YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

Kimyasal Tepkimelerde Hız
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Çevre kİmyasi.
Element ve Bileşİk.
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Bileşikler ve Formülleri
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Kimyasal Tepkimeler.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
KİMYASAL TEPKİMELER.
KİMYASAL TEPKİMELER.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVEL.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
Bileşik ve formülleri.
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
ALAŞIM
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
Maddenin yapısı ve özellikleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
I. FİZİKSEL OLAYLAR : FİZiKSEL OLAYLAR - KİMYASAL OLAYLAR
KİMYASAL TEPKİMELER İÇİNDEKİLER; 1)Fiziksel Olaylar 2)Kimyasal Tepkimeler 3)Analiz Tepkimeleri 4)Yer Değiştirme Tepkimeleri.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
PERİYODİK CETVEL.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
ELEMENTEL ANALİZ.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
KİMYASAL BAĞLAR.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
KİMYASAL BAĞLAR.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ

 Yanma, bir maddenin ısı ve ı ş ık çıkararak çok hızlı olarak oksijenle tepkimeye girmesidir. Kâ ğ ıdın, kömürün, odunun, mumun, do ğ al gazın yanması gibi… Her yanma bir oksitlenmedir; ama her oksitlenme yanma de ğ ildir. Örne ğ in paslanmalar da oksitlenmedir ve bir tür yava ş yanma olarak belirtilebilir.

 Örnek : 1. kükürt dioksit + oksijen ===> kükürt trioksit 2. magnezyum + oksijen ===> magnezyum oksit 3. metan (CH4) + oksijen ===> karbon dioksit + su 4. propan (C3H8) + oksijen ===> karbon dioksit + su 5. etanol (C2H5OH ) + oksijen ===> karbon dioksit + su 6. glukoz (C6H12O6) + oksijen ===> karbon dioksit + su 7. nitrometan (CH3NO2) + oksijen ===> karbon dioksit + azot dioksit + su

 Çözüm : Verilen Tepkimelerin Denklemlerinin Simgilerle Yazımı 1. SO2 + 1/2O2 ===> SO3 ya da 2SO2 + O2 ===> 2SO3 2. Mg + ½ O2 ===> MgO ya da 2Mg + O2 ===> 2MgO CH4 + 2O2 ===> CO2 + 2H2O C3H8 + 5O2 ===> 3CO2 + 4H2O C2H5OH +3O2 ===> 2CO2 + 3H2O C6H12O6 +6O2 ===> 6CO2 + 6H2O 2CH3NO2 +1/7O2 ===> 2CO2 + 3H2O+2NO2

Örnek : 2H2 (g) + O2 (g) ===>2H2O(s) Tepkimesi hangi biçimlerde adlandırılabilir? Çözüm Verilen tepkime öncelikle suyun elementlerinden olu ş um (sentez) tepkimesidir. Yani iki elementten bir bile ş ik olu ş maktadır. Buna ba ğ lı olarak tepkime, ‘hidrojenin yanma tepkimesi’ olarak da belirtilebilir. Yanma tepkimeleri, aynı zamanda redoks tepkimeleridir: Bu tepkimede hidrojen ve oksijen atomlarının ba ş langıçtaki de ğ erlikleri sıfır oldu ğ u halde bile ş ikteki de ğ erlikleri sıfır de ğ ildir. Yani atomların de ğ erli ğ i de ğ i ş mektedir.

HIZLI YANMA Yanma olayı çok hızlı bir ş ekilde meydana gelir. Yanma olayında ate ş görülür. Kömürün, odunun, ka ğ ıdın, LPG ve do ğ al gazın yanması örnek verilebilir.

 HIZLI YANMAYA ÖRNEKLER ;  C + O 2 → CO 2 + ısı 2H 2 + O 2 → 2H 2 O + ısı CH O 2 → CO H 2 O + ısı C 2 H 6 + 7/2 O 2 → 2CO H 2 O + ısı C 2 H 5 OH + 3 O 2 → 2 CO H 2 O + ısı C 3 H O 2 → 3 CO H 2 O + ısı C 4 H 10 O O 2 → 4CO H 2 O + ısı C 10 H O 2 → 10 CO H 2 O + ısı 2 CH 3 NO 2 + 1/7 O 2 → 2 CO H 2 O + 2 NO 2 + ısı C 2 H 5 SH + 9/2 O 2 → 2 CO H 2 O + SO 2 + ısı C 6 H /2 O 2 → 6 CO H 2 O + ısı

 YAVA Ş YANMA  Yanma olayı sırasında alev olu ş maz. Demirin paslanması, solunum olayı yava ş yanmadır.  YAVA Ş YANMAYA ÖRNEKLER  2 Fe + 3/2 O 2 → Fe 2 O 3 + ısı ( Demirin paslanması) C 6 H 12 O O 2 → 6 CO H 2 O + ısı (Solunum olayı)

 K İ MYASAL DE ĞİŞİ M  Herhangi bir olayda kimyasal de ğ i ş imin varlı ğ ını;  Isı çıkı ş ı,  Renk de ğ i ş tirme,  Çökelme,  Gaz çıkı ş ı gibi belirtilerden anlarız.  Isı açı ğ a çıkması olayın yanma tepkimesi oldu ğ unu da gösterir. Örne ğ in odunun yanması, do ğ al gazın yanması gibi olayların sonunda ısı açı ğ a çıkı ş ı gözlemlenir.

 YANMA TEPK İ MES İ İ Ç İ N GEREKL İ OLAN KO Ş ULLAR  Oksijen,  Yakıt ve  Belirli bir tutu ş ma sıcaklı ğ ı gereklidir..

AS İ T - BAZ TEPK İ MELER İ

 Bu tepkimeler, asit-baz, metal- asit, metal oksit-asit, metal oksit-ametal oksit tepkimelerini içerir. Bu tepkimeler sonucunda bir tuzun yanısıra su ya da hidrojen gazı açı ğ a çıkar. Asitler ve bazları, ileride daha ayrıntısıyla inceleyece ğ iz.  Asit adını alan bile ş ikler HX ile simgeleyebilece ğ imiz, moleküler yapılı bile ş iklerdir.HCl, HBr, HNO3, H2SO4, CH3COOH gibi.