Haifa Mtaweh, Pediatr Crit Care Med 2014 Mar;15(3):242-9.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SGK ile Sık Karşılaştığınız Sorun ve Sorular
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
GASTROİNTESTİNAL KANAL KANSERLİ HASTADA BESLENME DESTEĞİ
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİNDE DİYALİZ-DIŞINDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
KİBAS -Olgu tartışmaları-
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
ACİL SERVİSTE VENÖZ KATETERİZASYON UYGULAMALARI
HIZLI SERİ ENTÜBASYON Dr. Kıvanç Sakarya.
KARDİYOVASKÜLER CERRAHİDE REMİFENTANİL
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Düşük Doz Gonadotropin Uygulaması
OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
Travmalı hasatalara yaklaşım
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
Yoğun Bakımda Kritik Hastada Nütrisyon
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
NIMV etkinliğinin değerlendirilmesi ve sonlandırılması
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Delirium ve Status Epileptikus
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Arteriel Kan Gazı Değerlendirilmesi
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN NAKLİ
Figurwell Şirketi Kuruluş: Ana Ürün:e-scan Metabolic - Test 350 Partner:Almanya; Avusturya, İsviçre, İspanya, Avustralya;
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
Op. Dr. Mustafa KÜRKLÜOĞLU
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
ERKEN MOBİLİZASYON Prof.Dr. Necati GÖKMEN
NEFROLOJi BD OLGU SUNUMU
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dr. İlknur Tolunay. Metabolic Assessment and Individualized Nutrition in Children Dependent on Mechanical Ventilation at Home Enid E. Martinez, Craig.
Comparison Between Noninvasive Mechanical Ventilation and Standard Oxygen Therapy in Children Up to 3 Years Old With Respiratory Failure After Extubation:
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
İNTRAKRANYAL BASINÇ MONİTORİZASYONU
Konjenital Kalp Hastalıkları Cerrahisi’nden sonra kızılötesine yakın spektroskopi (NIRS) ölçümündeki değişim, düşük kardiyak output için iyi bir belirteç.
Best KM 1, Boullata JI, Curley MA Pediatr Crit Care Med Feb;16(2): doi: /PCC Risk Factors Associated With Iatrogenic.
Sıvı bolus resüsitasyonu sepsis tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu durum genellikle pozitif sıvı balansına yol açmaktadır. Giderek artan kanıtlar.
PD ETKINLIĞI VE YETERLILIK. Karın duvarını ve karın boşluğunda bulunan organları saran periton zarı aracılığıyla yapılan diyaliz şeklidir. PERİTON DİYALİZİ.
REE. Enerji&Beslenme Kritik hastalıklar sırasında enerji tüketiminin farklı oluşu ve enerji ihtiyacının belirlenememesi yetersiz veya fazla besleme ile.
Kan Transfüzyonunda yenilikler
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
KARDİYAK ARREST SONRASI HEDEF ISI DÜZEYİ YÖNETİMİ(33&36 DERECE)
TRAVMATİK BEYİN HASARI GEÇİREN ÇOCUKLARDA SEREBROVASKÜLER BASINÇ REAKTİVİTESİ DR. SALİM REŞİTOĞLU
SPORCU BESLENMESİ.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
Balneoterapi uygulama
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
PEDİATRİK TRAVMATİK BEYİN HASARI OLAN HASTALARDA, YUKSEK VOLÜM HİPERTONİK SALİNLE İLE ARTAN TROMBOTİK RİSKLER.
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
Yaşlılarda Beslenme Problemleri ve Sarkopeni
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Sunum transkripti:

Haifa Mtaweh, Pediatr Crit Care Med 2014 Mar;15(3):242-9

Prospektif MV’de, GKS ˂ 9, ˃ 10 kg, nörotravma protokol uygulanan 13 hasta. Travmadan sonraki bir hafta içinde günlük indirek kalorimetrik ölçümler (Measured EE) yapılmış. 13 hastadan 32 ölçüm alınmış. Harris-Benedict ve Schofield hesaplaması (predicted REE) ile karşılaştırılmış. Sonuçlar ile TBH olan hastaların enerji tüketimleri tartışılmıştır.

