 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
«BİR YER DÜŞÜNÜYORUM» METNİ SUNUSU
Advertisements

YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’NİN İKLİMİ TÜRKİYE’NİN İKLİMİ KONUSUNDAN YILLARA VE SINAVLARA GÖRE SORU DAĞILIMI 2010 YGS’DE YGS’DE LYS 3’TE LYS.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Dünyayı Kaplayan Örtü: Bitkiler
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
EKVATORAL İKLİM.
TÜRKİYE İKLİMİ.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
Bitki Örtüsü.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
Bitki Örtüsü.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
TÜRKİYE’DE BELLİ BAŞLI BİTKİ TÜRLERİ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Hazırlayan:özlem sarı sınıf:8-c no:591
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Coğrafi Bölgeler.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Türkiye’nin coğrafi konumu
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Türkiye’de iklim elemanları
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
6. BÖLÜM I. DÜNYA İKLİMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
- Akdeniz kıyılarında görülen maki, Avustralya’nın güneyinde ve Güney Afrika'nın Kap Bölgesi’nde de.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
KONU:TÜRKİYEDEKİ İKLİM TİPLERİ ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI:Emre Bayraktar ÖĞRENCİ NO:95 ÖĞRETMENİN ADI-SOYADI:TÜLAY KISA.
Sunum transkripti:

 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. 2 / 10

3 / 10

 Bu iklim tipi, Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir.  Yazlar genellikle serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.  Her mevsimde yağış olduğu için, bu iklim bölgesinde genellikle su sıkıntısı görülmez.  Doğal bitki örtüsünü, kıyı bölümünde geniş yapraklı ağaçlar, yüksek kesimlerde ise soğuk ve nemli şartlarda yetişen iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar oluşturur.  Soğuk aylardan olan Ocak ayının ortalama sıcaklığı 4°C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı ise 22°C’dir. 4 / 10

 Bu iklim, Akdeniz Bölgesi'nde Torosların güneye bakan kesimleri ile Ege Bölgesi'nin büyük bir bölümünde etkilidir.  Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır.  Kıyı kuşağında kar yağışı ve don olayları çok nadir olarak görülür. Yüksek kesimlerde kışlar karlı ve soğuk geçer.  Kıyı kuşağının doğal bitkisini, kızıl çam ve her mevsim yeşil olan makiler oluşturur. Yüksek yerlerde ise iğne yapraklı karaçam, sedir ve köknar ormanları hakimdir.  Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı 8°C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 30°C’dir. Yaz aylarındaki sıcaklık ortalaması göz önüne alındığında bölgede yaz kuraklığının hakim olduğu söylenebilir. 5 / 10

KARASAL İKLİM Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazla, yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte olup, yazın kuraklık görülmektedir. Bu iklim; İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kısmında hüküm sürmektedir. Yağış ve sıcaklık özelliklerine bağlı olarak karasal iklim dört alt tipe ayrılabilir. 6 / 10

İÇ ANADOLU KARASAL İKLİMİ Yazları biraz sıcak, kışları soğuktur ve soğuğun şiddeti Orta Anadolu’nun doğu akısmın doğru artmaktadır. Doğal bitki örtüsü, yaz kuraklığından dolayı alçak kısımlarda bozkırlardan, yüksek kesimlerde ise kuru ormanlardan oluşur. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı -1°C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 22°C’dir. Yağışların çoğu kış ve ilkbahar mevsimindedir. 7 / 10

DOĞU ANADOLU KARASAL İKLİMİ Kış mevsimi oldukça soğuk ve uzun, yaz mevsimi serin geçer. Ancak düşük rakımlı sahalarda yazın sıcaklık yüksektir. Soğuk mevsim boyunca bu bölge kar altındadır ve don olayı sık görülür. Doğal bitki örtüsü, yüksek rakımlı yerlerde çayırlardan, düşük rakımlı yerlerde ise bozkırlardan ve bunların çevresindeki yüksek kesimlerde kuru ormanlardan oluşur. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı –4°C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24°C’dir. Yağışların çoğu kış ve ilkbahar mevsimindedir. 8 / 10

GÜNEYDOĞU ANADOLU KARASAL İKLİMİ Yazları çok sıcak, kışları ise nadiren soğuk geçer. Doğal bitki örtüsü, düşük rakımlı düzlüklerde cılız bozkırlar ve kuraklığa dayanıklı çalılardan oluşur. Soğuk ay olan Ocak ayı ortalama sıcaklığı 3°C, sıcak ay olan Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 29°C’dir. Yağışların çoğu kış ve ilkbahar mevsimindedir. Bölgede nem oranının düşük olması buharlaşma miktarını artırmakta ve yaz yağışları zaten az olan bölgede, yaz kuraklığı oldukça yoğun ve uzun sürmektedir.

10 / 10 Hava durumu ya da kısaca hava, yaşam ve insan aktiviteleri üzerindeki etkisini de göz önüne almak koşuluyla atmosferin belirli bir anda, belirli bir bölgedeki hali.