Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ SAMSUN Atasam Hastanesi. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ SAMSUN Atasam Hastanesi. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de."— Sunum transkripti:

1 ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ SAMSUN Atasam Hastanesi

2 Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.

3 Lütfen dikkat! Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir.

4 Bazı ülkelerde 2007 yılında milyon nüfusa düşen kadavra donör sayısı aşağıda görülmektedir. ÜLKEMilyon Nüfusa Düşen Donör İSPANY A 34,3 FRANSA25,3 BELÇİKA28,15 TÜRKİYE3,0

5 ORGAN BAĞIŞI Bizim Yada En Sevdiklerimizden Birinin Organ Nakline İhtiyacı Olursa Ne Yaparız ?

6 DÜŞÜNÜN ! Bir Gün Daha Bizimle Kalması İçin Neleri Feda Edebileceğimizi? Ve Bu Durumdaki Binlerce Gözü Yaşlı İnsanı...

7 ORGAN NAKLİ NEDİR? Vücutta Görevini Yapamayan Bir Organın Yerine Canlı Bir Vericiden veya Ölüden Alınan Sağlam ve Aynı Görevi Üslenecek Bir Organın Nakledilmesi İşlemidir.

8 ORGAN BAĞIŞI NEDİR? Bir Kişinin Hayatta İken Serbest İradesi İle Tıbben Yaşamı Sona Erdikten Sonra Doku ve Organlarının Başka Hastaların Tedavisi İçin Kullanılmasına İzin Vermesi ve Bunu Belgelendirmesidir.

9 ORGAN BAĞIŞININ DİNEN BİR SAKINCASI VAR MIDIR? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Organ Bağışını İnsanın İnsana Yapabileceği En Büyük Yardım Olarak Tanımlamıştır.

10 DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU ; 06.03.1980 Tarih 396 Sayılı Kararı İle Organ Naklinin Caiz Olduğunu Bildirmiştir.

11 ORGAN BAĞIŞI KUR’AN-I KERİMDE’DE (MAİDE SURESİ, AYET 32) ‘’Kim Bir Kimseye Hayat Verirse, Onun Sanki Bütün İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı’’ Beyan Olunmuştur.

12 1979 YILINDA “ ORGAN VE DOKU ALINMASI,SAKLANMASI VE NAKLİ HAKKINDA” 2238 SAYILI KANUN ÇIKARILMIŞTIR.

13 ORGAN BAĞIŞI ÇIKARILAN BU KANUNDA; “18 Yaşından Büyük ve Akli Dengesi Yerinde Olan Herkes Organlarının Tamamını veya Bir Bölümünü Bağışlayabilir.” Denmektedir.

14 ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLMEK İÇİN ; Organ Bağış Senedini İki Tanık Huzurunda Doldurup İmzalamak Yeterlidir.

15 SİZDE ORGANLARINIZI BAĞIŞLAMAK İSTERSENİZ; Hastanemiz; Giriş katında bulunan Organ Bağış Birimine İki Tanık İle Müracaat Edebilirsiniz.

16 ORGAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

17 Yaşamın değerini bilen yaşatır...

18 NAKİL YAPILABİLECEK DOKU VE ORGANLAR HANGİLERİDİR?

19 ORGAN BAĞIŞI NAKİL YAPILAN ORGANLAR; Böbrek, Pankreas, Karaciğer, Akciğer, Kalp, İnce bağırsak’dır.

20 ORGAN BAĞIŞI NAKİL YAPILAN DOKULAR İSE; Kemik İliği, Kornea, Kalp Kapağı’dır.

21 HER ÖLÜMDEN SONRA ORGANLAR ALINABİLİR Mİ? Organ Bağışı Yapılsa Bile Her Ölümden Sonra Organ Nakli Mümkün Değildir.

22 ORGAN BAĞIŞI ÖRNEĞİN, Evde Veya Yolda Vefat Eden Bir Kimse Bağış Kartı Ve Ailesinin Rızası Olsa Bile Organları Alınamaz.

23 ORGAN BAĞIŞI YALNIZCA; Hastane Yoğun Bakım Ortamında, Tıbben Ölümü Gerçekleşen İnsanlardan Organ Nakli Yapılabilir.

24 ORGAN NAKLİNDE Alıcı ve Vericinin Doku Uyumları Testlerle Belirlenir En Yüksek Doku Uyumunda Cerrahi İşlem Gerçekleştirilir.

25 Hastane Yoğun Bakım Ortamında Doktorlardan Oluşan Bir Ekip Tarafından Tıbbi Ölüm Kararı Verilmeden Organ Nakli Düşüncesi Asla Gündeme Gelemez.

26 ORGAN BAĞIŞI İÇİN YAŞ SINIRI VE ÖZELLİK ARANIYOR MU? 18 Yaş ve Üzeri Akli Dengesi Yerinde Olan Herkes Organ Bağışı Yapabilir ve Organ Bağışı Kartı Sahibi Olabilir.

27 SADECE KARACİĞERİMİ BAĞIŞLAMAK İSTİYORUM, MÜMKÜN MÜ? Organ Bağış Kartının Bir Bölümünde Bağışlamak İstediğiniz Organlarla İlgili Seçenekler Mevcuttur. Bu Bölümde İşaretlediğiniz Organlarınız Dışında Her Hangi Bir Organınızın Alınması Söz Konusu Değildir.

28 ORGAN BAĞIŞINDA BULUNDU İSENİZ; Ailenizi Ve Yakınlarınızı Bilgilendiriniz. Hiç Bir Zaman Bağış Kartı Tek Başına Yeterli Değildir. Ailenin Onayı ve Rızası Gerekir.

29 ORGAN BAĞIŞI BİR NEVİ MİRASTIR. Bu Sebeple Bağış Yaptığınız Andan İtibaren Bu Kararınızı Ailenizle Paylaşmanız Gerekmektedir.

30 ORGANLARIN BELİRLİ KİŞİLERE ÖZELLİKLE VERİLME DURUMU VAR MI? Bağışlanan Organlar,Bu Konu İle İlgilenen Ulusal Koordinasyon Sistemi Tarafından Tıbben Acilliği Ve Doku Uyumuna Göre En Uygun Alıcıya Nakil Edilir. Bu Belirlemede Zengin, Fakir, Irk, Cinsiyet vb. Ayrımlar Kesinlikle Yapılmaz.

31 ORGANLARI ALINAN KİŞİNİN CENAZESİ NASIL TESLİM EDİLİR? Son Derece Özenli Bir Şekilde, Vücut Bütünlüğü Bozulmadan, Aileye Teslim Edilir, Bu Konuda Nakil Merkezleri Özellikle Hassasiyet Göstermektedir.

32 NEREYE NASIL ORGAN BAĞIŞI YAPABİLİRİM? İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE, ORGAN NAKLİ YAPAN MERKEZLERE, HASTANELERE, Hastanemizde; Organ Bağış Birimine Müracaat edebilirsiniz.

33 Organlarınızı bağışlayarak, Bir Çok İnsana Ölümünüzden Sonra Hayat Verebilirsiniz.

34 ORGAN BAĞIŞI KARTINI ALAN KİŞİNİN, BAĞIŞ KARTINI HER ZAMAN ÜZERİNDE TAŞIMASI GEREKMEKTEDİR.

35 !!!!! HAYATA YENİDEN MERHABA DİYEMEZSİNİZ AMA DEDİRTEBİLİRSİNİZ... !!!!!


"ORGAN BAĞIŞI VE ÖNEMİ SAMSUN Atasam Hastanesi. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları