DİYABETTE GÜNCEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETİK ACİLLERE YAKLAŞIM
Advertisements

KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
KALP TRANSPLANTASYONU ÖNCESİ HASTA BAKIMINDA YENİLİKLER
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
13 KASIM 2012, KOCAELİ Prof.Dr.İlhan Tarkun
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
ASTIM Kronik hava yolu inflamasyonu
DİABETES MELLİTUS.
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Tip 2 Diyabet ve İnkretin Hormonların Fizyolojik Rolü 1.
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) Eğitim Birimi Eğitim Birimi 2013.
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Cerrahide yandaş hastalıklar
ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
Yeşim (12) Böbrek Nakli : Mayıs Sağlık durumu iyi,
Transplantasyon İmmunolojisi
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
Kronik Böbrek Yetmezliği: Konservatif Tedavi Yaklaşımları
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
YRD. DOÇ .DR. KADRİ KULUALP
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
DİYABET.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Ovulasyon indüksiyonunda metforminin yeri Yılmaz Şahin Erciyes Üni. Tıp Fakültesi, Reproduktif Endokrinoloji ve İVF Ünitesi, Kayseri.
DOPİNG.
AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ARASINDA İMZALANAN
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU NEDİR?
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
DUYGU PELİSTER. Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ.
PULMONER REHABİLİTASYON
Kendi Kendini izleme. Diyabetin kontrolünde temel amaç; hastalığın acil ve uzun süreli komplikasyonlarından kaçınmak ve iyi bir hayat sürdürebilmektir.
ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ SAMSUN Atasam Hastanesi. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de.
Metabolik Sendrom Yrd.Doç.Dr. Müge SEVAL. Metabolik Sendrom İnsülin Rezistansı Dislipidemi Obezite Disfibrinolizis Hipertansiyon Hiperglisemi EndoteliyalDisfonksiyon.
DİYABET EĞİTİMİ DİYABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ, DANIŞMANLIK VE DİYABET HEMŞİRESİNİN EKİPTEKİ ROLÜ.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Egzersiz ve Şeker Hastalığı
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Oral Antidiyabetik Tedavisinin Yönetimi
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Diyabet ve Cinsel Sağlık
DİYABET VE EGZERSİZ Doç.Dr.Aydın ŞENTÜRK Korkmaz ATALAY
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Demet Sağır 11/B 567 Ezgi onbir 11/B 837.  “Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozulma veya salgılanan insülinin iş görememesi sonucu, kan şekerinin.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

DİYABETTE GÜNCEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Yrd.Doç.Dr.Müge SEVAL

Hastalarda kan şekerin sıkı takip önemlidir Hastalarda kan şekerin sıkı takip önemlidir. Çünkü, kan şekeri seviyeleri mümkün olduğunca normal sınırlar arasında (HbA1c <7) seyredenlerde komplikasyonların görülme sıklığı azalmaktadır. Buna rağmen, sık yapılan enjeksiyonlar, şeker ölçümleri, hipoglisemi sıklığı ve zayıf glisemik kontrol nedeniyle komplikasyon riskleri gibi dezavantajlar, alternatif tedavi yöntemlerini gündeme getirmiştir.

İNSÜLİN KULLANIMINDA YENİLİKLER Örneğin, insülinin enjekte edilebilir formları yerine kapsül ve inhale çeşitlerinin üretilmiştir.

Sprey insülin Sprey insülinin 15 yıllık bir geçmişi var. Fakat yaklaşık 2 yıl kadar önce firmalar, sprey insülini üretmekten vazgeçtiklerini açıkladı. Çünkü sprey insülinin bazı olumsuz yanları var. Mesela insülin kana değişik oranlarda geçebiliyor. Eğer kişi sigara içiyorsa, herhangi bir enfeksiyonu varsa kana geçen insülin oranı değişiyor. Fiyatın pahalı olması da yine önemli. Bu nedenle sprey insülin şimdilik rafa kalkmış durumda.