ABD≈ TBH 1,4 milyon/yıl hastaneye başvuru yatış ölüm 56 milyar $ maliyet 7440 çocuk ölümü yeti kaybı, 60,4 milyar $ maliyet

Ciddi travmatik beyin hasarı olan çocuklarda akut medikal tedavi kılavuzu (2012) Beslenme desteği için cevap bekleyen sorular?  Beslenme ne zaman başlamalı?  Ne şekilde (enteral/parenteral)?  Glukoz uygulaması, kontrolü nasıl olmalı?  Ne kadar besin desteği yeterli? TBH’ nın hipermetabolik bir durum olarak belirtilmesi, bu hastaların % kalori ile beslenmesi önerilmesine rağmen sedasyon, ilaçlar, ateş, kontrollü hipotermi uygulamaları nedeniyle metabolik ihtiyaçları net değildir.

Nörotravma protokolü: sedasyon (fentanil), nöromuskuler blokaj (vekuronyum), ateş takibi ve kontrolü, intrakranial HT takip ve tedavisi İlk 48 saat izotonik ile tedavi edilen hastalara serum glukoz 70 mg/dl altına düşerse glukozlu sıvı verilmiş. 48 saat sonra enteral beslenme veya aa ve lipit içeren parenteral beslenme başlanmış. MEE titrasyonu beslenmeyi değiştirmemiştir. 24 sonra ilk olmak üzere ekstubasyon/7. güne kadar günlük EE ölçümleri (30 dk süre ile) yapılmış. Ölçüm sırasında %5’den fazla kaçak olması veya tidal volum %12’den fazla değişim gösteren hastaların ölçümleri geçersiz sayılmış. Fio2 ˂ 0,60. Son 2 saat hemodinamik veya solunumsal olarak stabil olmalarına dikkat edilmiş. 13 hastadan 32 ölçüm elde edilmiş.

MEE Harris-Benedict hesaplamasının %70,2 ± 3,8’si. 5 ölçümde MEE Harris-Benedict hesaplamasından yüksek çıkmış. MEE Schofield hesaplamasının %69 ±4,5’u. 3 ölçümde MEE yüksek çıkmış.

Sonuçlar TBH olan hastalarda hipermetabolik durumu desteklememektedir. Kalorik ölçümler, standart denklemler ile hesaplanan enerjinin %70’ini göstermektedir. TBH’nın hipermetabolik durum ve enerji ihtiyacının % olduğunu gösteren yayınlara ters düşmektedir. Literaturde, kontrollü normotermi, sedasyon ve NMB uygulanan 10 hastada MEE Harris- Benedict hesaplamasından düşük bulunmuştur. MEE/pREE oranını yüksek bulan daha önceki çalışmalarda hastaların böbrek dalak laserasyonu gibi başka yaralanmaları da bulunmaktadır. MEE ilk 10 dakikada ölçülmüştür. Hipertermi ve sedasyon gözönünde bulundurulmamıştır. TBY olan 15 erişkinde ºC arasında enerji ihtiyacının %30 azaldığı gösterilmiştir. Sedatif ve barbituratların metabolizmayı %13-32 azalttığını belirten yayınlar bulunmaktadır.

Örnek sayısı az olduğundan genellemek güç Ölçümler TBH sonrası erken dönemde yapılmış olup zaman farklılıkları mevcut Harris-Benedict hesaplamasının kritik hastalar için yetersiz olduğu bilinmesine rağmen diğer yayınlar kullandığı için kullanıldı. Hastaların çoğu parenteral beslenmekte olup glukoz 48 saat sonra başlandı.

Teşekkür ederim…