Suyun özellikleri Kohezyon 1

Suyun özellikleri Kohezyon Adhezyon 1

Kohezyon Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir. Aynı maddenin parçacıkları arasındaki ilgi (suyun diğer su molekülüne çekilir) Yüzey gerilimi sonuçları (suyun yüzeyinin mukavemeti ölçüsü) Suda, böceklerin su yüzeyinde yürümesine izin veren bir yüzey filmi üretir. 1

Kohezyon Suda yürüyen böcekler

Adhezyon  İki farklı maddenin birbirine yapışacak kadar olan çekme kuvvetine adezyon denir. Adezyon yapışma anlamına gelmektedir. İki farklı madde arasındaki çekim. Su, cam, toprak, bitki dokuları ve pamuk gibi diğer yüzeylerle hidrojen bağı oluşturacaktır. Kılcal aksiyon-su molekülleri ince bir cam tüpün içindeyken birbirlerini "çekerler". Örnek: bitki ve ağaçların suyunu toprağa kaldırdığı ve kağıt havlu suyunu emmek için kullanılan terleme işlemi. 1

Adhezyon kapillarite Bitkilerde suyun zıt yönde taşınmasını mümkün kılar. Su bitkilerdeki odun borularından yukarı çıkarılırken kohezyon ve adhezyon sonucu oluşan hidrojen bağları rol oynar.

Suyun özellikleri Yüksek özgül ısı 1

Yüksek özgül ısı Bir maddenin 1 gramını yükseltmek veya azaltmak için gerekli ısı miktarı 1 ° C Su ısıtma ve soğutma için ısı değişimine karşı direnir. Su, gerçek sıcaklıktaki az değişiklikle büyük miktarda ısı enerjisini emebilir veya serbest bırakabilir. 1

Yüksek özgül ısı 1g'yi veya bir maddenin bir sıvıdan gaza dönüştürülebilecek enerji miktarı Suyun buharlaşması için hidrojen bağları kırılmalıdır. Su buharlaştıkça, onunla çok fazla ısı çıkarır.. 1

Yüksek özgül ısı Suyun buharlaşma ısısı 540 cal / g'dır. Suyun buharlaşmasında, her bir gram su için 540 kaloriye (sıcaklık değişmeden – 100 C) sahip olması gerekir. Su buharlaştıkça, çok fazla ısı alır. (soğutma etkisi). 1

Güneş'ten yayılan ısıtılan yeryüzünün sıcak yüzeyi Emilir ve tutulur Su buharı, Dünya'yı sıcak tutmaya yardımcı olan bir tür global "battaniye" oluşturur. Güneş'ten yayılan ısıtılan yeryüzünün sıcak yüzeyi    Emilir ve tutulur    Buharla enerji tutulur 1

Su -buz Buz, sıvıdan ziyade katı olarak daha az yoğun (buzlar yüzer) Sıvı suyun sürekli kırılarak yeniden düzenlenmiş hidrojen bağları vardır. Dondurulmuş su, moleküllerin sabit aralıklarla yerleştirildiği kristal benzeri bir kafes oluşturur. 1

Su-buz 1

Homeostasis Değişen koşullara rağmen istikrarlı bir halde kalma becerisi Su, bu işlem için önemlidir, çünkü: A. Iyi izolatördür B. Sıcaklık değişimine karşı direnir. C. Evrensel çözücüdür D. Soğutma sıvısıdır. E. Buz aşırı sıcaklıklara karşı korur (donmuş gölleri izole eder) 4

Solutions & Suspensions Su genellikle bir karışımın bir parçasıdır. İki karışım türü vardır: Çözümler Süspansiyonlar

Solution

Asit , baz ve pH H2O  H+ + OH- pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)'dir. Hydrogen Ion Hydroxide Ion Acid Base H2O  H+ + OH-

pH Scalası H + iyonlarının konsantrasyonunu gösterir 0 - 14 aralıkları PH 7 nötrdür. PH 0 7'ye kadar asit ... H + PH değeri 7 - 14'in üstünde baziktir ... OH- Her pH birimi 10X konsantrasyon değişim faktörünü temsil eder PH 3, pH 6'dan 10 x 10 x 10 (1000) daha güçlüdür

Asitler Kuvvetli Asitlerin pH'ı 1-3 Çok sayııda H + iyonu üretir.

Bazlar Kuvvetli Bazların pH değeri 11 ila 14 arasındadır. Bir sürü OH iyonu ve daha az H + iyonu içerir

Buffers PH'daki keskin, ani değişiklikleri (nötrleştirme) önlemek için güçlü asitler veya bazlarla reaksiyona giren zayıf asitler veya bazlar. Homeostazı korumak için vücut tarafından doğal olarak üretilir

Su ve osmoz

Su ve difüzyon

Su Su, hücre zarı boyunca serbestçe hareket eder Dış çevreye göre, bir hücre olabilir: Hipo-ozmotik: çevreye oranla daha düşük bir çözünen konsantrasyona sahip Hiperozmotik: çevreye oranla daha yüksek bir çözünürlük konsantrasyonu İzo-ozmotik: çevre ile aynı çözünen konsantrasyona sahip