Hastalar vücutlarına insülin alabilmek için günde birkaç kez kendilerini delmeleri gerekmektedir buda hastalarda ciddi sıkıntılar yaratmaktadır. Bu sorunu gidermek için insülin pompaları geliştirilmiştir. Pompalar hastalara konforlu ir hayat sağlamakta ve her gün kendilerini delmektense 3 günde bir pompanın yerini değiştirerek bu sorunlarından kurtulmuşlardır.

Ayrıca pompalar sayesinde insülin iğnesinin neden olduğu kas deformitelerini en aza İndirmektedir. Bazen hastalar insülin iğnelerini zamanında vurmayı unuturlar buda ciddi sorunlara neden olur .pompa kullanan hastalarda böyle bir sorun ortaya cıkmaz. Çünkü pompa bastan ayarlanır ve ayarlanan zamanlarda vücuda insülin salınımı yapar . Böylece hastalarda hiperglisemi oluşumu kontrol altına alınmış olunur.

Yapay pankreas şeker hastalığının tamamen elektronik sistemler kullanarak bir nevi biyonik bir pankreasla tedavisini amaçlıyor. Vücuda ne kadar insülin gerektiğini hesaplıyor ve insülin pompasına gerekli dozu vermesi için sinyal gönderiyor. Bu mekanizma hasta hiçbir şey yapmadan sürekli, gece gündüz çalışıyor. Bu arada kişi istediği her şeyi yiye biliyor çünkü sistem gerekli insülini gerekli miktarda veriyor.

Ancak, bunlarda hastalığın kesin tedavisini sağlamamaktadır.

Diğeri Tedavi Yaklaşımları Günümüze kadar, beta -hücrelerinin yerine konmasını amaçlayan şu stratejiler geliştirilmiştir; Pankreas transplantasyonu, Adacık transplantasyonu (allojenik ve kseno- transplantasyonlar), Hücre esaslı tedavi (hücre replasmanı ve adacık neogenezi -rejenerasyon tedavisi ya da adacık rejenerasyonu-).

Pankreas Transplantasyonu Pankreas transplantasyonu, böbrek yetmezliğinin son evresindeki ve böbrek transplantasyonu gerektiren, uzun süreden beri diyabeti olan hastalar için standart bir tedavidir. ABD’de her yıl yaklaşık 1.300 kişiye pankreas nakli yapılmaktadır. Nakilden bir sene sonra, bu hastaların ortalama %83’ünde diyabetin hiçbir belirtisi kalmamakta ve bu kişilerin kan şekerlerini normal sınırlarda tutmak için dışarıdan insülin almalarına gerek kalmamaktadır.

Uygulamadaki Güçlükler Yeterince verici bulunamaması, İnvaziv bir girişim olması, Nakledilen pankreası reddedilmekten korumak amacıyla, hastalara yaşam boyu bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilmesi.. Birçok merkez, bir hasta böbrek nakline de ihtiyaç duymadıkça ona pankreas nakli yapmamaktadır.

Adacık Transplantasyonu Yalnızca pankreas adacıklarının transplantasyonu, ilk defa 1902 yılında Ssobolew isimli araştırmacı tarafından önerilmişti.

Adacık nakli kimlere yapılmaktadır? Adacık nakli hemen tüm diyabetlilere yapılabilir ama iki önemli kısıtlamadan dolayı sadece belli grup şeker hastalarına yapılmaktadır. Diğer tedavilerden faydalanamayan ve kan şekeri sık düşen hastalarda ( günde 2-3 kez insülin enjekte etmelerine veya pompa kullanmalarına rağmen kan şekerini kontrol altında tutamayan hastalar ) Bir diğer grup ise böbrek nakli yapılmış olan şeker hastaları

Adacık naklinin en önemli faydası, diğer yöntemlerle kan şekerlerini kontrol edemeyen hastalarda nakil sonrası daha düzgün bir kan şekeri kontrolünün sağlanması ve özellikle şeker düşmesi nöbetlerinin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca adacık naklinden sonra olguların yarısında 12-18 aylık bir sure ile insülinsiz bir yaşam olanağı da gerçekçi bir beklenti. Bazı olgular daha uzun bazıları daha kısa sürede yeniden insülin kullanımına geri dönüyor.

