Ömer Birol DURUKAN mersin Şehir Hastanesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Amaç ve yetenek Developed with the support of the EU Leonardo da Vinci Programme.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ZAMAN YÖNETİMİ-2 Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN. Zaman Yönetimi Süreci 1-Zaman kullanım analizi: Amaç, zamanın nereye harcandığını belirlemektir. Bireyler.
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
PNÖMONİ.
Öğrenci İsmi ENGELLİ TÜRLERİ SOSYOLOJİ ENGELLİLİK FİZYOLOJİ ENGELLİLİK PSİKOLOJİ ENGELLİLİK FİZİKSEL ENGELLİ RESİMLER
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Ali Alkan.
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
KANSER.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
REÇETE PRATİĞİ Dr Seda Topçu.
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Murat Kalemoğlu Üsküdar Üniversitesi.
ONKOLOJİDE SEMPTOM TRİYAJI uygulamasI VE Kanser Tedavİsİ Uygulanan Yetİşkİnler İçİn Uzaktan Semptom Yönetİm RehberlerİNİN tÜRKÇE VERSİYONU Uzm. Hemş.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Test Geliştirme Süreci
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Pazarlama anlayışındaki gelişmeler-1
Tezin Olası Bölümleri.
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Dr. Meryem TOP Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Alerjide akılcı ilaç kullanımı
Multiple Skleroz Akılcı İlaç Kullanımı
Sunum transkripti:

Ömer Birol DURUKAN mersin Şehir Hastanesi Akıllı İlaç Kullanımı Ömer Birol DURUKAN mersin Şehir Hastanesi

Anlatım Planı Akıllı ilaç kullanımı nedir? Neden ihtiyaç duyulmaktadır Uygunsuz kullanımın nedenleri Uygunsuz kullanım örnekleri Uygunsuz kullanım tehlikeleri İlaçları nasıl akıllı kullanalım Özet ve Öneriler

Akıllı İlaç Kullanımı Nedir? UYGUNLUK : Hastanın kliniği ve ihtiyaçları DOZ : Bireysel gereksinimini karşılamalı SÜRE : Yeterli uzunlukta MALİYET : Hasta ve topluma en uygun fiyatlı Dünya Sağlık Örgütü

Uygunsuz ilaç kullanım nedenleri Bilgi yetersizliği İdol kimselerden öğrenilen yanlışlar Teşhis için imkanların yetersizliği Hastadan gelen uygunsuz istek Fazla hasta yükü İlaç şirketlerinin promosyonel aktiviteleri Kanuni düzenleme ve dağıtım sorunları

Uygunsuz Kullanım Örnekleri Viral enf.  Antibakteriyel ab. Düşük tehditi  Rutin progestagen Doğum  5 - 6 kalem ilaç içeren matbu reçete Tanıyla ilgisiz ilaç, kanıta dayanmayan kullanımlar Kendini sınırlayan klinik durumlarda Gereksiz kombinasyonlar Uygunsuz kullanım yolu, dozu, süresi Uygun fiyatlısı varken pahalı ilaç yazılması Polifarmasi

Uygunsuz kullanım sonuçları Etkisiz ve güvenli olmayan tedaviler Hastalıkların şiddetlenmesi veya uzaması Hastalara sıkıntı ve zarar Artan tedavi maliyetleri İstenmeyen ilaç yan etkilerinin daha sık görülmesi Kanama, aritmi, konfüzyon, diare, ateş, hipotansiyon, bulantı, kaşıntı, döküntü, böbrek yetmezliği Antimikrobiyal direnç ↑ Gonore, HIV, TBC, S. Pneumonia, Shigella Hastaneye yatış, morbidite ve mortalite artışı

WHO - Guide to Good Prescribing Şu an kullanılan ilaçların yarısı uygunsuz şekilde reçete edilmekte, dozlandırılmakta, veya satılmaktadır. Doğru şekilde hastaya ulaşsa bile, hastaların yarısı tedaviye düzgün uymamaktadır. Tedavi hedefi belirlemek ve hasta bilgilendirmek Kişisel ilacımızı – ilaçlarımızı seçmek Tedavi süreci ve etkinlik takibi yapmak (hasta/hekim) Bilgilerimizi güncel tutmak (hatırlatıcı kurslar)

WHO - Guide to Good Prescribing 1. Adım: Hastanın problemini belirlemek 2. Adım : Tedavi hedefini belirleyin 3. Adım: Kişisel tedaviniz bunun için uygun mu? Etkin mi, güvenli mi, kontrendikasyonlar veya etkileşimler var mı? 4. Adım: Reçete yaz ve tedaviye başla ! 5. Adım: Hastaya bilgi ver (kullanım süresi şekli, uyarılar, etkiler) «Anlat bakalım nasıl kullanacakmışsın» 6. Adım: Tedaviyi izle Semptomlar devam ediyor mu? (tanı?, etkinlik?, uyum?, yan etkiler?)

Sonuç İlaç kullanımı genelde hasta muayenesinin son kısmıdır. Bu nedenle doğru hastaya doğru ilacın verilmiş olması tüm sağlık profesyonelleri için yüksek öncelikte olmalıdır İlaçların akılcı olmayan kullanımı ciddi bir toplum sağlığı problemidir. Sağlık profesyonellerini eğitmenin yanı sıra sağlık politikaları da AİK’ye yönelik olarak geliştirilmelidir. İlaç kullanımını iyileştirilmesi hem bakım kalitesini artırmakta hem de maliyetleri azaltmaktadır.