MERKANTİLİZM NEDİR?. Merkantilizm 16. yüzyılda Batı Avrupa'da başlamış ekonomik bir teoridir.Batı Avrupaekonomikteoridir Merkantilizme göre bir milletin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKTİSAT BİLİMİNİN GELİŞİMİNDE BÜYÜK BİR İKTİSATÇI
Advertisements

Buharla Çalışan Su Pompaları
Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
KÜRESEL MALİ GELİŞMELER
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Zaman içinde bilim.
Dış Ticaretin Yapısı Dünya Ticaret Sistemi. Dünya Ticaretinin Nedenleri ve Sonuçları Bir yerde çok fazla üretilen bazı mallar, dünyanın başka yerinde.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Klasik ve Keynesçi İktisat
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Yeni İletişim Teknolojileri ve Küreselleşme
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
MERKANTİLİZM.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
KAPİTALİST SİSTEM.
MERKANTİLİZM.
MERKANTİLİZM NEDİR ?.
KLASİK EKONOMİK DÜŞÜNCENİN DOĞUŞU VE KLASİK OKUL VE TEMSİLCİLERİ
Kapitalizm ve Sosyalizm KARŞILAŞTIRMASI
FİZYOKRASİ.
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
MERKANTİLİZM NEDİR ?.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
ULUSLARARASI TİCARET TOERİSİ ANALİZLERİ:
MERKANTİLİZM NEDİR?. Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da.
Uluslararası ekonomi politik: Ana akım yaklaşımlar
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 10 – Uluslararası Para Sistemi
ULUSLARARASILAŞMA.
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
KAPİTALİZM VE PİYASA BAŞARISIZLIĞI
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
REFAH DEVLETİ.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
FATMA GÜNDÜZ 10/A 131 MERKANT İ L İ ZM. Merkantilizm 16. yüzyılda Batı Avrupa'da ba ş lamı ş ekonomik bir teoridir. Merkantilizme göre bir milletin refahı.
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
3. Hafta Cenova/Venedik mikro sistemlerinin yaşamsallığı aşağıdaki unsurlara bağlıydı: Papalık ile İmparatorluk arasındaki uzun erimli mücadelenin yarattığı.
Sunum transkripti:

MERKANTİLİZM NEDİR?

Merkantilizm 16. yüzyılda Batı Avrupa'da başlamış ekonomik bir teoridir.Batı Avrupaekonomikteoridir Merkantilizme göre bir milletin refahı anaparanın miktarına bağlıdır ve küresel ticaret hacmi değişmez. Ekonomik servet veya anapara devletin elinde tuttuğu, altın, gümüş miktarı veya ticari değer ile temsil edilir.milletinticaretaltıngümüşticari Bu da diğer devletlerle olan ticari dengenin olumlu yönde olması ile en iyi yükseltilir. Merkantilizme göre, yönetim ekonomide korumacı bir rol oynamalı, dış satımı desteklemeli ve dış alımı sınırlandırmalıdır. Bu fikirler üzerinde duran ekonomik sisteme merkantilist sistem denir.ekonomide ekonomik

MERKANTİLİZM TANIMI Merkantilizm orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan Dönemdir ( ).Avrupa’ya özgüdür, orada doğmuş ve gelişmiştir. Döneme damgasını vuran iktisadi faaliyet türü “ticaret”tir. Ticaretteki artış geçimlik tarımı yıktı ve piyasaya yönelik üretim yapmasına yol açtı. Sanayi üretim alanında ise; ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi kapitalizmin ilk biçimi ortaya çıktı(puttin out ya da verlay sistemi). Bu sistemde sermaye sahibi hammaddeyi evlerinde çalışmak isteyenlere veriyor. Daha sonra bu tip üreticiler bir üretim merkezinde toplanarak üretim gerçekleşiyor. Bu dönemin kapitalist sınıfını sanayiciler, büyük tüccarlar ve bankacılar oluşturmaktadır.

Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da fiyatların hızla artmasına yol açmıştır. Bu çağ içerisinde denizcilikte de ilerlemeler ortaya çıkmıştır. Bunların yanı sıra bütün dünyada ticari faaliyetlerle yayılma gösteren Avrupa, sömürgecilik yapmıştır ve bu da sermaye birikiminin önemli bir yolu olmuştur. Bu arada İngiltere yönündeki şiddetli talep nedeniyle, büyük toprak sahiplerinin kapattıkları kamu arazileri vardır. Buna ‘çitleme hareketi’ denir. Topraklar büyük ölçüde koyun beslemeye yönelik tahsis edilmiştir. İlk sermaye birikiminin yolları bunlardır.

MERKANTİLİZM AMACI Dış Ticaret Sömürgecilik (Kolonizasyon) Merkantilizmin diğer bazı özellikleri de şunlardır: Üretimde imalat kesiminin üstünlüğünün kabulü Himayecilik (korumacılık) Milli Ekonomik Birlik; Mutlak Merkeziyetçi Milli Devlet Öğretisi Zenginlik peşinde koşmak en yüce amaç durumuna getirilince, devletin görevleri de bu çerçevede belirlenmiştir.

KAYNAKÇA