Adacık nakli yapılan hasyalar neden insüline geri dönüyor? En başta gelen neden kişinin savunma sisteminin adacıkları yıkıma uğratması yani red olayıdır. tip 1 diyabetli hastalarda savunma sistemindeki otoimmünite diğer değişle özel olarak adacıklara karşı önceden var olan hassasiyet bu red olayının daha hızlı ilerlemesine neden olmuştur. Adacık naklinin başarılı olabilmesi için hastanın 2 yada 3 defa adacık nakli yapılması gerekmektedir. Buda yeterli donör olmadığı için çok da tercih edilmemektedir.

KÖK HÜCRELER Boston Massachusetts’den Dr. Joel Habener ve arkadaşları, bağırsaklarımızda mevcut bir grup hücreden salgılanan glukagon-benzeri peptit-1 (GLP-1) isimli hormonu farelere enjekte ediyorlar, 72 saat sonra farelerdeki adacık hücre kitlesinin iki katına çıktığını gözlemliyorlar. Bu hormon, adacıklardaki kök hücreleri uyararak çoğalmasını sağlıyor. Ancak, her iki seçenekte de otoimmün reaksiyonların önlenmesi ve olası tümör gelişimi gibi konular hala çözümlenmiş değil.

Evde kendi kendine izlem 1. Evde şeker ölçümü = iki şekilde ölçüm yapabilirler idrar ve kan örnekleriyle 2. Evde keton ölçümü =idrarda şeker ölçümüne benzeyen mekanizması vardır. sonuç pozitif çıkarsa doktora başvurması gerekmektedir. Hangi durumlarda keton ölçümü yapılmaktadır? Kan şekeri 240 mg/dl'yi aşarsa, herhanngi bir enfeksiyon durumunda, mide bulanması ve kusma varsa, kan şekerinin yüksekliğini gösteren belitiler ( çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruması gibi) varsa , hamilelik ve aşırı stress altında olma söz konusu ise diyabetlinin evde keton testi yapması

Karbonhidrat Sayımı Genel olarak; Ekmek grubunun 1 porsiyonu ya da değişimi........15g, Meyve grubunun 1 porsiyonu ya da değişimi..........12g, Süt grubunun 1 porsiyonu ya da değişimi...............12g, Şeker grubunun 1 porsiyonu ya da değişimi...........10g karbonhidrat içerir.  Her 9 gram karbonhidrat fazlalığı için ilave 1 ünite insülin uygulanır.

KAYNAKLAR Erdogan S, Özcan Ş. Diyabet Hemsireligi Temel Bilgiler, Ed.S.Erdogan, Yüce Yayınları, Istanbul, 2003. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas. 2003. Funnel M, Ozcan S. International Diabetes Federation. International Education Curriculum for Diabetes Health Care Professionals, Tay-Sas Matbaacılık, İstanbul, 2008 Funnel M, Ozcan S. International Standards for Diabetes Education, EOS Ajans, İstanbul, 2009. Yilmaz T, Özcan Ş, Olgun N. GAPDIAB Project as a Model Ed: T.Yılmaz, Printed by Gri Tasarim, Istanbul, 2003, p.45-51. Satman İ, Yılmaz MT, Şengül AM. TURDEP Çalışması: Türkiye’de Diyabet Prevalansı ve Diyabet Gelişmesine Etkili Faktörler. Endokrinoloji Forumu Türkiye Diabet ve Obezite Epidemiyolojisi 2004. 1: 56-64. [Turkish diabetes prevelance study]